Modern tiyatro türleri trajedi, komedi ve dramdır. Bu üç tür bağlamında modern tiyatronun özelliklerine bakacak olursak: Konusunu günlük yaşamdan alır. Olağanüstü kahramanlar, cinler, periler gibi unsurlar da olabilir.
Geleneksel tiyatro denildiğinde kukla, Karagöz, ortaoyunu, meddahlık, hokkabazlık ve köy seyirlik oyunları akla gelmektedir. Karagöz, kukla, ortaoyunu, meddahlık ve hokkabazlık gibi türlerin tamamına Halk Tiyatrosu da denilmektedir.
Türleri. Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, drama) ve müzikli (opera, operet, müzikal, pandomim, bale, revü, skeç, tuluat, vodvil) olmak üzere iki grupta toplanır.
İlgili 26 soru bulundu
Tiyatro, canlandırma esasına bağlı bir tür olduğu için mekâna ait unsurlar belli bir dekor çerçevesinde sahneye kurulur. Bu dekorun değişmesi ile çeşitli sahneler oluşur. Tiyatro metinleri ele aldıkları konu ve konuyu işleyiş biçimlerine göre trajedi, komedi ve dram olmak üzere başlıca üç türe ayrılır.
Modern Türk tiyatrosunda bir ön hazırlık çalışması vardır, geleneksel tiyatro provasızdır. Modern Türk tiyatrosunda bir senaryo yani yazılı bir metin vardır, gelenekselde ise bu yoktur tamamen doğaçlamadır. Modern Tiyatro daha profesyonel, geleneksel tiyatro daha amatördür. Geleneksel Türk tiyatrosunda sahne yoktur.
*Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. *İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859′da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
*Üç ana döneme ayrılır: 1839'dan 1908'e kadar olan dönem, Tanzimat Tiyatrosu; 1908'den 1923'e kadar olan dönem, Meşrutiyet Tiyatrosu; 1923'ten sonraki dönem de Cumhuriyet Tiyatrosu.
İlk Tiyatro Eseri Kime Aittir? Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
Çağdaş Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul, Hariciye Nezareti memurlarından Hüseyin Hüsnü Bey ile Alman asıllı Fatma Dilruh Hanım'ın oğlu olarak İstanbul'da 28 Şubat 1892'de dünyaya geldi.
Batılı anlamda ilk Müslüman profesyonel tiyatro oyuncusu olarak bilinen Ahmet Necip Efendi, Güllü Agop'un Osmanlı Tiyatrosu'nda oynadı ve ilk Türk tiyatro adamı olarak değerlendirilen Ahmet Fehim Efendi ise yine bu dönemde görüldü.
[1] (tiyatro) Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural.
Modern tiyatronun Türkiye'ye gelmesi ise Tanzimat döneminde olmuştur.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Teodor Kasap, Direktör Ali Bey, Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Şemsettin Sami, Recaizade Mahmut Ekrem, Ebuzziya Tevfik, Muallim Naci Tanzimat Dönemi'ndeki diğer oyun yazarlarıdır.
Modern tiyatro metinlerine dayanmaktadır. Modern tiyatro sadece güldürmeyi amaçlamaz. İbrahim Şinasi'nin yazdığı “Şair Evlenmesi” Türk edebiyatında, Batılı anlamdaki ilk tiyatrodur. Bu dönemde halkı eğitmede tiyatro bir araç olarak görülmüş ve görücü usulü evlilik, yanlış batılılaşma, kölelik gibi konular işlenmiştir.
Modern Türk Tiyatrosu
Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859'da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
E) Üç birlik kuralı yoktur. Modern Türk Tiyatrosu Yazılı bir metne dayanır. Karakterler de vardır. Dekor kullanımı güçlüdür.
Çalışmamızda modern tiyatronun ön hazırlık dönemi sayılan 18. yüzyıl dramından başlayarak, genellikle modern tiyatronun başlangıcı olarak kabul edilen Realizm'den günümüz Postmodernizm'ine uzanan süreçte, modern tiyatro anlayışını etkilemiş belli başlı sanat akımları ve bu akımların tiyatro sanatına kazandırdığı ...
Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir. Bu kuralın ilk basamağını zamanda birlik oluşturur. Tiyatro eserinde anlatılan olayın geçtiği zaman, hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz.
Modern tiyatroyu geleneksel tiyatrodan ayıran en önemli özelliklerden biri modern tiyatroda sahnenin ve bir dekorun olmasıdır. Ancak geleneksel tiyatroda sahne ve dekor yok denecek kadar azdır. 2. Bir diğer fark ise modern tiyatronun yazılı metinlere dayanıyor olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri