Çilek kurusu sağlıklı bir atıştırmalıktır. Diyetlerin vazgeçilmezidir. Tatlılara ve çaylara aroma verir. Turta, kek ve kurabiyelerde süsleme için kullanılabilir.
Çilek kurusu soğuk ve sıcak çaylar yapılırken kullanılır. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalık, ara öğün olarak da sıklıkla tüketilir. Çilek kurusu aynı zamanda tatlılarda, sunumlarda, kek ve kurabiyelerde, browni yapımında kullanılır.
Kuruttuğunuz çilekleri diyet listenize ara öğün olarak ekleyebilir, atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Müsli, tahıl gevreği, yulaf lapası, süt, granola ve yoğurdun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz. Aroma ve koku verici olarak tariflerinize ekleyebilirsiniz. Pudingin içerisine ilave edebilirsiniz.
Kurutulmuş çilek, taze çileğin kurutulmuş şeklidir. Çilek yaklaşık %90-92 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 12 kg çilekten 1 kg kuru çilek kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Çilek meyveleri, sofralık taze tüketimi yanında reçel, marmelat ve meyve suyu yapımında da yoğun olarak kullanılmaktadır. Çilek yüzeysel kök yapısına sahip otsu bir bitkidir.
İlgili 19 soru bulundu
Dondurulmuş çilek, parfe ya da dondurma gibi soğuk reçetelerde kullanılacaksa çözünmelerini beklemeye gerek yoktur. Ancak başka reçetelerde kullanılacaksa, örneğin çilekli komposto, reçel, marmelat, pasta ya da bir tatlı hazırlanacaksa bu durumda çileğin çözdürülmesi gerekir.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
2 yemek kaşığı kadar kurutulmuş çilek çayı karışımını bir demliğe koyduktan sonra üzerine bir bardak kaynar su eklemeniz gerekir. Orta ateşte yaklaşık olarak 10 dakika kaynattıktan sonra çilek çayını 20 dakika kadar bekletmeli ve demlemelisiniz.
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
1 Yemek Kaşığı Kurutulmuş Çilek 23,76 kaloridir. Kurutulmuş Çilek içeriğinde 5,79 Karbonhidrat(g), 0,11 yağ(g), 0,11 lif(g), 17,34 Sodyum(mg), 10,74 Kalsiyum(mg), 0,08 ve Demir barındırır.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, çilek, ahududu, ananas ya da kavun gibi meyveleri blender yardımıyla püre haline getirin. Böylece meyveli smoothie yaparken bu püreyi kullanabilirsiniz.
Çoğumuzun başına gelmiştir taze diye aldığımız çilek çürük çıkar yada 1 gecede hemen yumuşar ve çürümeye başlar. O çilekten 2 porsiyonluk çilek reçeli yapabiliriz. Çilekleri 4′ e bölüp ufak bir tencerede üzerine şekeri ilave edip iyice suyunu çıkmasını bekliyoruz. Suyu çıkıp şeker eriyince yüksek ateşte kaynatıyoruz.
Kuru meyveler taşıma kolaylığı olan bir besindir. İş yerinde, bir seyahat sırasında veya okula giden öğrenciler tarafından ağzı kapalı bir poşette çantada saklanabilir, ara öğün vaktinde kolaylıkla tüketilebilir. Hamile ve emziren annelerin tatlı ihtiyaçlarının karşılanması için sütlü tatlılarda kullanılabilir.
Tam bir bağırsak dostu olan çilek yaprağı bağırsak iltihabı, bağırsak kurtları, bağırsak gazları ve kabızlığa karşı birebirdir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur. Aynı zamanda idrar söktürücüdür.
Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir. Kurutma sonucunda yaklaşık 10 kg çilek kullanılarak 1 kg kuru toz çilek elde edilir. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Taze çilekleri hava geçirmez bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
Çileğin Zararları
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Çilek kanı temizler. Sakinleştirici etkisiyle stresi azaltır. Diş etlerini güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri