Kokuya sebebiyet veren ahşap mobilyalara bir miktar karbonat serpilebilir ve gece boyu mobilyalarla temas halinde bekletilir. Ancak yeteri kadar temastan sonra karbonat mobilya üzerinden tamamıyla uzaklaştırılmalıdır. Koku giderici olarak kullanılan bir diğer madde ise mumlardır.
* Dolabınızda kötü koku oluşmuşsa tüm eşyaları çıkarın ve dolabınızı sirkeli suyla temizleyin. Ardından bir süre havalandırın. * Havalandırdığınızda sirke kokusu da gidecektir. İyice durulamayı ihmal etmeyin.
Yeni mobilya kokusundan kurtulmanın en etkili çözümü elbette evinizi her gün havalandırmaktan geçiyor. Mobilyaların bulunduğu odanın penceresini gün içerisinde birkaç saat açarak havalanmasını sağlamalısınız. Hava değişimi sayesinde mobilya kokusu kısa süre içerisinde ortadan kaybolacaktır.
Kirli ya da kokan kıyafet varsa ayıklayın. Ardından havalandırılmış kıyafetlerinizi dolaba yerleştirin. Güzel koku için lavanta keseleri satın alabilir ya da evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Aktardan alacağınız lavantaları tüllere koyup ağzını bağlayın ve dolabın çekmecelerine ve giysi aralarına yerleştirin.
Mobilya kokusu ortamdaki nem, rutubet, mobilyaları silerken üzerinde bıraktığımız su birikintisi gibi birçok etken sebep olur. Odalarımızı havalandırmadığımızda içerde hava sirkülâsyonu oluşmadığı için var olan hava mobilyalarımıza siniyor ve mobilyaların kokmasına sebep oluyor.
İlgili 33 soru bulundu
Buzdolabının yeteri kadar temizlenmemiş olması, yemek bulaşıkları, çürümeye başlamış meyveler, bozulmaya başlamış yiyecekler, buzdolabının arkasında biriken kirli su, yeterli olmayan hava filtresi gibi birçok etken buzdolabında kötü kokuların oluşmasına neden olan etkenlerdendir.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Elma sirkesinin içinde yoğun miktarda asit bulunuyor. Bunun yanı sıra antiseptik özelliği ile buzdolabındaki kötü kokuları ortadan kaldırıyor. Elma sirkesi ile suyu ağzı geniş bir kapta karıştırın ve bu kabı dolabınıza koyun. Kötü kokuların kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz.
Kokuya sebebiyet veren ahşap mobilyalara bir miktar karbonat serpilebilir ve gece boyu mobilyalarla temas halinde bekletilir. Ancak yeteri kadar temastan sonra karbonat mobilya üzerinden tamamıyla uzaklaştırılmalıdır. Koku giderici olarak kullanılan bir diğer madde ise mumlardır.
Sirke ise insanlığın kokuyla mücadele konusunda yıllardır kullandığı en eski yöntem olmasıyla ünlenmiştir. Mobilyalarınızın alt kısımlarına koyacağız sirke dolu bir kap ortamdaki küf kokusunu içine çekerek, ortamdaki rutubeti ortadan kaldıracaktır.
Su bazlı ahşap temizleyiciler mobilya bakımı ve temizliği için ideal bir tercih olabilir. Doğal temizleyicilerle birlikte nemli bir bez yardımıyla da ahşap mobilyalarınızı tamamen kirden ve tozdan arındırabiliyorsunuz. pratik olarak temizleyebilirsiniz.
Klasik mobilyalarınızın düzenli tozunu almanız, uygun temizlik malzemesi seçmeniz ve yumuşak hareketlerle silmeniz önerilir. Mobilyalardaki oyma desenlere ulaşmak zor olduğundan yumuşak bir fırça ve su ile temizleme yapılabilir. Ancak ardından yumuşak bir bezle kurulanması şarttır.
Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
Koku oluşumunu önlemek için yapmanız gerekenlerden biri de buzdolabınızda günlük yiyeceklerin saklandığı bölme olan soğutucu bölmesinin tavanında yer alan koku filtresini temizlemektir. Filtrenin yer aldığı ızgara şeklindeki kutuyu açtığınızda karşınıza kömür benzeri bir malzeme çıkar.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
İlk olarak 1 litre su ve 2 çay kaşığı karbonatı bir tencereye alıp iyice karıştırmalısınız. Daha sonra oluşan karışımınıza istediğiniz aromada seçtiğiniz yağ veya yağlardan 15 ile 20 damla arasında eklemelisiniz. Hepsini karıştırdıktan sonra oda kokunuz hazır hale gelir.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Buzdolabı kokusunu ne alır diye düşünüyorsanız denemeniz gereken ürünlerden biri karbonattır. Cihazınızın içine bir kâse karbonat koyarak kötü kokuların emilmesini sağlayabilirsiniz. Dolabın sıcaklık ayarlarını doğru seviyede tutmanız yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar ve böylece koku oluşumunu engeller.
SİRKE VE LİMONLU SU KAYNATIN:
Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
Uzun süre kapağı kapalı olan buzdolabı, içindeki sıcaklığı sabit tutmak için olağandan daha fazla enerji harcıyor anlayacağınız. Bu durumda ne yapıyoruz? Buzdolabımızı hemen değiştirmiyor, onun yerine öncelikle mutlaka bir bakım servisini çağırıyoruz.
Polyester kumaş kokusu, kuru temizleme ve buharlı işlem yapılarak ve gerekirse bu işlemler tekrarlanarak kumaştan giderilir. Ayrıca, bu kokular, polyester kumaş dokularından giderilmediğinde lifler üzerinde daha da birikir ve zamanla leke, sararma gibi istenmeyen görüntülere neden olurlar.
Kumaş liflerinin birbirleri üzerinde nazikçe kaymalarına yardımcı olan çamaşır parfümleri, kıyafetlerin ilk günkü görünümünü kaybetmemesini sağlar. Ayrıca lekelerin kumaşın derinine erişmesini engeller. Lekelerin kolay çıkmasına da olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri