Son atmama hayvanların doğumdan sonraki ilk 6 saat içerisinde yavru zarlarına yani halk dilinde eş dediğimiz yavru zarından dışarıya bırakamama olayıdır.
Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir. Başlıca sebepleri güç doğumlar,ikiz doğumlar,kalsiyum-fosfor dengesizlikleri,stres faktörleri sayılabilir.
Tedavi veteriner hekimin kararıyla ve müdahalesiyle mümkündür. Bazı uzmanlar elle müdahaleyi, bazı uzmanlar ilaçla müdahaleyi, bazıları ise bu ikisinin kombinasyonlarını tercih edebilirler. İlaçla müdahale rahim kasılmalarını arttırmak, antibiyotikli ilaçların rahim içine ve adele içine uygulanmasını sağlamakla olur.
Doğumdan sonra doğum zarı, eşi düşmeyen ineğe, yağ ile şeker pişirilip ılık halde ineğe içirilir. Tohumluk olarak bırakılan salatalığın tohumları alınır. Kabukları soyulmadan ineğe yedirilir. Hayvanlar nazara karşı zayıftırlar bu nedenle nazara karşı tedbir amacıyla ahırlara içi çiçek dolu bir tas asarlardı.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu nedenle sütün, memeye zarar vermeden en uygun şekilde sağılması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmazsa hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Kaliteli süt elde edebilmek için öncelikle ineğin sağlıklı olması gerekmektedir.
Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
**Doğuran koyunların yavru zarları denilen eşleri 1-2 saat içinde atılır.
Dursun, “Normal şartlarda bebeğin eşi (plasenta) vajinal doğumdan sonra 30 dk içinde kendiliğinden ayrılır, sezaryen sırasında da plasenta kolaylıkla doktor tarafından rahimden kolay bir manevra ile ayrılı ve rahim kasılarak kanamayı durdurur.
Rahim içi yavru ve yavru suları ile dolu olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmış, böyle olunca da işkembenin hacmi daralmıştır. Tabii ki kuru madde alımının yanısıra enerji alımı da düşmüştür. Doğuma yakın günlerde ineğin iştahı azaldığı gibi, su tüketiminde de azalma söz konusudur.
→İneklerin sevmediği element: Azottur.
Leptospiroz yönünden problemli bir bölgedeysek, doğuma üç hafta kala inek tek enjeksiyonla Leptospirosis'e karşı aşılanmalıdır. Gebeliğin son üç haftası ineğin en kritik dönemidir. Son yirmi bir gün için ” geçiş dönemi yemlemesi” uygulanmalıdır.
İnek; Doğum yapmış dişi sığır. Düve; Doğum yapmamış ancak doğurma vasfında dişi sığır. Boğa; Tohumlama–gebe bırakma vasfı kazanmış erkek sığıra denir.
Doğum sonrası anneleri tarafından kabul edilmeyen kuzular biberonlarla besleniyor. Anneleri tarafından sahiplenilmeyen kuzuların tek tek elle beslenmesi gerekiyor. Öte yandan hayvan sahipleri doğum sonrasında koyunun sütünü sağıp yavrunun üzerlerine sürerek annesi tarafından kabullenmesi sağlanıyor.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Koyunlar, sürüdeki arkadaşları, çobanları ve yakın çevredeki tanışları derken 50-60 resmi belleklerine kaydedebiliyorlar. Yani, eğer tanıdığınız bir koyunu kesiyorsanız, bilin ki, o da sizi çok yakından tanıyor.
Son atmama hayvanların doğumdan sonraki ilk 6 saat içerisinde yavru zarlarına yani halk dilinde eş dediğimiz yavru zarından dışarıya bırakamama olayıdır. Son atmama, rahimden dışarıya bırakamama olayıdır. En önemli nedeni kuru dönemde yapılan hatalardır.
Dikişler genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerdir. 1 haftadan sonra düşebilirler.
Normal doğum yaptıktan 3 -6 ay içinde vajina eski haline döner. Ancak her zaman normal doğum sonrası vajina şekli eski haline dönmeyebilir.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar.
Koyunlarda kızgınlıklar toplulaştırılarak koç katım süresi kısaltılabilir. Bunun için ya yapay hormon uygulanabilir ya da doğal yöntemler uygulanmalıdır. Doğal yöntemler olarak; koyunlar toplu olarak kuru çıkartılır, koç katım öncesi (17 gün) koyunlar arasına uyarıcı koçlar salınır ve flushing uygulanmalıdır.
Veteriner Hekimi Murat Turhan da, “İnekler insanlar gibi çikolatayı, tatlı ve şekerli olduğu için seviyor. Az miktarlarda verildiği zaman et ve süte de etkisi oluyor. İnsanları mutlu ettiği gibi hayvanlar da bundan mutlu oluyor” diye konuştu.
Doğum sonrası bakım: Doğum sonrasında hayvan çabuk toparlansın, güçlensin diye yarım litre pekmez [dut (Morus sp.) / üzüm (Vitis sp.)] yarım litre suya karıştırılarak içirilir (EK1-KK8,17). Ilık su, un (Triticum aestivum) ve yağ karışımı, doğum sonrası ineklerde “çökme” (hipokalsemi) olmasın diye verilir.
Bazen sütün tadı tuzlu olabilir. Bu durum laktoz ve klorür miktarları arasındaki dengenin bozulduğunun işaretidir. Klorür miktarı laktasyon sonlarına doğru ve özellikle meme enfeksiyonunda (mastitis) artış göstermektedir. kokusunda değişikliklere neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri