Çoğunlukla mıknatısları elektronik ürünlerden uzak tutmamız söylenir. Çünkü mıknatıslar, elektronik ürünlere zarar verir.
Mıknatıs ya da demirkapan, manyetik alan üreten nesne veya malzemedir. Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Bilgisayarlar ve Elektronik Aletler
Bilgisayarlarda, televizyonlarda ve radyolardaki küçük hoparlörlerde de mıknatıs bulunur. Hoparlörün içinde bir tel bobin, bir mıknatıs, elektronik sinyalleri ses titreşimlerine dönüştürür.
Birincisi, genelde ekrana zarar verdiği düşünülür ama telefon ekranları genelde LCD ya da LED ekrandır. Mıknatıslar bunlara zarar vermez.
İlgili 15 soru bulundu
Manyetik modelleri, telefonunuzu güvenli bir şekilde sabitlemenizi sağlar ve telefonunuzda herhangi bir hasara neden olmaz.
Hayır. Çok güçlü bir mıknatısı mekanik diskinizden uzak tutun.
Elektrik motorları, jeneratörler, manyetik frenler, manyetik kavrama sistemleri, manyetik kapılar, manyetik süspansiyonlar ve manyetik veri depolama cihazları gibi birçok cihazda mıknatıslar kullanılır. Ayrıca manyetik tutucular ve manyetik çubuklar, endüstriyel kullanımda sıkça tercih edilir.
Televizyon, Hardisk, telefon vb. aletlerde mıknatıs ve manyetik alan teknolojisi kullanılmaktadır. Mıknatısın günlük yaşamdaki kullanım alanlarına baktığımızda pek çok cihazın içinde yer almaktadır. Bunlardan en genel ifadeyle bahsetmek gerekirse bilgisayar, telefon, kredi kartlarını söyleyebiliriz.
Buzdolabının iç ısısının korunabilmesi için kapak kapandığı zaman dışarıdan hava almamalıdır. Kapakların hava geçirmemesi içinde çok sıkı kapanması gerekir. İşte bu noktada mıknatıslardan yararlanılır. Buzdolabının kapağında kullanılan mıknatıslar sayesinde dolabın kapağı sıkıca kapanır.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Kılıflara yerleştirilen mıknatıs, akıllı telefonların ekranında renk bozukluğuna ve dokunmatik hassasiyetinin kaybolmasına neden oluyor. Konuyla ilgili açıklama yapan cep telefonu satıcısı ve tamircisi Arif Doğan, mıknatıs özellikli cep telefonu kılıflarının akıllı telefonlarda sorun oluşturduğunu söyledi.
Mıknatıslar insan vücudu içinde birbirine ya da metal bir objeye yapışarak ciddi veya ölümcül yaralanmalara sebebiyet verebilirler. Mıknatısların yutulması yahut solunum yoluna kaçması halinde acilen tıbbi yardıma başvurunuz."
Bazı donanımlı araçları etkileyen mıknatısları, ufak çaplı zararlara neden olur. Bu nedenle bazı ürünleri mıknatısa yaklaştırmamak gerekir. Bunlar; kredi kartı, televizyon, pc ekranı, CD, DVD, USB Bellek, banka kartı, video kaset gibi ürünlerdir.
Teknolojik aletlerde mıknatıs kullanımı: Televizyon ya da tablet ve bilgisayar ile cep telefonu içerisinde mıknatıs kullanılır. Özellikle bu cihazların hoparlör kısmında çok fazla değerlendirilir.
Mıknatıslar ikiye ayrılır . Yapay mıknatıs ve doğal mıknatıs olarak doğal mıknatıslar da itme ve çekme özelliği kendi kendine oluşan mıknatıslardır. Yapay mıknatıslar ise sonradan bir insan tarafından veya mekanik sistemler aracılı ile oluşan mıknatıslardır.
Günlük hayatta kullandığımız telefonlarda da mıknatıs bulunmaktadır. Küçük mıknatıslar, ses yakalamak ve yaymak amacıyla telefonların mikrofonları ve hoparlörlerine yerleştirilmiştir.
Laptop'lar, tabletler, akıllı telefonlar, giyilebilir aygıtlar ve ses aygıtları dahil olmak üzere tüketici elektronik aygıtlarının çoğu mıknatıs içerir ve tıbbi aygıtlarda parazite neden olabilecek elektromanyetik alanlar üretir.
Mıknatısın kullanım alanları ise şunlardır; Mıknatıslar denizci pusulası ve manyetik iğneler oluşturmak için kullanılır. Elektromıknatıslar hoparlörlerde, elektrikli vinçlerde ve elektrikli çanlarda kullanılır. Kalıcı mıknatıslar elektrikli hızlandırıcılarda, jeneratörlerde ve elektrik motorlarında kullanılır.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
Mıknatısların kullanım alanları şunlardır: - Mıknatıslar manyetik iğneler ve denizci pusulası oluşturmak için kullanılır. - Kalıcı mıknatıslar jeneratörlerde, elektrikli hızlandırıcılarda ve elektrik motorlarında kullanılır. - Elektromıknatıslar hoparlörlerde, elektrikli çanlarda ve elektrikli vinçlerde kullanılır.
D) Yuvarlak, çubuk ve U şeklinde mıknatıslar vardır.
Cok anormal değildir, genelde zarar vermez...
miknatis olusturdugu manyetik alandan dolayi batarya ve ekran omrunu de etkileyebilir denildigi gibi. Kesinlikle zarar verir .
Mıknatıs Yöntemi
Çünkü hem hızlıdır hem de altına zarar vermez. Manyetik bir maden olmayan altın, mıknatıs tarafından çekilemez ya da itilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri