İletişimin bozucu engelleri şu faktörlerden kaynaklanır: ✓İnsanların, iletişime olan ihtiyaçlarının farkında olmamaları, ✓İnsanların iletişimin önemini yeterince kavrayamamaları, ✓İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri. faktörlerdir.
İletişim sürecinde kişisel özelliklerden kaynaklanan engeller, ön yargılar, görüş ayrılıkları, algılama düzeyindeki farklılıklar, sosyo-kültürel farklılıklar ve kişilerin bilgi seviyesindeki uyumsuzluklar ile tutum ve davranışlarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
kişisel iletişim engelleri, bireylerin kendi duygu, düşünce ve davranışları ile ilgili yaşadığı sorunlar ve bu durumların başkalarıyla olan ilişkilerine etkisidir. Bu engeller; önyargılar, anlamama, yanlış anlama, empati eksikliği, çatışma ve stres gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Doğru duymayabilir, hızlı okuyabilir, ya da mesajı doğru anlayamayabilir. Ya da alıcının önyargıları, tutumları, farklı algılaması, yeterli ilgi göstermemesi, bilişsel stili, konuya isteği, doğru dinlememesi iletişimin sağlıklı kurulmasını engelleyebilir.
Kurulamayan iletişim sonucu bireyde ortaya çıkan sıkıntı hali ve stres insan metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireyin yaşadığı iletişimsizlik mutsuzluğa, depresyona ya da üzgün bir ruh haline sebep olabilmektedir. Bu da genel olarak kişinin hayatının her alanına sirayet eder ve yaşam kalitesini düşürür.
Tutar (2009)'a göre ise iletişimin engelleri:
Yapıcı engeller, bozucu engeller, kanal engelleri ve teknik engeller olmaya üzere dörde ayrılır. 1- Kişisel unsurlar: Alıcının ve vericinin mesajı kodlarken veya iletirken gerekli dikkati göstermemelerinden kaynaklanan engellerdir.
Küçümseme: Karşımızdaki kişiye karşı incitici ve küçük düşürücü sözler kullanmak. Etiketleme: Karşımızdaki kişiyi “pislik”, “zavallı” gibi ya da daha kötü kelimelerle tanımlamak. İğneleme: Üstten bakan tutumlar, ses tonu ve kelimeler kullanmak. Karşı Saldırı: Eleştiriye eleştiriyle karşılık vermek.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir. Sözsüz iletişim sözlü iletişime güç katar.
Kod Açma/Çözme: İletinin algılanması, kavranması ve anlamlandırılmasıdır. Kanal (Oluk): İletinin oluşturulduğu, taşındığı, aktarıldığı ortam ya da araçtır. Hava, kağıt, ışık, radyo dalgaları, telefon kabloları, bilgisayar ekranı birer kanal olabilir. Bağlam: İletişimin gerçekleştiği koşul ve durumdur.
Olumsuz iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi başkalarını dinlemek yerine başkaları adına karar verir. Kişi çıkarları için zorbalık yapabilir. Kişi bir anlaşmazlıkla karşılaştığında veya istediğini elde edemediğinde tartışır. Kişi aynı fikirde olmayanları açıkça eleştirir veya utandırır.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Kaynak- Alıcı- Mesaj içeriğinden kaynaklı iletişim engelleri
Kişisel arzu, istek, değer yargıları, kültür düzeyleri, duygusal durum, alışkanlıklar ve zevklerin farklı olması
İletişimsizlik sorununu aşmak için, insanların karşılıklı olarak konuşmaya ve karşılıklı olarak karşılıklı olarak kendilerini anlatmaya istekli olmaları gerekir. İletişim kurmanın en iyi yollarından biri de, insanların konuşmaktan çekinmemeleri ve kendilerini anlatmalarını sağlamak için alışkanlıklar kazanmalarıdır.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İletişim sorunları olarak; duygu ve düşüncelerini açıkça söyleyememek, rahat konuşamamak, yaş ve sosyal statü olarak daha büyüklerle rahat konuşamamak, bir arkadaş grubuna girememek, karşıt cinsle arkadaş olamamak belirtilmektedir(5).
Aslında iletişim çok zor bir şey, çünkü karşımızdaki insanla iletişimde yakınlaştıkça aynı zamanda kendimizle de yakınlaşırız. Kendimizle yakınlaştıkça kendimizle temasımız artar ve aslında bazen iletişimde iyi hissetmeyişlerimiz kendimizle daha çok temas ettiğimiz içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri