Not: Dönüştürdüğünüz mobilya dekoratif amaçlı kullanılıyorsa tek kat vernik işleminin uygulanması yapmanız yeterlidir. Yalnız mutfak dolabı, sehpa gibi mobilyaların dönüşümünde iki kat vernik uygulaması yapılmalıdır.
Su bazlı boyalardan akrilik boyalar mobilya boyası olarak uygun olanlardır. Akrilik boyalar yalnızca mobilya boyası olarak değil, sanat çalışmalarında ve tekstilde de kullanılmaktadır. Akrilik boyayı geniş yüzeylerde bir rulo yardımı ile kullanabilirsiniz. Dar kısımlarda ise fırçaya ihtiyaç duyacaksınız.
Eğer daha önce boyanmamış veya verniklenmemiş bir mobilyayı boyayacaksanız ve yüzeyinde pürüzler yoksa zımpara yapmanıza gerek yok. Ancak daha önceden boyalı veya vernikli bir mobilyaya boyama işlemi yapacaksınız zımpara yapmanız kesinlikle gerekiyor.
1. kat boyama; boya miktarının yarısı kadar su ile inceltilip 1 gün bekletmelisiniz. 2. ve 3. katta 1/3 oranında su katıp sürmeniz en doğru sonucu almanızı sağlar. Boyama işlemi bittikten 2 gün sonra Rich Su Bazlı Vernik ile vernikleyiniz. Vernik kat arasında 1 gün bekleyiniz.
İlgili 16 soru bulundu
(Yüzey parlak ve pürüzsüz ise, parlak bir son kat astarı veya geçiş astarı uygulayın.) Astarın 3-4 saat kurumasını bekleyin. Astar tamamen kuruduktan sonra 1 kat akrilik boyayı seyreltmeden uygulayınız. En az 3-4 saat bekleyin ve ikinci kat akrilik boya uygulayın.
Akrilik boya ile evde mobilya boyalar; ahşap, plastik, metal, beton vb. ürünler için uygundur. Akrilik boyaların parlak, yarı-mat ve mat görünen çeşitleri mevcuttur. Su bazlı panel kapı boyaları da akrilik boya sınıfına girdiği için mobilya boyamak için kullanabilirsiniz.
Zımpara duvara boyanın yüzeye bağlanmasına yardımcı olacak bir doku verir. Ayrıca boya öncesi zımpara yaparak duvar ve tavanlarını dengeli hale getirebilirsiniz.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Eğer kabzanın pin yerlerindeki eğime uygun olan eğimde bir sert malzeme ile zımpara bloğu yapılmazsa bu sefer kabzanın geometrisi bozulabilir ya da fazla küçük bir obje kullanılırsa pinlerin çevresini kabzanın doğal akışından farklı bir hale getirirsiniz.
Eskitme Hangi Boyayla Yapılır? Mobilya eskitme tekniğini uygularken akrilik gibi su bazlı boyalar ve yağ bazlı boyalar kullanılıyor. Akrilik boya, yağlı boyanın aksine kısa sürede kuruyor ve kokmuyor. Ayrıca darbelere karşı dayanıklı bir boya türü.
Mobilya boyama işlemleri birkaç kat yapılabildiği için boyanın kuruma süresi düşünülerek geniş bir zaman ayırmak gerekir. Mobilya yenileme için harcanan süre günlük 1-2 saat sürmektedir. Tüm mobilyaları yenilemek; Cadence Boyaların uygulanması için 3-4 gün, Cadence Vernik için 2-3 gün olmak üzere 1 hafta sürmektedir.
Boyayı emmez ve boyanın seri şekilde yapılmasını sağlar. Ve boyandıktan sonra oluşma ihtimalinden korkulan fırça izleri görülmez. Doğal kılı fırçalar kullanın, bu sayede boyama işleminiz daha pratik olur ve işkenceye dönmez. Aslında en akıllıca seçim rulo fırça, rulo fırça eşit şekilde ve iz bırakmadan boyama yapar.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Boyanın çok hızlı kuruması. Önceki katlar tamamen kurumadan ek kat uygulanması. Yüzey hazırlığının yapılmaması ya da eksik yapılması. Boyanın son kullanım süresinin geçmiş olması.
Sünger rulo çok kullanışlı ve iz yapmayan yapısı ile boyama uygulamalarında uygulanan boyanın daha kalıcı ve örtücü olmasını sağlamak için tercih edilir.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
İlk olarak, 60 veya 80 numaralı zımpara kağıdı kullanarak ahşap yüzeyin kabaca zımparalanması gerekebilir. Daha sonra, 100 veya 120 numaralı zımpara kağıdı kullanarak daha ince zımparalama yapılabilir. Son olarak, 220 numaralı zımpara kağıdı kullanarak pürüzsüz bir yüzey elde edilebilir.
Zımpara kalınlığı 60, 80, 100 gibi sayılarla ifade edilir. Sayı büyüdükçe zımpara kalınlığı da azalır. Duvarda sadece alçı varsa ve son kat saten alçı henüz yapılmamışsa kalın zımparaları tercih etmelisin. 40 ve 60 numaralı zımparalar bu işlem için yeterli olacaktır.
Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır. Astar boya ile yapacağınız söz konusu uygulama boyanın duvarda daha iyi tutunmasını ve boyanın kalıcı olmasını sağlıyor. Astar boyayı duvarınıza rulo fırça yardımıyla sürebilirsiniz.
En İyi Ahşap Boyası Hangisi? Ahşap boyama yapmak için kullanabileceğiniz en iyi boya türü Cadence Multisurface Akrilik Boya çeşitidir. Cadence Multisurface Akrilik Boya, ahşap yüzeyler dahil her türlü yüzeyde kolayca kullanılabilir.
Silikonlu boya ahşap ile boyanır mı? Eğer ahşap için yapılmış ve formüle edilmişse pekâlâ kullanılabilir ve rahatça boyama yapılabilir. Verilebilecek en iyi tavsiye özel ihtiyaçlarınıza uygunluğu konusunda üreticiye başvurmak olacaktır.
Cadence akrilik boyalar ile dilediğiniz mdf, ahşap, fayans, cam, metal ve taş gibi sert yüzeyleri kolayca boyayarak hayal ettiğiniz çalışmalara kavuşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri