Panel Mülakat Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
Panel Mülakatı
Adayın iki veya daha fazla sayıda görüşmeci tarafından değerlendirildiği görüşmedir. Adayın verdiği cevap ve görüşme sırasındaki tutumu hakkında farklı görüş ve yorumlar alınmasını sağlar. Görüşmecinin bireysel önyargısını azaltmak amaçlanmıştır.
İşe alım süreçlerinde kullanılan farklı mülakat tekniği türleri, işverenlerin potansiyel adayların kapasite ve kabiliyetlerini değerlendirmelerine yardımcı olur. Bunlar arasında yapılandırılmış mülakatlar, davranışsal mülakatlar, stres mülakatları, panel mülakatları ve grup mülakatları bulunmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Panel Mülakat
Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
Size yardımcı olacak bu teknik, “Situation, Task, Action, Result” kelimelerinin hem baş harflerinin hem de anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mülakat sorularını bu yöntemi kullanarak cevaplamak, karşınızdaki insan kaynakları uzmanına istediklerini vermek için uygundur.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Teknik Mülakat Soruları yaptığınız iş ile iglili teknik sorulardır. Örneğin, işiniz proje yönetimi ise, o zaman proje yönetimine ilişkin teknik sorular ile karşılaşırsınız. Bu tür teknik sorular daha çok, proje yönetiminin temellerine ne kadar hakim olduğunuzu ölçmek için sorulur.
İkincisiyse panel görüşme denilen, iki ya da daha fazla görüşmeci tarafından yapılan sizin yalnız katıldığınız görüşmedir. Bu tür görüşmelerde genelde şirket tanıtımıyla beraber, tartışmalar ve soru-cevap oturumları yer alır. Ayrıca şirket böylece adayların davranışlarını gözlemleme şansı elde eder.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
Sonuç olarak, referans araştırması iş başvurusu sürecinde önemli bir noktadır. İşverenlerin aday hakkında doğru ve kesin bilgilere ulaşabilmesi için referansların seçimi ve sorgulanması büyük önem taşır. Bu süreçte dürüst ve gerçek bilgiler sunmak, işe alım sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için önemlidir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
Mülakat esnasında, yetkiliye karşı saygılı davranmak ve lakayit bir tavır sergilememek son derece önemlidir. Yetkiliye hitap ederken “efendim” şeklinde hitap etmek uygun bir davranıştır.
EVET: Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.
Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir. Siyah veya koyu renkli bir etek de uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca, iş görüşmesinde, çok fazla takı veya makyajdan kaçınmak da önemlidir.
Konunun ya da olayın bütün boyutlarını yansıtacak şekilde sorularını özenle seçmelidir. Görüşmeye katılan kişi ya da kişilerin duygu ve düşünceleri olduğu gibi yazıya geçirilmelidir. Bu nedenle, görüşme teyp ya da video kaydına alınmalı; daha sonra kayda alınan ifadeler yazıya çevrilmelidir.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Teknik test, adayların kodlama becerilerini ölçmek için kullandığımız en temel araç. Teknik testimiz, Coderbyte platformu üzerinden sağlanan çoktan seçmeli sorulardan ve Coding Challenge sorularından oluşuyor.
Yetkinlik bazlı mülakatlar işe almayı planladığınız adayların aradığınız yetenek ve becerilere sahip olup olmadığını değerlendirebilmenizi ve alacakları herhangi bir görev karşısında nasıl hareket edecekleri hakkında bilgi toplamanızı sağlar.
Davranışsal mülakatlar, bir kişinin iş ile ilgili geçmiş performansının, gelecekteki performansının en iyi göstergesi olduğu varsayımına dayanır. Bir şirket davranışsal mülakat kullandığında, belirli durumlarda nasıl hareket edeceğinizi ve tepki vereceğinizi bilmek istemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri