Hukuk okumak, hukuk bölümü kazanmaktan daha zor olabilir. Ancak yetenekleri bu bölüme uygun öğrenciler için zor olduğu kadar keyiflidir. Hukuk bölümleri, eşit ağırlık puan türünde en yüksek puan ile öğrenci alan fakültelerdendir. Bu nedenle iyi bir hukuk fakültesine girmek için düzenli ve çok çalışmak gerekir.
Hukuk bilinenin aksine ezberin neredeyse hiç olmadığı bir bölümdür.Çoğunlukla sınavlara da kaynak açık girilir.Sınavlarda bilginizi somut olaya göre yorumlamanız beklenir. Türkiye'de çoğu insan hukuk fakültesini sadece ezberden ibaret sanır ama işin aslı şu: hukuk, sırf ezbere dayalı bir bölüm değil.
Avukatlık zor bir meslektir, cesaret gerektirir
Bu öneri; hukuk fakültelerinde öğrenci kalitesini artırabileceği gibi son dönemlerde yaşanan avukatlık mesleği sorunlarının çözümüne de kolaylık sağlayabilir. Sonuç olarak başarılı bir avukat olmak yetenek ve çalışmayla ilgilidir.
Hukuk bölümü, muhakeme kabiliyeti ve adalet duygusu yüksek insanları bünyesinde taşıması gereken bir bölümdür. hukuk; çalışkan, detaycı, sabırlı, sorgulayan, eleştiren insanlara daha yakın bir bölümdür. Hukuk,adalet ve haksızlıklara karşı mücadeleci ruhu olan öğrenciler için ideal bölümdür.
HUKUK FAKÜLTESİNDE EĞİTİM OLDUKÇA ZORLU BİR SÜREÇ
Hukuk fakültesindeki eğitim oldukça zor ve kabul etmek gerekir ki -ne ile karşılaşacağını bilen birisi için bile- sıkıcı olmaya müsait bir süreç. Bunun temel olarak hukuk eğitiminin sıfırdan başlayan bir süreç olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
İlgili 30 soru bulundu
Hukuk kurallarını doğru ve tam uygulamak gibi oldukça stresli bir meslek grubu olan avukatların, mesleklerini icra ederken söz konusu mesuliyetlerinin gereği olarak mesleki tükenmişliğe maruz kalmaları kaçınılmazdır.
2016 verilerine göre, Hukuk fakültesi mezunu olup aktif olarak işgücünde olan her 100 kişiden sadece 6'sı iş bulamıyor. Sanat alanından mezun olanların ise beşte biri işsiz durumda. Hukuk ile beraber sağlık, veterinerlik, eğitim ve mühendislik işsizlik oranının yüzde 10'dan az olduğu diğer mezuniyet alanları.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Türkiye'de hukuk fakültesi eğitimi veren en iyi üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi yer almaktadır.
Hukuk fakültesinden mezun olan adayların, bulundukları baroya başvurması ve stajyerlik işlemlerini başlatması gerekir. 1 sene süren stajın 6 ayı adliye, 6 ayı ise avukat yanında gerçekleşir. Yanında staj yapılacak olan avukatın en az 5 senelik deneyime sahip olması gerekir.
İngilizce hukuk eğitimi, özellikle uluslararası hukuk alanında daha geniş iş olanakları sağlar. İngilizceyi iyi bilen hukuk mezunları; uluslararası anlaşmazlık çözümü, ticaret hukuku, insan hakları ve daha pek çok alanda öncelikli tercih olacaktır.
En erken kaç yaşında avukat olunur? Türkiye'de avukatlık mesleğine başlamak için yüksek lisans programını tamamlamak gerekmektedir. Bu süreç genellikle 5-6 yılı kapsar ve kişinin hızına bağlı olarak 25-30 yaşlarında avukatlık mesleğine başlanabilir. Ancak kesin bir yaş sınırı yoktur.
Avukat olmak için eşit ağırlık derslerinizin iyi olması gerekiyor. Bu da TYT sınavının yanı sıra AYT'de edebiyat, tarih, coğrafya ve matematik testlerinden başarılı olmanız anlamına geliyor. Eğer bu testlerde bir başarı elde ederseniz iyi bir sıralama yapabilir ve hukuk fakültelerine yerleşme şansı yakalayabilirsiniz.
Hukuk bölümü, yüksek bir azme ve disipline sahip olan bireyler tarafından okunmalıdır. Bu bölüm, dinamik ve birey kaynaklı bir meslek olmasından dolayı sürekli çalışma ve araştırma yapmayı gerektirir. Hukuk alanında yer alan kanunlar ve içtihatlar günün gerekliliklerine göre değişebilir.
Hukuk fakültesinde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı felsefe, mantık, sosyoloji, kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması beklenir. Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar.
İngilizce hukuk eğitimi, uluslararası alanda çalışma ve farklı ülkelerdeki hukuk sistemlerini anlama becerisine sahip olma avantajı sağlar. Bu durum, uluslararası şirketlerde, uluslararası hukuk firmalarında veya uluslararası organizasyonlarda çalışma fırsatlarını artırır.
Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir. Bu derslerden iyi bir net çıkarılmadan hukuk fakültesi kazanmak mümkün değildir.
Eşit ağırlık puan türünden hukuk bölümüne hazırlanmanız son derecede önemlidir. Çünkü hukuk bölümü eşit ağırlık puan türünden öğrenci almaktadır.
Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Stajyer Avukat maaşı aylık ortalama 19.900 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Stajyer Avukat maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 36.800 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Savcı maaşı aylık ortalama 106.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Savcı maaşı 84.900 TL iken, en yüksek ise 199.200 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
eleman.net verilerine göre, Stajyer Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 22.300 TL maaş alıyor. Stajyer Avukat, 2024 yılında en düşük 17.200 TL alırken, en yüksek 34.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Stajyer Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 16.000 TL maaş alıyordu.
Türkiye'de üniversite mezunlarının %12,4'ü işsiz. Son beş yıldır en yüksek işsizlik oranına sahip olan bölüm ise Sosyal Hizmetler.
Avukat / Hakim / Savcı
Hukuk bölümlerinin meslekleri olan avukat, savcı ve hakim gelecekte de var olmayı sürdürecek meslekler arasında.
Eğer yasal düzenlemeler, hukuki süreçler ve adalet sistemi sizi ilgilendiriyorsa, hukuk okumanızı tavsiye ederim. Ancak insan davranışları, zihinsel süreçler ve duygusal durumlar sizi daha çok çekiyorsa, psikoloji okumanızı tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri