Yeni mobilya kokusunu gidermek için başvurulan bir diğer yöntem beyaz sirke ve su karışımıdır. Su ve beyaz sirke eşit oranlarda eklenerek bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisine daldırılan bir bez ile yeni mobilyaların yüzeyi silinir. Silme uygulaması ahşap ya da kumaş üzerine yapılabilir.
Yakın zamanda üretilen mobilyalar boyandığında aslında kurudur ancak aynı zamanda taze de olduğundan bir müddet ortama koku yayabilir. Yeni mobilyaların kokusunun odanın veya evin havalandırılmasıyla birlikte birkaç gün veya bir hafta içerisinde ortadan kaybolması muhtemeldir.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Mobilya kokusu ortamdaki nem, rutubet, mobilyaları silerken üzerinde bıraktığımız su birikintisi gibi birçok etken sebep olur. Odalarımızı havalandırmadığımızda içerde hava sirkülâsyonu oluşmadığı için var olan hava mobilyalarımıza siniyor ve mobilyaların kokmasına sebep oluyor.
Bir kâseye karbonat döküp buzdolabının bir köşesine koyarak kötü kokuları ortadan kaldırabilirsiniz. Bir pamuk pedine birkaç damla vanilya özütü damlatmak da ideal bir çözümdür. Taze kahve çekirdekleri veya öğütülmüş kahve de kötü kokuları emmek için oldukça etkilidir.
İlgili 39 soru bulundu
Buzdolabının yeteri kadar temizlenmemiş olması, yemek bulaşıkları, çürümeye başlamış meyveler, bozulmaya başlamış yiyecekler, buzdolabının arkasında biriken kirli su, yeterli olmayan hava filtresi gibi birçok etken buzdolabında kötü kokuların oluşmasına neden olan etkenlerdendir.
Koku oluşumunu önlemek için yapmanız gerekenlerden biri de buzdolabınızda günlük yiyeceklerin saklandığı bölme olan soğutucu bölmesinin tavanında yer alan koku filtresini temizlemektir. Filtrenin yer aldığı ızgara şeklindeki kutuyu açtığınızda karşınıza kömür benzeri bir malzeme çıkar.
* Dolabınızın içine lavanta, yasemin gibi kurutulmuş çiçeklerin güzel koku keselerinden koyabilirsiniz. * Boş bir sprey kutusuna yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkabilirsiniz. * Koku şişelerini ağzı açık şekilde dolabınıza koyarsanız dolabınız güzel kokacaktır.
Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
Nemli ve yumuşak bir bez yardımıyla silinen mobilyalar kirden ve tozdan arındırıldıktan sonra kurulanmalıdır. Bu işlemden sonra balmumu ve terebentin karışımı gibi doğal uygulamalar yaparak renklerinin korunmasını sağlayabilirsiniz.
Bazı kumaşlar, yıkandıktan sonra bile ter kokmaya devam eder. Uzmanlar, vücut kokunuzun polyester gibi belirli tekstil ürünlerine nüfuz ettiğini, çünkü bunların hidrofobik, yani yağ bazlı olduklarını ve bu tür maddeleri çektiğini ortaya çıkardı.
Kumaş liflerinin birbirleri üzerinde nazikçe kaymalarına yardımcı olan çamaşır parfümleri, kıyafetlerin ilk günkü görünümünü kaybetmemesini sağlar. Ayrıca lekelerin kumaşın derinine erişmesini engeller. Lekelerin kolay çıkmasına da olanak sağlar.
Polyester kumaş kokusu, kuru temizleme ve buharlı işlem yapılarak ve gerekirse bu işlemler tekrarlanarak kumaştan giderilir. Ayrıca, bu kokular, polyester kumaş dokularından giderilmediğinde lifler üzerinde daha da birikir ve zamanla leke, sararma gibi istenmeyen görüntülere neden olurlar.
Kokuya sebebiyet veren ahşap mobilyalara bir miktar karbonat serpilebilir ve gece boyu mobilyalarla temas halinde bekletilir. Ancak yeteri kadar temastan sonra karbonat mobilya üzerinden tamamıyla uzaklaştırılmalıdır. Koku giderici olarak kullanılan bir diğer madde ise mumlardır.
Aslında, mobilyaların yiyecek ve içecekler gibi son kullanma tarihleri yoktur. Modern mobilyaların çoğu 5-20 yıl kadar güzel ve konforlu kalabilir. İyi malzemeden yapılmışsa ve iyi bakılmışsa ömrü daha fazla uzayabilir.
İlk olarak 1 litre su ve 2 çay kaşığı karbonatı bir tencereye alıp iyice karıştırmalısınız. Daha sonra oluşan karışımınıza istediğiniz aromada seçtiğiniz yağ veya yağlardan 15 ile 20 damla arasında eklemelisiniz. Hepsini karıştırdıktan sonra oda kokunuz hazır hale gelir.
Salon ve oturma odasında çiçek notaları, yatak odasında lavanta gibi sakinleştirici kokular tercih edilebilir. İş yerlerinde de oda kokuları sıklıkla tercih edilir.
Özellikle yatak odaları için koku alırken sakin ve huzurlu bir ruh hali yaratabilen, huzur duygusunu güçlendiren ve güzel bir uyku uyumaya yardımcı olan lavanta, bergamot, buhur, paçuli gibi popüler kokular seçilebiliyor.
Yataklarınızın ve yorganlarınızın üzerine bolca karbonat dökerek bir süre bekledikten sonra elektrikli süpürge ile temizleyin. Bir süre bekledikten sonra karbonat buralardaki rutubete sebep olan nemi emecektir. Böylece rutubet kokusunun hafiflediğini ya da tamamen yok olduğunu görürsünüz.
Lavanta Kesesinin içerisine bir miktar elyaf ya da pamuk konularak kokunun uçması önlenir.
İçerisine az miktarda Arap sabunu koyarak hazırladığınız temizlik suyu ya da beyaz sabun ile yıkadığınız bir temizlik bezi bu konuda size yardımcı olabilir. Bu arada temizlik bezi olarak da mobilyaya zarar vermeyecek mikrofiber bezlerden yararlanabilirsiniz. Temizlik bezinin çok ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz.
Dondurucu içerisinde saklanan yiyeceklerin düzenli ve sıkı şekilde paketlenmemesinden dolayı ürünlerin kokuları dışarı yayılıyor.
Süt, kimyasal yapısı ile kötü kokuları içine çeker ve hapseder. Küçük bir bardağın içerisine süt koyun ve ağzı açık bir şekilde buzdolabına yerleştirin. Bu sayede kokudan kurtulabilirsiniz. Bir kabın içerisine karbonat boşaltın ve buzdolabına yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri