Modern pazarlama, firmaların hedef kitlesinin davranış ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak adına yürütülen çalışmalardır. Geleneksel pazarlama anlayışına oranla daha çok dijital ortamda bulunan tüketici gruplarına yönelimlerin daha fazla olduğu görülmektedir.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Tüketici memnuniyetinin odak noktası haline geldiği, tüketici istekleri tespit edilerek üretimin gerçekleşmesi ve satışların artırılması amaçlanan pazarlama anlayışıdır. İhtiyaçları ve istekleri doğru tespit ederek uygun üretim ve pazarlama stratejileri oluşturulması hedef kitle ile güçlü bağ kurulmasını sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Modern pazarlama anlayışı, müşteri kitlesinin yakından tanınmasını ve onlara en iyi alışveriş deneyimini sağlamayı da kapsar. Yani tanıtım çalışmalarının ilk aşamasında hedef kitlenin beklentileri belirlenmeli ve tüm strateji bunun üzerine inşa edilmelidir.
Yeşil pazarlama, günümüzde giderek daha fazla önem kazanan çevre dostu davranışları içeren bir stratejidir. Ekolojik pazarlama veya çevresel pazarlama olarak da adlandırılan bu yaklaşım, işletmelerin çevresel etkilerini azaltmasını ve sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanmalarını sağlar.
4 - Modern Pazarlama Anlayışı
Pazarlamaya yönelim 1950'li yıllarla başlamıştır. Modern Pazarlama yaklaşımında Pazarlamanın önceliği hedef pazarın istek ve ihtiyaçlarını bilmektir. Rakiplerinin sunduğundan daha iyi şekilde müşteri ve ürün memnuniyeti sunmaya amaçlar.
Postmodern pazarlama anlayışı doğrultusunda müşteri odaklı faaliyette bulunan işletmeler, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati ile birlikte rekabet üstünlüğü veya rekabetçi avantaj kazanmak amacıyla, belli stratejik ve yaratıcı pazarlama yaklaşımlarını uygulama yoluna gitmektedir.
Modernite, Avrupa'da yaklaşık olarak 17. yüzyıl civarında ortaya çıkan, zamanla tüm dünyaya yayılan toplumsal değerler sistemine ve organizasyonuna verilen isimdir. Genel anlamda gelenek ile karşıtlık ve ondan kopuşun; bireysel, toplumsal ve politik yaşam alanlarının tamamındaki dönüşümü ya da değişimidir.
Ürün (product), pazarlama karmasının ilk ve en önemli parçası olarak kabul edilir. Bu unsur, bir malı ya da hizmeti temsil edebilir. Başarı için doğru ürünü doğru pazarla buluşturmak için oluşturulan stratejilere dikkat etmek gerekir.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Modern pazarlama anlayışı içerisinde farklı uygulamaları ile birlikte, pazarlama yönetim yaklaşımı, toplumsal pazarlama ve ilişkisel pazarlama yaklaşımları ortaya çıkmıştır.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
Postmodern dönemde pazarlamada yaşanan en önemli değişim içeriğin değil biçim ve stillerin önem kazanmasıdır. Ürünün kullanım değeri ikinci plana atılmakta, imgelerinde tüketiciye sağladığı imaj ön plana çıkmaktadır. Tüketicilerde “ne tüketiyorsam oyum” anlayışı hakimdir.
Pazarlama ilkeleri, en basit haliyle pazarlamanın 4P'si adı altında toplanmıştır. 4P, İngilizce'deki Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma) kelimelerinin baş harflerini ifade eder.
Pazarlama konsepti kavramı işletmenin amaçlarını gerçekleştirebilmesi için hedef pazarın ihtiyaçlarını ve taleplerini rakiplerinden daha etkin bir şekilde tatmin etmesi gerekliliğini anlatmaktadır. Dört temel unsuru bulunmaktadır: Hedef Pazar, tüketici ihtiyaç ve talepleri, bütünleştirilmiş pazarlama ve karlılık .
Günümüzde de geçerli olan başlıca pazarlama anlayışları; üretim anlayışı, ürün anlayışı, satış anlayışı, modern pazarlama anlayışı ve toplumsal pazarlama anlayışı şeklinde sıralanabilir. İşletmeler, duruma ve işletme özelliklerine göre, farklı pazarlama anlayış veya yaklaşımlarını benimseyebilmektedirler.
Pazarlama, mallar, hizmetler ve fikirler ile ilgilidir. Pazarlama sadece bir malın reklamı veya satış faaliyeti olmayıp, daha üretim öncesinde mamülün fikir olarak planlayıp geliştirilmesinden başlayarak, tutundurulması ve dağıtımıyla ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri