İnsanın doğuştan getirdiği, yaşam boyu değişmeyen ve kişiye özel olan yapı ve karakterlerin hepsine mizaç denir. İnsanların mizaç tipleri doğuştan gelir, yaşam boyu değişmez ve bireyin tüm davranış kalıplarının temelini oluşturur. Bir anlamda kişiye özel kurgulanmış ayarlardır.
Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genetik tarafından belirlendiğini tahmin ediyor. Ancak mizacın açık bir kalıtım modeli yoktur ve belirli mizaç özellikleri veren belirli genler yoktur.
Mizaç sosyallik, duygusallık, kararlılık gibi birçok farklı davranış özelliğinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar, yani çok boyutludur. Her bir davranış özelliği hepimizde farklı ölçülerde bulunur ve bu özelliklerin farklı oranlarda birleşimi sonucunda eşsiz mizaçlar ve biricik kişiler oluşur.
Mizaç, kişiliğimizin genlerimizden gelen doğal bir parçasıdır ve bu nedenle, kişiliğin biyolojik ve içgüdüsel süreçlerle meydana gelmiş bir kısmını oluşturur.
Bu açıdan bakıldığında; Birey doğuştan kendine özgü bir mizaç tipi ile dünyaya gelir. Mizaç tipi yaşam boyu değişmez. Kişilik, mizaç yapısı ile çevresel faktörlerin etkileşiminden şekil alır.
İlgili 30 soru bulundu
Nitekim Hz. Peygamber'in konuşmalarının, muhataplarında mizaç olarak büyük bir mehabet uyandırdığı belirtilir. Bu mehabet ve hâkimiyet, insanlar üzerinde olumlu etki yapan, onların sempatisini üzerine çeken bir ağırbaşlılıktır.
Mutlak Güç Arayan Mizaç Tipi (DTM8): Genel olarak cesur, kendinden emin, önder, otoriter, iddialı, cömert, koruyucu ve sahiplenici kişilerdir. Bağımsızlıklarına düşkün, girişken, risk alan, her şart ve durumda öne çıkabilen, geride durmaktan asla hoşlanmayan, liderliğe yatkın bir yapıya sahiptirler.
Bilim insanlarına göre risk alma ve adrenalinli bir hayat yaşama isteği gibi davranışları etkileyen bir gen var ve bu gen babadan geliyor.
Mizaç - Kişilik Kuramı
Son zamanlarda en çok desteklenen görüş, insanın belli genetik özelliklerle, belli eğilimlerle dünyaya geldiği ve sonra çevrenin bunu etkilediğidir. Yani insanın kişiliği ne tamamen doğuştan gelir ne de tamamen sosyallik, öğrenme, aile vb dışsal faktörlere bağlıdır.
Bir anlamda kişiye özel kurgulanmış ayarlardır. Mizaç su gibidir, nasıl ki su konulduğu kabın (yetiştiği çevre, ortam) şeklini alıyorsa mizaçta yetiştiği çevre şartlarına göre şekil alır ama özü değişmez.
En paylaşımcı A grubu
Uyumlu mizaç özelliğine sahiptirler. Bu grup içinde yer alanlar, duyan, hisseden, sürekli olarak araştıran, çevrelerindeki kişiler ile bağlantı ve uyum sağlamaya çalışan kişilerdir. Dış dünyadaki tüm değişikliklere karşı duyarlıdırlar.
Mizaç özeliklerinin zaman içerisinde “kararlı” ve “sürekli” hale gelerek belirginleşmesi ve şekillenmesiyle karakter meydana gelir. Mizaç temelinde gelişen, kişiliğin belirginlik, kararlılık ve süreklilik gösteren niteliklerini oluşturan karakter, değişmez değil, ancak değişime oldukça dirençlidir.
Anlatmış olduğumuz bilgilere göre Demevi, Balgami, Safravi ve Sovdavi olmak üzere 4 temel mizaç vardır. Mizaç ilmi hayatımızın her alanında önemli olan ve yaşantımızı şekillendirmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli özellikleri barından ilimdir.
Sinirli olmak beraberinde hastalıkları da getiriyor
Pittsburg Üniversitesi'nden araştırmacılara göre ise sinir, kin ve agresiflik, seratonin reseptör geninde oluşan farklılıklar sonucunda ortaya çıkan ve genetik olan hisler.
Kolay Mizaç: Kolay mizaçlı çocuklar genellikle olumlu bir ruh hali içindedir. Düzenli yeme ve uyku rutinleri vardır. Yeni ve bilinmeyen bir durum veya uyaranla karşılaşırlarsa, hafif tepki verirler ve yeni durumlara uyum sağlarlar.
Mizaç, kişiliğe doğuştan getirilen özelliklerdir. Örnek olarak; içedönük-dışadönük olmak, ağırkanlı-tez canlı olmak gibi özellikler doğuştan getirilir. Karakter, kişiliğin aile, toplum, kültür gibi etkileşimler sonucunda oluşan özellikleridir. Kişiliğin ahlaki yanıdır.
İkizler arasındaki bu tür farklılıklar, kişilik ve zeka seviyesini belirlemede en az genler kadar rol oynayabiliyor. Sonuç olarak kişilik ile davranış arasında önemli bir fark bulunuyor. Kişilik, genetik bir miras olabilir ancak insan davranışı hiçbir zaman genetik bir miras olmuyor.
Doğuştan gelen davranışlar, refleksler ve içgüdüler olarak iki grupta incelenir. Doğuştan gelen bir davranış da içgüdülerdir. İçgüdüler bireyin yaşamını kolaylaş- tırıcı role sahiptir. Bunlar üreme, yuva yapma, yavru bakımı gibi davranışlardır.
Genetik faktörler de duygusallık üzerinde etkili. Bilimsel araştırmalara göre genetik yatkınlığımız ne kadar duygusal olduğumuz üzerinde kritik bir role sahip. Yani, duygusallığımızın nedeni anne-babalarımız, büyükanne-büyükbabalarımız da olabilir.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Öfkesini kötü bir unsurmuş gibi gösterirken aslında net ve duygularını ortaya koyan bir kişiye karşı çok merhametlidirler. Onların hayatında istekleri, güçleri ve netlikleri ön plandadır. O zaman bu mizaca sahip olan kişilerin karşısında ilk yapmamız gereken kendimizi net olarak ifade etmek olacaktır.
Tip 7, Maceracı: Enerjik, eğlenceli, hareketli, muzip, konuşkan, iyimser, pratik, yenilikçi, maceraperest, hazcı, hayalci, abartıcı, dürtüsel, gailesiz, dikkatsiz, maymun iştahlı bireylerdir. Dünyanın fırsatlar ve seçeneklerle dolu olduğunu düşünürler.
MİZAÇ İLMİ NEDİR? İbn-i Sina ve Galen' in yanı sıra Hipokrat, kadim tıp hekimleri hastalarını mizaç ilmi ile tedavi etmekteymiş. Mizaç ilmine göre dünyadaki canlı, cansız her varlık 4 temel unsurdan oluşmaktadır. Bu temel taşlar; Demevi - Hava, Balgami - Su, Safravi - Ateş ve Sovdavi – toprak şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri