Geçenlerde #fatma_ng maddesinde bahsettiğimiz Hz. "Zehra" ile aynı kökten gelen bir isim daha var: "Zühre".
(ﺯﻫﺮﺍﺀ) sıf. (Ar. zuhūr “parlamak”tan ezher'in müennes şekli zehrā') Parlak [Daha çok Hz. Fatma'nın lakabı olarak kullanılır]: Ey mâh sen o Zühre-i zehrâ değil misin? (Cenap Şahâbeddin).
Zehra adı Türkiye çapında çokça kullanılan isimler arasında yer almaktadır. Oldukça güzel anlamlara sahip olan bu ismin anlamları aşağıdaki gibi olacaktır; - Ziynet, süs. - Ay kadar parlak olan, ay suratlı.
Zehra ismi Kur'an-ı Kerim'de (Taha Suresi 131. Ayet) geçmektedir ve Zehra ismini koymak caizdir.
Muhammed'in kızının ismidir. Kur'an-ı Kerim'de Taha suresinin 131. ayetinde Zehra ismi ziynet anlamında geçmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Fatıma bint Muhammed, Fatıme Zehra, Fatimeh El Zehra veya Ez Zehra (Arapça: فاطمة الزهراء, Farsça: فاطمه زهرا), İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi.
Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir. Çalışmaya ve para kazanmaya düşkündür. Hayattaki her zorluğun üstesinden gelebilir. Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür.
Zühre, Venüs ve çoban yıldızı anlamı taşımaktadır. Her iki anlamı bir birinden güzel çağrışım yapan Zühre ismi kız çocuklarına verilmektedir.
Zöhre ismi şu anlamlara gelmektedir; Güneşe Yakınlık Bakımından İkinci Durumda Olan Gezegen, Venüs, Çolpan, Çobanyıldızı. Mec. Aşk İlahesi Mitolojide, şehvet, müzik ve aşkı temsil eder.
Zeytin tacını ifade etmektedir. Eski Yunan içerisinde olimpiyat oyunları kapsamında kazananlara verilebilen, zeytin ağacı dallarından veya yapraklarından elde edilen taçtır. Bir diğer anlamı ise Kuran içerisinde geçen Lina isminin anlamı ise hurma fidesi şeklinde olmaktadır.
Mir ve ay kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulan Miray, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimle arasında yer alıyor. Miray isminin ilk anlamı ayın ilk günleridir. Bu isim genellikle kraliçe anlamına gelen Ece ve Melike ismiyle birlikte kullanılır.
Hafsa ismi, anlamı Arapçada "Hıfz" kökünden gelir. Gözeten, koruyan anlamlarını taşır. Bu isim ise, Arapçada "Muhafız" sözcüğünün yerine tercih edilen Hafsa isminin kullanıldığı bilinir. Bu isim, aslında Farsçada "aslan yavrusu" anlamına gelir.
Ay yüzlü, süs, ziynet, değerli ve ay kadar parlak anlamını taşıyan bir isim olarak bilinen Zahra, sevecen ve tatlı dilli kişi olarak da açıklanmaktadır. Bunların yanı sıra kişisel özellikleri de vardır. Hayalperest ve çalışmayı seven kişileri temsil eder.
Padişahın bir kızı olur ismini Zühre koyar. Vezirin de bir oğlu olur ismini Tahir koyar.
ZÜHRE ADI KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Zühre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Zühre adını koymak caizdir.
Kökeni Arapçadan gelen Zühre ismi hem okunuşu hem de anlamı ile beğenilen adlardan biridir. Kız çocukları için kullanılan bu ismin iki değişik anlamı bulunmaktadır.
Zümra isminin kökeni Arapçadan gelmektedir. İsim köken bakımından incelendiğinde, Arapçada yer alan 'Zimr' kökünden türediği düşünülüyor. Arapça 'Zimr' kelimesi, 'kahraman, daima insanlara yardım eden, zeki, zarif ve bilgili kişi' anlamına geliyor. Kelimenin dişili ise Zimra oluyor ve bilgili kadın anlamını taşıyor.
Şefika ismi isimler arasında popüler olan bir isimdir. Bu ismi kullanmak isteyen kişiler anlamlarını araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Şefika ismi merhametli anlamına geliyor. Anlamıyla ön plana çıkan Şefika ismi, kız çocukları için tercih edilebilir.
Şefika isminin anlamı ay gibi, şefkatli ya da esirgeyici demektir. Aynı zamanda Şefika Hz. Fatıma'nın lakaplarından da biridir.
Astrolojide Zühre
Zühre, kaynaklarda Venüs, Kervankıran, Çoban Yıldızı, Tan Yıldızı, Kevkeb-i Seher, Kevkeb-i İ'şâ, Nâhid(e) gibi isimlerle anılmaktadır (And, 2000: 358). Zühre, gezegenlerin içerisinde Dünya'ya en yakın ve en parlak olanıdır.
Konumu ve yörüngesi bakımından, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra çıplak gözle görebiliyorsunuz. Seher Yıldızı, Güneş ve Ay'dan sonra gökyüzünün en parlak cismidir. Bir teleskopla izlediğinizde Seher Yıldızı'nın Ay gibi evreleri olduğunu görebilirsiniz.
Zühre gökyüzüne yükselip bir yıldıza dönüşürken onlar Babil kuyusunda başaşağı vaziyette asılı kalmışlardır. Mevlâna Zühre'den bahsederken sıklıkla müzik aletlerinden, çalıp söylemekten, şaraptan, aşktan ve güzellikten söz eder. Zühre'nin kutsal günü ise Cuma'dır. Cuma aynı zamanda Müslümanların da mübarek günüdür.
Kız çocuklarına isim olarak verilen Feyza, Arapça kökenli bir sözcüktür. Arapçada Feyz kökünden gelen sözcük, verimlilik ve bolluk bereket anlamlarında kullanılmaktadır. Bu isim olgunluk sahibi olmak anlamına da gelmektedir. Feyza ismi, insana fayda sağlayan ilme sahip olmak manasında da kullanılmaktadır.
Peygamber Efendimiz en küçük kızı Fâtıma'yı anne sevgisiyle sever, ona “babasının annesi, anam” diye hitap ederdi. Hz. Fâtıma “Beyaz, parlak ve aydınlık yüzlü kadın” anlamında Zehrâ veya “iffetli ve namuslu kadın” anlamındaki Betûl lakaplarıyla anılmıştır.
Zehra, Nabizâde Nâzım'in yazdığı ve ilk defa 1894'te Servet-i Fünûn'da tefrika olarak yayımlanmış romandır. Türk edebiyatının ilk psikolojik roman denemesi kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri