Modifikasyon , varyasyon değildir . Örneğin insanların kas yapması bir modifikasyon örneğidir , bunun sonucunda yeni bir alt tür oluşmaz .
Kalıtsal varyasyonun oluşmasında birden fazla faktör rol oynayabilir. Mayoz bölünmede krossing over ile farklı alellere sahip kromozomların oluşması, homolog kromozomların rastgele ayrılması, döllenmede yumurtanın rastgele bir spermle birleşmesi ve mutasyon kalıtsal varyasyonun sebeplerindendir.
Modifikasyon, canlılarda çevrenin etkisiyle meydana gelen ve kalıtsal olmayan özelliklerdir.
Modifikasyonun özellikleri
Gen ve kromozomların yapısında değişiklik meydana gelmez. Sıcaklık, ışık, beslenme ve nem gibi çevre şartlarının etkisiyle oluşur. Bazı durumlarda modifikasyona neden olan çevre şartları ortadan kalkınca canlı eski haline döner veya oluşan karakter oğul döllere aktarılmaz.
Genetik düzeyde olmayan ve gelecek kuşaklara aktarılmayan bu tür varyasyonlara modifikasyon (veya fenotipik varyasyon) adı verilir. Modifikasyonlar daha ziyade, kültürel morfolojik ve fizyolojik karakterlerde belirirler.
İlgili 42 soru bulundu
Bazı kimyasalların ortamda bulunması, ışık miktarı, sıcaklık, stres, antrenman vb. etmenler de canlılar üzerinde çeşitli kalıtsal olmayan değişimlere yani modifikasyonlara sebep olabilir.
Adaptasyonlar canlıların yaşam şansını artırır ve kalıtsal olarak nesilden nesile aktarılır. Adaptasyon ve varyasyon kavramları birbiri ile uyum halindedir. Adaptasyon sağlanmaz ise varyasyon gerçekleşir.
Modifikasyonlar kısa süreli oluşan genlerin yapısını değilde genlerin işleyişini değiştiren vücudta oluşan kısa süreli değişimlerdir . Adaptasyonun sağlanması içinde uzun zaman gereklidir . Bu uzun zaman 1,2yıl gibi bir süre değil 1,2 milyar gibi bir süredir. Yani modifikasyonlar adaptasyona dönüşmez.
Peki, bu iki kavram arasındaki farklılıklara bakmak gerekirse: Mutasyonlarda canlının fenotip ve genotip yapıları değişirken; modifikasyonlarda canlının yalnızca fenotip yapısında bir değişiklik oluşmaktadır.
Modifikasyon, canlı organizmanın dış görünümüne etki eden ve kalıtımsal özellik göstermeyen değişikliklerdir (Chiou, 2008). Organizmanın çevre şartlarına uyum sağlaması olarak da adlandırılan adaptasyon ise bir canlının belirli bir çevrede yaşama ve çoğalma şansını arttıran kalıtsal özelliklerdir (Campbell, 2015).
✔ Genetik çeşitliliğe neden olmaz. ✔ Evrime etkisi yoktur.
Mutasyon genetik bilgide meydana gelen kalıtsal değişikliklerdir. Kromozom mutasyonları da tek bir kromozomu yada kromozom çiftini etkileyen yada tüm genom setini değiştiren mutasyonlar olarak ikiye ayrılır.
Genotipte meydana gelen ani ve kararlı değişikliklere mutasyon diyoruz. enzim bozulur. Böylece canlının, proteinden dolayı yapısı, enzimlerinden dolayı metabolizması değişebilir.
Bir populasyon içerisindeki bireylerin taşıdıkları özellikler, hiçbir zaman birbirinin aynısı değildir. Boy, renk veya desen gibi kalitatif ve de kantitatif özelliklerde az veya çok değişkenlikler görülür. Bu değişimler varyasyon örneklerini teşkil etmektedir.
3. varyasyon “Canzonetta” ismi ile adlandırılır.
Doku hücreleri içinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz. Bedensel (somatik) mutasyonlar bu anlamda kalıtsal değildir. Eşey (üreme) hücresi mutasyonları, diğer ismiyle germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır ve bir sonraki nesillere aktarılır.
Üreme hücrelerinde meydana gelen mutasyonlar kalıtsaldır. Modifikasyonlar hiçbir zaman kalıtsal değildir. Kimyasal Maddeler, yüksek sıcaklık gibi çevresel etkenler sonucu ortaya çıkar.
Modifikasyon canlılarda görülen ve çevrede yaşananların etkisiyle oluşan özelliklerin tümüne verilen addır. Bu yapılar kalıtsal değildir ve çevre koşulları gen yapısını değiştirebilir. Örneğin yaşanan ısı değişiklikleri veya alınan gıdalar genetik yapıyı değiştirebilir. Bu değişim kalıcı olacak diye bir kural yoktur.
Modifikasyonda genetik değişim olmaz, genlerin işleyişinde değişim olur. Oluşan modifikasyon kalıcı olsa bile DNA nükleotit diziliminde etkisi olmaz.
Bukalemun ve ahtapotun renk değiştirmesi adaptasyona örnek olarak verilirken, ekte sunduğum evrim ağacı adresindeki Arktik Tilkisi, Kakım Gelinciği, Kar Tavukları ve bazı tavşan türleri de mevsimlere göre hayatta kalmak için renk değiştirmektedir ancak bu örnekler modifikasyona örnek verilmektedir.
✔ Tür içerisindeki farklılıklara varyasyon denir. ✔ Varyasyon genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile oluşabilir. ✔ Genetik farklılıklar nedeni ile tür içerisindeki farklılıklara genetik varyasyon denir.
Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir. Davranışsal adaptasyon için fototropizma örnek verilebilir.
Modifikasyon , varyasyon değildir . Örneğin insanların kas yapması bir modifikasyon örneğidir , bunun sonucunda yeni bir alt tür oluşmaz .
Mutasyonlar, DNA nükleotit çiftlerin dizilim sıralamasını değiştirdiği için genetik varyasyonların temel kaynağıdır.
Dolayısı ile genleri değiştiren "mutasyon" gibi çeşitlilik mekanizmalarıdır, adaptasyon ise genleri değiştiren mutasyonlar gibi mekanizmalar sayesinde oluşan çeşitlilikte ortama uyumlu (adaptif) kalıtsal özelliklerin sıklığının artmasıdır yani genleri değiştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri