Miyomlar büyük boyutlara ulaştığında bağırsaklara baskı yapması sonucu karın ve kasık ağrısına, idrar yollarına baskı yapmasıyla böbrek ağrısına, karnın alt tarafındaki sinirlere baskı yapmasıyla bacak ağrılarına sebep olmaktadır.
Rahmin alt bölgesindeki miyomlar kalın bağırsaklara baskı yapar. Böylelikle bağırsak hareketleri güçleşir, kabızlık ve hemoroidler oluşabilir" diyor. Rahim içinde bulunan miyomlar kısırlık yapabilir. İnfertil hastaların yüzde 2-3'ünde sorunun nedeni miyomlar.
Miyom tedavi edilmezse sık yoğun adet kanaması, bel ve kasık ağrısı, adette sancı, bası hissi, sık idrara çıkma, kısırlık, düşük, erken doğum ve karında şişlik gibi şikayetler yaratabilir.
Bunun yanı sıra, kimi miyomlar kitle etkisiyle mesane üzerinde baskı yaparak mesanenin genişlemesini engeller ve hastanın sık tuvalete çıkmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde yaptığı baskı sonucunda makata baskı sürekli bir tuvalet ihtiyacı varmış hissine yol açabilir.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Eğer büyük boyutlarda miyomlar varsa karında ağrı, kabızlık, hazımsızlık, şişlik gibi şeylere neden olabiliyor. Genelde 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Miyomların idrar yollarına baskı yapmasından dolayı böbrek sorunlarına neden oluyor.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
*Subseröz miyom: Rahimin dış tabakasından kaynaklanan ve dışa doğru büyüme gösteren miyomlardır,kanama problemine yol açmazlar,daha çok dolgunluk hissi,karın ağrısı,sık idrara çıkma ve kabızlık gibi şikayetlere yol açar.
Miyom ağrıları çekenlerde pekçok kişide ağrı karın ağrısı yada kasık ağrısı şeklindedir. Bu hastalarda ağrı kalçaya ve bele de vurabilir.
Miyomlar, kadınlar arasında yaygın bir endişe kaynağı olsa da, doğrudan kilo alımına neden olmazlar. Bununla birlikte, hormonal dengesizlikler ve miyomlara bağlı semptomların etkisi kilo değişikliklerini dolaylı olarak etkileyebilir.
Miyom, herhangi bir organda ortaya çıkabilen iyi huylu bir düz kas tümörüdür, ancak en yaygın yerleşim yeri uterus, ince bağırsak ve yemek borusudur.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Rahim ve rahim duvarında gelişen miyomlar oluşan embriyoların tutunmasına engel olarak kısırlığa ve düşüklere neden olabilir. Boyutu büyük olan miyomlar ise ön taraftan idrar kesesine bası yaparak sık sık idrara gitme ihtiyacına arka taraftan bağırsaklara bası yaparak kabızlık ve hemoroitlere sebep olabilir.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Miyom tedavisi, ilaçlı olarak yapılabilir. GnRH (Gonadotropin salgılayan hormon) olarak tanımlanan ilaçlarla östrojen ve progesteron hormon üretimi engellenir. Kişinin geçici olarak menopoza girmesine neden olan bu tedavi sayesinde kişinin âdet kanaması kesilir ve miyomları küçülür.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Rahimde anormal şekilde düz kasların artması ile oluşan miyomlar, rahimde en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Birçok çeşidi bulunan miyomlar düzgün ve sınırlı kitlelerdir. Östrojen hormonu, miyom üzerinde belirleyici rol oynar niteliktedir. Ayrıca ailesel yatkınlık da bir başka etkendir.
Menopoz sonrasında büyümeye devam eden miyomlarda kanser riski artmaktadır. Menopoz sonrasında vajinal kanama durumunda da kanser ihtimali olabileceğinden bu belirtilerin oluşması mutlaka uyarıcı olmalıdır. Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nedir? Miyom Tedavisi İçin Rahim Alınması Gerekli DEĞİLDİR !!
Miyom hücreleri; rahim çevresinde veya içinde gelişen, kanser olmayan zararsız tümörlerdir. Rahimde oluşan miyomlar, sıklıkla doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanser olmayan tümör hücreleridir. Miyomların, rahim kanseri ve gelişimine, büyümesine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Laparoskopik yöntemle yapılan miyom ameliyatı genellikle 2 saat sürer. Ancak hastanın durumuna bağlı diğer koşullar ameliyat süresini uzatabilir. Çoğu hasta aynı gün ya da 1 gün sonra taburcu edilir ve günlük rutine dönme süreleri oldukça kısadır.
Lokal anestezi altında, anjiyo cihazında görerek, kasık atardamarından her iki rahim atardamarlarına girilir bu damarlar minik taneciklerle tıkanır. Rahim içindeki miyomlar kansızlığa dayanamaz ve ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri