İslâm geleneğinde harem, bir ailenin mahrem olan özel yaşam alanını ve bu alanda yaşayan kadınları ifade eder.
Ev, konak ve saraylarda genellikle iç avluya bakacak şekilde planlanan, kadınların yabancı erkeklerle karşılaşmadan rahatça günlük hayatlarını sürdürdükleri bölümlere harem adı verilir.
Hareme giren yeni kızlara acemi denilirdi. Bunların cariye, kalfa ve ustalardan belirli bir eğitim almaları gerekirdi. Çünkü çoğunluğu İstanbul'un dışında köylerden gelmekteydiler. Özellikle savaş yapılan milletlerden alınan esir kadın ve kızlar arasından seçilerek Hareme alınanlar vardı.
Ev, konak ve saraylarda genellikle iç avluya bakacak şekilde planlanan, kadınların yabancı erkeklerle karşılaşmadan rahatça günlük hayatlarını sürdürdükleri bölümlere harem adı verilir.
Bu durum günümüzde de pek çok kişi için geçerlidir. Harem; içerisinde yalnızca kadın kovalanan veya her türlü cinsel arzunun giderildiği yer zannediliyor. Harem, sözlüklerde 'girilmesi yasak yer' olarak tanımlanır ve aynı zamanda kişi zevcesi içinde harem ifadesini kullanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kızlar ağası ya da Darüssaade ağası, Osmanlı Devleti'nde haremden sorumlu olan yüksek düzeydeki görevliye verilen isimdi. Kızlar ağası padişah ve sadrazamdan sonra Osmanlı Devleti'nin 3. en yüksek görevlisiydi. Sarayın, cinsel işlevi yok edilmiş (hadım edilmiş) siyah ırktan olan erkek köleleri arasından seçilirdi.
Peygamber, “Mekke harem kılınmıştır; evlerinin satışı haram, meskenlerinin ücreti haramdır” (Dârekutnî, III, 57) hadisiyle bu konuyu açık bir şekilde hükme bağlamıştır. Şâfiîler ise Mekke'deki evler üzerinde sahiplerinin diledikleri gibi tasarrufta bulunmasını câiz saymışlardır.
Osmanlı sarayında hükümdarın ailesinin ve çocuklarının yaşadığı yere harem denilmiştir.
Bunlar genellikle özel şahısların çobanlığını yapar; ev, tarla, bahçe işleriyle uğraşırlardı. Kadın köle durumundaki cariyeler ise; köşklerde, konaklarda ve zengin ailelerin evlerinde hizmetçi olarak görev yapıyorlar, temizlik ve yemek gibi ev işlerini yürütüyorlardı.
Kanuni Sultan Süleyman Devri'ne gelindiğinde, Osmanlı hanedanında cariyelerle evlilik bir ilke olarak kabul edilmiştir. Ancak Padişah'ın, cariye kökenli Hürrem'e nikâh kıyarak evlenmesi, halk tarafından kabullenilmemiş.
Osmanlı dilinde, bir evin kadınlar bölümüne harem, erkekler bölümüne selamlık denirdi. Aileden olmayan erkekler hareme giremezler, aileden olmayan kadınlar da selamlığa geçemezlerdi.
Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı. Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, bu sayının 1600'e kadar çıkabildiği ifade edilmektedir.
Genellikle, yöneticiye fiziksel erişimin büyük etkiye sahip olabileceği bir kraliyet sarayının hizmetkarlarını daha az tehdit edici kılmak için hadım edilmiş hizmetkarlar, hadım veya köleler olurdu.
Genellikle harem hizmetlerinde çalıştırılan erkekliği giderilmiş kimse. Ev, konak ve saraylarda kadınlara ayrılan bölüm. Genel olarak Topkapı Sarayı'nın Harem kısmına verilen ad.
İslam hukukuna göre köle statüsünde olan cariyeler, başta devlet erkânı vasıtasıyla olmak üzere çeşitli biçimlerde hareme alınırlardı. Müslümanlaştırılan cariyelere harem adabına uygun bir terbiye verilirdi.
9. Osmanlı Sarayı'nda haremi kuran, sarayda erkekler gibi kadınların da eğitildiği bir kurum olmasını isteyen padişah Fatih Sultan Mehmed.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
Saray dışında evlenmek ise tebadan bir aileyi saraya katma anlamına geldiği için Osmanlı padişahları bunu devlet güvenliği açısından sakıncalı bulurdu. Bu nedenle Osmanlı'da harem kuruldu. Dışarıdan getirilen kızlar burada yetiştirilirdi.
Cariyeler, insan olarak kabul edilmez mal gibi alınıp satılırlardı. Genellikle fuhuş için kullanılırlar, sahiplerine bu yolla para kazandırırlardı. Cariyelerin azat edildikleri nadir görülen bir durumdu. Bir hür ve kölenin evlenmesi yasaktı.
Sultan Abdülmecid (ö. 1861) Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırınca, saray ve harem halkı tamamen buraya taşındı. II. Abdülhamid (ö. 1918) ise padişahlığı süresince Yıldız Sarayı'nda kaldı. Böylece haremin Topkapı Sarayı dönemi son buldu.
Harem Ağası-Hadım Ağası veya Kızlar Ağası diye anılan bu görevliler I.Mehmed devrinden itibaren Osmanlı'da görülmektedirler. Genellikle Afrika ve çevresinden, bazen de Avrupa'dan hadım edilmiş vaziyette saraya getirilirlerdi.
V. Murad (Osmanlıca: مراد خامس) (d. 21 Eylül 1840, İstanbul – ö. 29 Ağustos 1904, İstanbul), 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesidir. Sadece 93 gün tahtta kalmıştır.
Kadınefendi, Osmanlı Devleti'nde padişahın dört adet zevcesine verilen ad. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde hakanın eşine verilen katun ya da hatun unvanı 1703 yılında tahta çıkan III. Ahmet'ten itibaren, Farsça kökenli hasekinin yerini almış ve Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar kullanılagelmiştir.
Saraydaki cariyeler nasıl seçilirdi adları nasıl konurdu? Cariyeler Kızlar Ağası tarafından hazırlanan özel bir sınavla seçilirdi ve isimleri bu sınav sonrasında Kızlar Ağası tarafından verilirdi. Saraya giren bir genç kız Kızlar Ağası'nın verdiği isimle çağrılırdı.
Yıldırım Bayezid'in, birer şehzade annesi olan ilk işi eşinin adları bilinmezken, Kanuni Sultan Süleyman'a kadar son nikah kıyan padişah olduğu biliniyor. Bunun sebebi ise, 1402'de yapılan Ankara Savaşı'nı kaybetmesi ve eşinin düşmanlar tarafından kaçırılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri