Mizanpaj, Fransızca “la mise en page” tanımından dilimize geçmiştir. Düz anlamı “sayfa düzeni” ya da “sayfa elbisesi”dir. Gazetelerin içeriğini sayfalarda sergilemek amacıyla yapılır. Bu sergileme bir düzen ve plan içinde yapıldığından mizanpaja, sayfa düzenlemesi ya da planlaması da denilmektedir.
Mizanpaj, dergilerde ve gazetelerde bir sayfadaki görsel öğelerin göze hitap edecek şekilde dizilmesiyle oluşturulan sayfa düzenidir. Mizanpaj, bir gazete veya bir dergi için içerik kadar önemlidir.
Dijital ya da basılı bilgi kaynaklarının (dergi, kitap, gazete, rapor gibi) şekilsel bütünlüğünü, okunabilirliğini, standartlara uygunluğunu sağlamak için gerçekleştirilen sayfa tasarım işlemine mizanpaj adı verilir.
yayınların görsel hale getirilmesine Mizanpaj (sayfa tasarımı) denir. Kağıda, ses cihazına, videoya kaydedilen sözcükleri bilgisayar ortamına aktarımını gerçekleştiren dizgi elemanı daha sonra hazırladığı dökümanları Mizanpaj (sayfa tasarımı) yapan Grafik Tasarımcıya iletir.
Mizanpaj, grafik tasarım ve yayıncılık alanında kullanılan bir terimdir ve bir belgenin veya tasarımın düzenlenmesi anlamına gelir. Mizanpaj, metin, resim, grafik ve diğer içerik öğelerinin yerleşimi, boyutlandırması, hizalaması ve ilişkilendirilmesiyle ilgilenir.
İlgili 24 soru bulundu
Mizanpaj, Fransızca “la mise en page” tanımından dilimize geçmiştir. Düz anlamı “sayfa düzeni” ya da “sayfa elbisesi”dir. Gazetelerin içeriğini sayfalarda sergilemek amacıyla yapılır. Bu sergileme bir düzen ve plan içinde yapıldığından mizanpaja, sayfa düzenlemesi ya da planlaması da denilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"mizanpaj"dır.
Kitap sektöründe ise mizanpaj kelimesinin kullanımı, kitabın iç dizaynının yapılmasını ifade eder. Kitabınızın bir dosya içerisinden çıkartılıp kitap hâline getirilmesi işlemlerinin tümünü kapsamaktadır.
Mizanplas: Ön Hazırlık – Temel Yemek Planı
Fransızların bunu tanımlayan terimi ise mise and place; Türkçe karşılığı mutfakta her şeyin istenen zamanda istenen yerde olmasıdır. Tarfiteki esas işlemlere geçmeden önce mise en place ne kadar başarılı yapılmışsa ilerleyiş de o kadar hızlı ve sağlıklı olabilmektedir.
Eskiden aylar veya yıllar süren işlemler artık dijital yazılımla dakikalar içinde gerçekleştirilebiliyor. Dizgi hakkında ilk elden bilgi almak istiyorsanız üniversitelerden ve kurslardan ders alabilirsiniz.
Genel olarak tipografi, harf, sayı ve semboller kullanılarak ortaya çıkarılan bir yazı sanatıdır denilebilir. Eski Yunancada “typos” (form) ve “graphia” (yazmak) kelimelerinin kombinesi sonucu “Typhography” adını almıştır.
Sayfa tasarımı (Mizanpaj), Fransızca La mise en page kelimelerinden dilimize yerleşmiştir. “Yazıların fotoğraf ve görsel malzemenin; önem sırasına göre, grafik düzen ve kurallar çerçevesinde okurun ilgisini çekecek şekilde iki boyutlu bir yüzeye yerleştirilme işlemine verilen addır” (Seçim, 1996: 3).
Mizanpaj, kelime anlamı olarak gazete dergi gibi yayınlarda sayfa düzenidir. Görsel sunum, mizanpaj (sayfanın düzenlenmesi) ve kompozisyonlar üretmek anlamındadır. Gazetecilikte ve dergi sayfalarında haber kadar önemli bir unsur da okuyucuya hangi mesajın en iyi şekilde nasıl aktarılacağını tayin etmektir.
Dil editörü düzeltme okumasının gerekli olduğuna karar verirse, makale düzeltme okuması için yazara gönderilir. Kabul edilen makaleye bir mizanpaj editörü atanır. Mizanpaj editörüne son okuma için 7 gün verilir. Mizanpaj editörü, olası yayını "MİZANPAJ VERSİYONU" adıyla tasarlar ve yazara gönderir.
Mizanpaj editörü, makaleyi dergide basılabilir hale getirmek için gerekli düzenlemeleri yapar. Bu esnada, makale kabul aldığı için, Dergipark sayfasında sağ sütundaki “Kabul Edilmiş Makaleler” linkinde yer alabilir.
Makaleye mizanpajcı ya da son okuyucu atandığında mail alırsınız. Aynı zamanda makalenizin durumunda “Mizanpajda” veya “Son Okumada” yazar. Bu iki rol atandığında, dosya yükleme işleminiz aktifleşir. “Dosyalar” sekmesinden dosya yükleyebilirsiniz.
Dergi tasarımı marka ya da firmaların kendilerine ait çeşitli konularda hedef kitlelerini ya da müşterilerini bilgilendirme amaçlı yapılan çalışmalar olarak karşımıza çıkar. Bazı markalar, gerek hizmetleri gerekse de sahip oldukları ürünler hakkında müşteri tarafını bilgilendirmek ister.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Buna göre, tasarım elemanları çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk-doluluk; tasarım ilkeleri ise, denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Araştırmanın evreni için, “Yükseköğretim Kataloğu 2010” dokümanındaki devlet üniversiteleri incelenmiştir.
Tasarımın temel ilkeleri arasında önemli bir kural olan zıtlık yani karşıtlık, tasarımı göz alıcı hale getirmek için kullanılır. Hazırlanan görsel çalışmayı ilgi çekici yapabilmek için karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Ritim, tasarımdaki genel uyumu ifade eder.
Tipografi dalında uzmanlaşmış kişilere tipograf denir.
İyi Bir Tipografinin Olmazsa Olmazları
Tutarlılık - herhangi bir tipografi çalışmasında yazı biçiminin, karakter aralığının, odağın, satır boşluklarının ve biçimlendirmenin tutarlı kullanımı kritiktir. Tutarlılık, çalışmanın profesyonel görünmesini sağlar ve okuyucularınızı biçimlendirmeye değil içerik odaklı tutar.
sıf. ve i. (Fr. majuscule < Lat.) Büyük (harf). Karşıtı: MİNÜSKÜL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri