4-5 yıllık bitki yaşamında ilk meyve verir.
Genel olarak limon ağacı limon fidanına bağlı olarak 1 ya da 2 yıl içerisinde meyve verir.
Yöredeki yağış ve sıcaklık oranlarına bağlı olarak tam zaman değişebilmekle beraber genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde limon ağacı meyve vermektedir. Evlerde ve saksılarda yetiştirilen limonlar ise fidana bağlı olarak yaklaşık 1 sene içinde meyve vermeye başlar.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Küçük bir ağaç türü olan limon bitkisi genellikle ilkbahar aylarında çiçek açar.
Lime'da hasat zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Bu ayları hasat yapılmayan meyvelerin içi yeşil kalmakla birlikte, dış kabuklarında sararma görülmektedir. Piyasaların yeşil kabuk tercihleri nedeniyle, sararan dış kabuk nedeniyle üründe değer kaybı yaşanabilmektedir.
Yılın belirli zamanlarında çiçek açarak meyve verir.
Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Aşısız Limon Fidanı Meyve Verir mi? Citrus yani narenciye grubundan olan limon ağacı aşısız olarak üretildiyse meyve verebilir.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Ayrıca yediveren limonlar diğer limonlardan daha iri yapıdadır. Bunun yanında yediveren limonun yaprakları tüm turunçgiller arasında en açık renge sahiptir. Yediveren limon yaprakları açık renkli olmasının yanında tadı da ekşimsi ve mayhoştur. Meyveleri bol sulu ve ince kabuklu yapıdadır.
Çiçekler: Ağaçlar monoik bir yapıdadır. Erkek ve dişi çiçekler aynı ağaçta ayrı yerdedirler. Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
Yetiştirme işlemine misket limonu fidanı ile başlanır. Lime fidanı, güneş ışığının yoğun olduğu bölgelere dikilmelidir. Sıcağı seven lime bitkisi, kuraklığa karşı da düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Lime ağacı yaklaşık 3,5 metre uzunluğa kadar büyüyebilir.
Ev, balkon teras ve bahçeler için uygun olan bir limon çeşididir.
Güneşi ve sıcağı sever ama rüzgarı sevmez. Bu yüzden bitkinin bulunduğu yerde rüzgar olmamasına dikkat edebilirsiniz. Bol ışık alan, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir ortamda limon ağacını yetiştirebilirsiniz.
Limon ağacı, yaz aylarında sıcak ister. Kış aylarında ise bulunduğu ortamın sıcaklığı en az 10 derece olmalıdır. Oda sıcaklığında da yaşamına devam eder. Ancak biraz serinlik limon ağacı için iyi olur.
Dikimden 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlayan limon ağacının en verimli dönemi 10 yaşıdır. 10 yaşına gelmiş sağlıklı bir limon ağacından minimum 70 kilo meyve alınır.
Limon sulama tekniği; Limon, toprak nemini korumak için düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar.
Bu durumda yapmanız gereken meyveleri seyreltmektir. Seyreltme işlemi yapmazsanız o meyveler kendiliğinden ya düşecek yada ağaç o meyveleri besleyemeyeceğinden meyveler şekilsiz olacak ve limon ağacının halsiz olacaktır.
Limon çiçeği rengi beyaz , mor beyaz renklidir.Bazı limon çeşitlerinde ilk çiçeklenmeden 2 ay sonra tekrar çiçek açmaktadır. Örneğin yediveren limon fidanı haziran ayından 2. çiçeğini açmaktadır.
-İleryen dönemlerde tabandan fosfor potasyum ve kalsiyum ağırlıklı gübreleme, yapraktan çinko-bor ağırlıklı gübreleme yapabilirsiniz. -Hasattan hemen sonra tabandan 3x18 NPK+me şelatlı yapraktan çinko bor verebilirsiniz.
Kene ısırmasından sonraki 3 gün ila 30 gün içerisinde, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, şişmiş lenf bezleri, kas ve eklem ağrıları görülebilir. Kenenin tutunduğu bölgede kırmızı döküntülerin oluşmasının ardından, hastalık; ortası pembe kenarları ise kırmızı halkalar (Eritema migrans- EM) şeklinde kendini belli eder.
Çoğu kişi lime ve limon arasında farkı bilmemektedir ve çok karıştırmaktadır. Limona göre lime meyvesinde çekirdek bulunmamaktadır. Lime meyvesi günümüzde en çok içeceklerde veya kokteyllerde kullanılır. Lime daha fresh bir tada sahiptir.
Olgunlaşma süresi, cinsine ve bölge şartlarına göre 6-9 ay arasında değişiyor. Limon yetiştiriciliğinde hasat sonbahar ve kış aylarında yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri