Genellikle kapalı cerrahi yöntemine başvurulsa da hastaya özgü bazı durumlar açık miyom ameliyatını gerekli kılabilir. Özellikle miyomun kötü huylu olduğu düşünülüyorsa, açık miyom ameliyatı tercih edilir.
Açık miyom ameliyatında hastaya genel anestezi yapılır ve genellikle ameliyat 1 saat sürer. Ameliyat sonrasında ise hasta iki ya da üç gün hastanede yatırılır.
Miyom ameliyatlarında her cerrahide olduğu gibi enfeksiyon riski yaşanabilir. Enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi için aseptik koşullar ve kanama kontrolü büyük önem taşır. Kanama eğer hematom odakları yaratırsa bu alanda enfeksiyon riskide artar.
Açık miyom ameliyatından sonra 1-2 gün hastanede kalınır. Kapalı miyom ameliyatından sonra 1 gün hastanede kalınır. Histeroskopik miyom ameliyatından sonra genellikle hastalar aynı gün taburcu edilir.
Myomektomi ameliyatı sırasında, rahim çok dikkatli bir şekilde miyomun olduğu bölge üzerinden olabilecek en kısa şekilde kesilir. Miyoma ulaşıldığında miyom tutucu bir aletle miyom tutulur ve çevresindeki rahim dokusundan ayrılarak miyom çıkartılır. miyomun çıkarıldığı rahim kısmı dikilerek kapatılır.
İlgili 40 soru bulundu
Açık miyom ameliyatı, kapalı miyom ameliyatından daha kısa sürer. Bu durum hasta ile ilgili özel durumlar neticesinde değişebilir. Ancak genelde açık miyom ameliyatı ortalama 1 saat; kapalı miyom ameliyatı ise 2 saat kadar sürmektedir.
Genel olarak laparoskopik cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süresi 2-4 hafta olarak kabul edilirken açık abdominal myomektomi sonrasında iyileşme dönemi 4-6 hafta arasında değişebilir.
Açık miyom ameliyatı, hastanın batın bölgesi açılarak rahme ulaşılan ve miyomların uzaklaştırılmasını içeren ameliyat tekniğidir. Miyomun 14 cm'den büyük ve sayılarının 3'ten fazla olduğu, daha önce geçirilmiş bir karın ameliyatı öyküsünün ya da kötü huylu bir tümörün varlığı gibi durumlarda tercih edilir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir. Ancak korkmanıza gerek yok. Tekrar miyom tekrar ameliyat demek değildir.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Rahim iç zarına yerleşmiş miyomlar aşırı kanama yapma açısından diğerlerinden daha tehlikelidir. Karın içine doğru büyüyen miyomlarda ise özellikle 8 cm ve 10 cm üzerindeki miyomlarda diğer organlara bası yapma açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir. Ancak standart bir tehlikeli miyom boyutu yoktur.
Açık Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Yaklaşık olarak 1 hafta ile 10 günlük süre içinde dikişler kapanır ve hasta günlük hayata dönebilir.
Burada ameliyat gününü belirlerken hasta ve doktorun uygun olduğu bir gün olması ve kanamanın kesilmiş olması yeterlidir. Adet bitiminden sonra 1 hafta içinde yapılması uygun olur.
Özellikle açık myom ameliyatı sonrası zımba veya ip dikişlerinizin olması muhtemeldir. Bu dikişler uzman hekiminiz tarafından, yaranın durumuna göre değişkenlik gösteren bir sürede alınır. Genellikle 3 ila 10 gün arasında dikişlerin alınması muhtemeldir.
Miyom ameliyatlarında en sık kullanılan yöntem histeroskopidir. Histeroskopik yöntemde, rahmin içine doğru büyümüş miyomlarda, vajinadan rahim içine girilerek ameliyat yapılır.
Açık miyom ameliyatı, kapalı miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatı rahim koruyucu teknikler kullanılarak yapılabilmektedir.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
Miyom ameliyatı genellikle iki yöntemle yapılır. Bunlar kapalı yöntem (robotik, laparoskopik, histeroskopik cerrahi) ve açık yöntemdir. Miyom ameliyatları, günümüzde daha çok “kapalı yöntem” ya da “alttan miyom ameliyatı” olarak bilinen yöntemlerle yapılmaktadır.
Özgür Kurtul, "Bir saat süren ameliyat sonucunda B.A'nın rahmindeki 13 santim boyunda ve 3 kilo 700 gram ağırlığında miyom çıkarıldı. Hastanın sağlık durumu iyi, hastanemizde gözlem altına alındı" dedi. Miyomla ilgili bazı uyarılarda bulunan Opr. Uzm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri