Yaygın olmasına rağmen, birçok kadın rahimlerinde miyom olduğunu bilmeden tüm hayatlarını sürdürebilir. Çok büyük olan miyomlar tedavi edilmezse rahimde birtakım sorunlara neden olur. Ağrıya, mide bulantısına veya ateşe neden olabilir, iltihaplanabilir ve bazı durumlarda kısırlığa neden olabilir.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Miyom Mideye Baskı Yapar Mı? Miyomlar vücudumuzun birçok yerinde ağrıya sebep olarak kendini belli ederler. Miyomlar arkaya doğru çok büyüdükleri takdirde kalın bağırsağa ve midenize baskı yaparlar. Bu da kabızlık şikâyetlerinizin artmasına neden olabilir.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir.
Efsaneyi Çürütmek: Rahim Miyomları ve Kilo Alımı
Miyomların doğrudan kilo alımına neden olduğu yaygın bir inanca rağmen, bilimsel kanıtlar bu iddiayı desteklememektedir. Araştırmalar, sadece miyomların varlığının önemli bir kilo alımına neden olmadığını göstermiştir.
İlgili 21 soru bulundu
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler.
Büyük boyutlara ulaşan myomlar karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikâyetlerine sebep olmakla birlikte idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olmaktadırlar.
Çok büyük olan miyomlar tedavi edilmezse rahimde birtakım sorunlara neden olur. Ağrıya, mide bulantısına veya ateşe neden olabilir, iltihaplanabilir ve bazı durumlarda kısırlığa neden olabilir.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Rahim iç zarına yerleşmiş miyomlar aşırı kanama yapma açısından diğerlerinden daha tehlikelidir. Karın içine doğru büyüyen miyomlarda ise özellikle 8 cm ve 10 cm üzerindeki miyomlarda diğer organlara bası yapma açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir.
Miyom tedavi edilmediğinde ilerleyerek kısırlığa neden olabilir. Bunun yanında kasık ağrısı, yoğun kanama, adet sancısı, sık idrara çıkma, erken doğum ya da şişlik görülebilir.
Miyom tedavisi, ilaçlı olarak yapılabilir. GnRH (Gonadotropin salgılayan hormon) olarak tanımlanan ilaçlarla östrojen ve progesteron hormon üretimi engellenir. Kişinin geçici olarak menopoza girmesine neden olan bu tedavi sayesinde kişinin âdet kanaması kesilir ve miyomları küçülür.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Menopoz sonrasında büyümeye devam eden miyomlarda kanser riski artmaktadır. Menopoz sonrasında vajinal kanama durumunda da kanser ihtimali olabileceğinden bu belirtilerin oluşması mutlaka uyarıcı olmalıdır. Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nedir? Miyom Tedavisi İçin Rahim Alınması Gerekli DEĞİLDİR !!
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Rahimde anormal şekilde düz kasların artması ile oluşan miyomlar, rahimde en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Birçok çeşidi bulunan miyomlar düzgün ve sınırlı kitlelerdir. Östrojen hormonu, miyom üzerinde belirleyici rol oynar niteliktedir. Ayrıca ailesel yatkınlık da bir başka etkendir.
Rahimdeki miyom patlarsa ne olur? Rahimdeki miyom patladığında bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyomlar rahmin kas tabakasında oluşan tümörlerdir ve genellikle iyi huyludur. Ancak patlama durumunda aşırı kanama, şiddetli karın ağrısı ve enfeksiyon riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Miyomların alınmasını takiben cerrahi dikişler vasıtası ile rahim içi kas tabakalarının tekrar birleşmesini sağlar. Çoğu hasta bu açık miyom ameliyatını takiben 1-3 günlük bir süre zarfı boyunca hastanede müşahede altında tutulur.
Miyomların büyüklük, şekil ve yerleşimleri çok farklı olabilir. Rahim iç boşluğunda, dış yüzeyinde veya rahim duvarının içinde olabileceği gibi bir sapla rahmin dış yüzeyine bağlı da olabilirler. Bir miyom uzun süre çok küçük kalıp sonra aniden hızla büyüyebilir. Bazen de yıllar içinde yavaş yavaş büyür.
Miyom hücreleri; rahim çevresinde veya içinde gelişen, kanser olmayan zararsız tümörlerdir. Rahimde oluşan miyomlar, sıklıkla doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanser olmayan tümör hücreleridir. Miyomların, rahim kanseri ve gelişimine, büyümesine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri