Annesi Vecide Hanım, 1900 yılında dünyaya gelir. Yahya Hikmet Yavuz'un amcası, Hacı Abdülaziz'in kızıdır. Hilmi Yavuz, annesinden mistik anlamda etkilenir, hüznü ve lirizmi ondan edinir; bu nedenle Vecide Hanım'ı daha çok şiirlerinde anar.
Mistisizm kavramı, amprik olmayan bilişsel ve duygusal süreçler yoluyla kutsalın deneyimlenmesi anlamına gelmektedir.
Metafizik natüralizm, (veya ontolojik natüralizm veya felsefi natüralizm) ontoloji üzerine yoğunlaşır: Bu bakış açısı daha çok varoluş ile alakalıdır: var olan nedir ve var olmayan nedir? Natüralizm "tabiat vardır ve bütün temel doğrular tabiatın doğrularıdır." metafiziki pozisyonuna sahiptir.
Mistik kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden iki farklı kelime ile ifade edilir. Bu kelimelerden biri gizemli ve diğeri ise gizemsel sözcükleridir. Metafizik konusu olarak ön plana çıkması ile birlikte, sezgisel olarak anlaşılan gizemli, karanlık ve sır dolu durumlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Mistik şiirler metafizik unsurları içinde barındıran, duygu ve düşünceyi heyecana ve sevince vurarak, kısa ve öz bir biçimde anlatan şairlere mistik şair adı verilir.
Mistisizm bir inanç biçimi olmamakla birlikte, doğaüstü güçlerinin kaynağını akıl ve mantık yolundan çok, kalp gözüyle arayan ve bunu ifade eden bir düşünce biçimidir. Mistisizm değerlerinin ve gizemli olguların ifade edilmesi için mistik sözcüğü kullanılmaktadır.
Metafizik, var olan her şeyin doğasının ve kökeninin araştırılmasıdır. Bu, herhangi bir şeyin ne olduğu, nasıl oluştuğu, neden oluştuğu, ne olduğu gibi temel soruların cevaplanmasını kapsar. Ontoloji ise, varlıkların ruhsal ve temel niteliklerini inceler.
Diğer deyişle metafizik, mevcut olmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkelerini incelemektedir. Ayrıca metafizik, teorik felsefî disiplinlerin zirvesinde bulunması ve konusunun kapsayıcılığı nedeniyle tikel felsefî ilimlerin ilkelerini de temellendirir.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Mistik Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir? Şiirde Tasavvuf inanışı, bu tarzda şiir yazan şairlerin en önemli motivasyon ve çıkış kaynağıdır. Bu anlayıştaki şairlerin geneli, gelenekten beslenir ve eskiye büyük bir inanç duyarlar. Fakat bunun yanında eski ile yeniyi birleştirme arzusu ve çabası da vardır.
İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. III. yüzyılda ortaya çıkan, Batı Ortaçağ ve İslâm düşüncesini etkileyen felsefe okulu. Bilgi kaynağının keşif ve ilham olduğunu savunan tasavvufî ve felsefî akım, gnostisizm.
Necip Fazıl Kısakürek, edebiyatımızda “modern-mistisizmin kurucusu” olarak kabul edilir.
Nurullah Genç, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin gelenekçi ve muhafazakâr şairlerindendir.
Hilmi Yavuz, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin bireyci şairleri arasında olup şiirinde ses ve imgeye büyük önem verir. O, gelenekle moderni bir sentez halinde kullanmaya özen gösterir. Muhteva bakımından eski şiirimizden başarılı biçimde yararlanan şair, Batı şiirinin de birçok unsurunu şiirine alır.
Şiiri, yazıyı her şeyin üstünde tutan Ferhad'a göre şiir geçmiştir, bugündür ve gelecektir. Tarihten ve mitolojiden çok güçlü şekilde yararlanan şair bazı şiirlerinde kutsal dinleri şiirinin bir aracı olarak görür. İlk kitabı Deniz Çobanları'nda yer alan “Metafizik” isimli şiiri bunun en güzel örneklerinden biridir.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Her ikisinin de konusu varlık problemidir. Ancak ontoloji, sadece varlık problemini incelemesine rağmen; metafizik, varlık probleminin yanında bilgi, bilim ve değerler alanında ortaya çıkan, bilimsel verilerle çözülemeyen problemlerle de uğraşır. Bu anlamda metafizik, ontolojiden daha kapsamlıdır.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır.
İslam düşünce geleneğinde metafizik, madde olmayanın bilgisine ulaşmayı gaye edinmiş bir bilim hüviyetindedir. Bilim ise ideal-reel dünya arasındaki bağın kopmasını engelleyen aktif unsurdur.
Aristoteles'e göre gerçek olmak bakımından gerçekliğin doğasını inceleyen ve merkezi bir ilkeden evrenin ayrıntılı doğasını çıkaran bir evrensel bilim olan metafizik olanaklıdır. Zira var olan her şey, kendisine sırf var olmak bakımından ait olan belli bir doğaya sahiptir ve bu doğa bilinebilir.
Mistisizm, akıl ve mantık çerçevesinde anlaşılamayan olay, olgu ve davranış biçimlerini kapsayan bir sözcüktür. Mistisizmde olayları kavrayabilmek için sezgi ve duyguların kullanılması gerekmektedir. Genellikle bu sezgiyi kullanan kişilere de mistik adı verilmektedir.
Mistisizm, Yunanca 'gözlerini kapamak' anlamındaki 'myein' teriminden türemiştir. Akıl veya mantık yolu ile erişilemeyen doğaüstü durumları sezgilerle arama ve bulma şeklinde bir tanımı yapılabilir. Mistisizmin kaynağı din değildir ancak dinin metafizik tarafına eğilir.
Mistik tecrübe kavramı bugün Mutlak, Tanrı, Hiçlik, Boşluk gibi farklı biçimlerde isimlen-dirilen Nihai Gerçeklik ile saf, dolaysız bir birleşme tecrübesi olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri