Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Mobese bir canlı değil o yüzden ceza yazmaz yetkisi olmaz.
CEVAP: Hız ölçümü yapar, plaka tespit eder, kazaları kayda alır, kural ihlali yapan sürücüleri fotoğraflama sistemi ile delillendirerek ceza işleminin gerçekleşmesini sağlar, ışık fasılalarını uzatabilir veya kısaltabilir. Yani çok fonksiyonlu ve çok faydalı bir sistemdir.
ORTADA TRAFİK POLİSİ YOK DEMEYİN, CEZALAR ADRESİNİZE GÖNDERİLİYOR. Seyir halinde telefonla konuşandan, trafik ışıklarını ihlal eden, emniyet kemeri takmayan, kask kullanmayan motosiklet sürücülerine, yayalara yol vermeyen, trafik kurallarına uymayan sürücülere MOBESE üzerinden 7/24 trafik denetimi gerçekleştiriliyor.
İçişleri Bakanlığı, 1 Mart'ta başlayan normalleşme süreciyle birlikte 81 il valiliğine corona virüsüyle mücadelede yeni süreci anlatan 14 maddelik bir genelge gönderdi. Genelgede kontrollü normalleşme döneminde 'dinamik denetim modeli'nin ardından MOBESE kamerasından ceza kesilmesinin önü açıldı.
İlgili 18 soru bulundu
Tepe Lambasının açık olması durumunda ambulans ve itfaiyeye yol verirken kural ihlali yapan araçlara ceza uygulanmıyor. - "MOBESE Sisteminde ceza uygulamaları günün hangi saatlerinde yapılıyor?" Haftanın 7 günü, 24 saat sistem faal olarak çalışıyor, günün her saatinde ceza uygulanabiliyor.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Emniyet Kemeri, Km hız uyarısı, Makas atma, Cep tel konuşma, Kırmızı ışık ihlali , Yaya geçit ihlali, Sigara vb. bütün trafik ihlalleri artık trafikteki tüm kameralarından fotoğraflandırılacak ve cezalar otomatik olarak kesilecek.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin.
Mobese kurulduğu bölgenin şehir merkezi ve işlek caddelerinin yanı sıra bölge giriş çıkışlardaki kavşak noktalarına yerleştirilen kameralar ile trafik kontrolü ve araç takibi konusunda da oldukça etkili bir çözümdür.
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
Mobese Kayıtları Ne Kadar Süre Saklanır? Dış mekanlarda işlenmesi muhtemel olan suçların tespiti için kullanılan Mobese kameraları, hem araçların hem de yayaların güvenliğini 7 gün 24 saat sağlamak amacıyla yerleştirilmiştir. Bu kameraların kayıtları minimum olarak 30 gün boyunca saklanır.
TERS YÖN CEZASI PLAKAYA YAZILIR MI? Günümüzdeki teknolojilerle beraber trafik denetimleri daha da arttı. Mobese gibi kamera sistemleri ile ters yön ihlalleri tespit edilebilmektedir. Daha sonra aracın plakasına ilgili ceza tutarı yazılabilir.
Fakat Türkiye'de kameralı gözetleme (MOBESE) faaliyetini düzenleyen herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bununla beraber, kameralarla kamuya açık alanlarda bireylerin izlendiği, kaydedildiği ve bu kayıtların saklandığı bilinmektedir.
Trafik ekipleri trafikte usulsüz çakar lamba kullananları tespit ederek ceza işlemi uygulayabilir.
Şehrin dört bir tarafına yerleştirilen 825 kamera ile de güvenlik ve trafik denetimleri yapılıyor. Yani Ankara, “Biri Bizi Gözetliyor” TV programı misali emniyet tarafından izleniyor. Ve son zamanlarda herkesin dilinden MOBESE olarak bilinen kent güvenlik sistemi düşmüyor.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezası hakkındaki detayları e-devlet sistemi üzerinden de kolaylıkla öğrenebilirsiniz.Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama” sayfasına giderek cezalarınızın nerede yazıldığını öğrenebilirsiniz.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
OTOYOL PLAKA TANIMA SİSTEMİ
KGYS (MOBESE) projelerinde kullanılmaktadır. Emniyet teşkilatının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen sistem çalıntı ve aranan araçların yakalanmasına olanak sağlamaktadır.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri