Hareketli faz: Sabit fazın üzerinden veya arasından geçen faza ise hareketli faz (sürükleyici faz, mobil faz) denir. Bu faz daima bir “sıvı” veya “gazdan” oluşur.
Kromatografi, bir karışımın gözenekli bir ortamda, hareketli bir çözücü etkisiyle, karışım bileşenlerinin farklı harkeketleri sonucu birbirinden ayrılması olgusuna dayanır. Hareket eden faza hareketli faz, bahsedilen gözenekli ortama ise adsorban veya sabit faz denir.
Kolon ( Sabit Faz ) maddelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinden yararlanarak birbirlerinden ayırt edilmesini sağlar. Genellikle Çelik, PEEK ve Camdan imal edilir, içi belli ölçülerde sabit fazla doldurulur ( Silika veya polimer gibi ). Kolon Fırını kolonu saklamak ve sabit sıcaklıkta tutmak için kullanılır.
Normal faz kromatografisi (NP-HPLC)
NP-HPLC, apolar, sulu olmayan bir mobil faz (örn., Kloroform) kullanır ve apolar çözücülerde kolayca çözünür olan analitlerin ayrılması için de etkili bir yöntemdir. Analit, polar sabit faza tütünür aynı adsorbsiyon gözlenir.
İlgili 45 soru bulundu
Elektrikte monofaze, “tek faz” anlamına gelmektedir. Monofaze sistemler devreyi tamamlamak için faz ve nötr olmak üzere iki kablo gerektirir. Faz kablosu akımı taşır ve nötr kablosu ise akımın dönüş yoludur. Monofaze, Türkiye'de 230 volta kadar 50 Hz gerilim sağlar.
Tek bir madde durumunda birden fazla faz olabilir. Örneğin, bir katı demir çubuğu birden fazla faz içerebilir (örneğin martensit, östenit). Bir yağ ve su karışımı, iki faza ayrılacak bir sıvıdır. Dengede, maddenin iki fazın da özelliklerini göstermediği iki faz arasında dar bir boşluk vardır.
HPLC, sıvı bir numunede çözünen bileşikleri ayırır ve numunede hangi bileşenlerin ve her bir bileşenin ne kadarının bulunduğunun kalitatif ve kantitatif analizine izin verir. HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir.
Mobil faz: Numuneyi, sabit faz (kolon) boyunca taşıyan, çeşitli fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip çözücü karışımlarıdır. Kullanılacak olan mobil fazın seçiminde, analizi yapılacak numunenin bileşenlerinin özellikleri, kullanılacak sabit faz ve dedektörün özellikleri gibi parametrelere dikkat edilmelidir.
Ters Faz Kolon
Ters fazlı kromatografi, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) en yaygın kullanılan tekniktir. Popülerliğinin nedeni, polar olmayan bileşiklerin, zayıf polar bileşiklerin ve iyonik bileşiklerin analizine uygulanabilmesidir.
Faz bir maddenin bir sınır ile veya mekanik yöntemlerle birbirinden ayrılabilen fiziksel ve kimyasal olarak farklı durumlarıdır. Buna göre, bir kristal ve bunun eriyiği aynı maddedir (bileşim) ancak bunlar iki farklı faz oluştururlar. İki faz arasındaki hudut ise faz sınırı olarak adlandırılır.
Durgun faz: maddelerin; hareketli bir faz yardımıyla sabit (durgun) bir faz üzeride değişik hızlarla hareket etmeleri veya sürüklenmeleri esasına dayanan ayırma yöntemidir.
Bu yöntemde hareketli faz, sabit faz üzerinden aşağıdan yukarı doğru ilerler. Çözücü kılcallık etkisi ile içerisine daldırılan ince tabaka plakası üzerinde yürür. Bu işlem sırasında, plakanın alt kesimlerine bir damlalıkla önceden damlatılmış olan karışımı da farklı hızlarla yukarıya sürükler.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir.
Dispers Sistemler: En az iki ayrı maddenin karışmasından oluşan sistemlere "dispers sistemler" denir. Bu iki maddeden biri diğeri içinde dağılmış haldedir. Bu dağılan kısma "dispers faz" ve içinde dağıldığı dağılma ortamına da "dispersiyon ortamı" veya "sürekli faz" denir.
Not 2: Silikajel polar özelliktedir.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
Ters faz terimi, normal fazın tam tersi olan kromatografi modunu, yani bir polar hareketli fazın ve bir polar olmayan [hidrofobik] sabit fazın kullanımını açıklar.
HPLC, günümüzde farklı çalışmalara uyarlanabilmesi, kantitatif tayinler için kullanılabilir olması, uçucu olmayan ve sıcaklık ile bozunabilen numunelerin analitik olarak ayrıştırabilmesi vb. sebeplerden dolayı hemen hemen sektörde yaygın olarak tercih edilmekte ve kullanılmaktadır.
Çok sıkı olarak doldurulmuş kolondan hareketli fazın belirli bir hızla geçebilmesi için bir basınç uygulanması gerekir. Bu yüksek verimdeki kolonların ve oldukça yüksek basınçların kullanıldığı HPLC, element ve organik molekül türlendirilmesinde ve tayininde yaygın biçimde kullanılan kromatografi türüdür.
LC/MS, HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) ve MS (Kütle Spektrometresi) ünitelerinin birlikte çalıştırılarak yapı aydınlatması ve miktar tayininde kullanılan bir cihazdır. HPLC ünitesi; Pompa, autosampler ve dedektör olmak üzere başlıca üç kısımdan oluşmaktadır.
Bir örneğin enjeksiyonu ile kolondan elüsyonu arasında geçen süreye alıkonma zamanı denmektedir ve tR ile gösterilir. Sabit fazla etkileşmeyen bir bileşiğin kolonu terk etmesi için geçen süre ölü zaman ya da hareketli fazın alıkonma zamanı olarak (tM) bilinir, çünkü genellikle bu bileşik hareketli fazdır.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Tek fazlı beslemede, güç bir iletkenden akarken, üç fazlı besleme güç beslemesi için üç iletkenden oluşur. Tek faz beslemesi devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir. Üç faz, devrenin tamamlanması için üç faz kablosu ve bir nötr kablo gerektirir.
Gibbs faz kuralı: • Bir sistemde bileşen ve faz sayısının belirli olması durumunda serbest değişken olup olmadığını belirlemede kullanılan bir kuraldır. Bir değişkenin ( T veya P ) diğerinden bağımsız olarak değiştirilebileceğini ve sistemde iki fazın bir arada kalmaya devam edeceğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri