Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan Mona Lisa eseri, Pazar günü bir ziyaretçinin saldırısına uğradı. Tekerlekli sandalyeli ve yaşlı kadın kılığındaki bir adam, ünlü tablonun önündeki koruyucu camı önce yumrukladı, sonra da üzerine pasta fırlattı.
Mona Lisa tablosu, 19. Yüzyıla değin gizemi hakkında düşünce oluşmamıştı, henüz kavranmakta olan Sembolizm akımı sayesinde, tabloda var olduğu düşünülen simgeler için birçok düşünce çıkmıştır. Eleştirmen Walter Pater, 1867 yılında tablo üzerine, kadınlıkla ilgili gizli semboller içerdiğini belirtmiştir.
Mona Lisa tablosu, Louvre Müzesi'nden 1911 yılında çalındı ve bu hırsızlık saatlerce fark edilmedi. Bunun sebebi ise müzedeki resimlerin müze fotoğrafçıları tarafından sık sık fotoğraf çekimleri için stüdyoya götürülmesiydi. 21 Ağustos 1911'de tablonun yerinde olmadığı fark edildi.
21 Ağustos 1911 sabahı Louvre Müzesi'nde olağanın dışında bir hareketlilik vardı. Her nasıl olmuşsa birileri tüm tedbirleri aşmış ve 200 kiloluk çerçeveyi indirerek Mona Lisa tablosunu çalmıştı.
İlgili 36 soru bulundu
Peki gerçek hırsız kim? 2 yıl sonra, Aralık 1913'te Mona Lisa, her zamanki cazibeli gülümsemesiyle Floransa'da yeniden gün yüzüne çıktı. Eseri gerçekten çalan Vincenzo Peruggia adlı bir adamdı. Bir zamanlar Louvre'da çalıştığı için giriş-çıkış yollarını biliyordu.
Tabloyu 2017'de 450 milyon dolara Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman satın almıştı.
Mona Lisa`nın sol gözünde ise CE ve B harflerinin gizlendiği belirlendi. Ancak 500 yıldan daha fazla süre önce yapılan tabloda zamanla oluşan yıpranma nedeniyle harfler net okunamıyor. Normal gözle bakıldığında farkedilemeyen işaretler, özel bir büyütme tekniği ile ortaya çıkarıldı.
Ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin 16. yüzyılda yaptığı dünyaca ünlü eseri Mona Lisa tablosunda, arka planda yer alan köprünün Arezzo vilayeti sınırları içinde yer alan Laternia'daki Romito Köprüsü olduğu iddia edildi.
Mona, İtalyanca "Hanımım / Kadınım" anlamına gelen "Ma Doona" kelimesinin kısaltması. İtalyanlar tabloyu "La Gioconda" olarak adlandırırken, Fransızlar "La Joconde" diyor.
Evet tabloya baktığınızda, Mona Lisa'nın kaş ve kirpiklerinin olmadığı ilk bakışta fark ediliyor. Bu konu hakkında da oldukça fazla efsane ve rivayet bulunuyor. Bunlardan ilki tablonun yapıldığı Rönesans döneminde, kadınların kaşlarını tamamen alma modası vardı.
Dünyanın en ünlü kadını Mona Lisa'nın tablosu bundan tam 100 yıl önce 1921 yılında Louvre Müzesi'nden çalındı.
Mona Lisa, La Gioconda ya da La Joconde olarak da anılan, Rönesans zamanlarında İtalya'daki Floransa kentinde bulunan Leonardo Da Vinci'nin resmettiği bir tablodur. Kavaktan yapılmış bir pano üstüne Sfumato tekniğiyle yapılan bu eser, 16. yüzyılda yapılmış bir yağlı boya portresi olma özelliğini taşıyor.
Mona Lisa birçok duyguya hitap ediyor ve bu hisler sadece olumlu değil. 1956 yılında tablo iki kez saldırıya uğradı. Bir kişi resme asit fışkırtarak zarar verirken, Bolivyalı bir turist de tabloya taş attı. O zamandan beri Mona Lisa kurşun geçirmez bir camın arkasında korunuyor.
Dijital versiyonların dörtü gittikçe somurtuyor, diğer dördü ise gittikçe gülümsüyor. Katılımcılar tarafından tüm sahte tablolar ve orijinal eserin kahramanı Mona Lisa'nın gerçekten gülümsediğini %100 varan bir oranda doğrulanıyor.
Leonardo Da Vinci'nin ölümsüz eseri Mona Lisa portresinin zeminindeki manzaranın yerinin tespit edildiği iddia edildi. İki İtalyan araştırmacı, manzaranın Toskana yakınlarındaki Senatello ve Marecchia nehirlerinin kesiştiği bölge olduğunu ileri sürdü.
Ardından Da Vinci tarafından yapıldığı ve gerçek olduğu onaylanan eser, Rus milyarder Dmitri Ribolovlev tarafından 127,5 milyon dolara satın alındı. 'Erkek Mona Lisa' en son geçtiğimiz Sothby's Müzayede Evi tarafından açık artırmaya sunularak, 450 milyon dolarla dünyanın en yüksek fiyata satılan tablosu oldu.
Lisa del Giocondo (İtalyanca telaffuz: [ˈliːza del dʒoˈkondo]; evlilik öncesi soyadı Gherardini İtalyanca telaffuz: [ɡerarˈdiːni]; 15 Haziran 1479 – 15 Temmuz 1542), Floransa, İtalya'da yaşayan Gherardini ailesinin bir üyesi.
Özel ada dâhil olmayan sözcükler büyük harfle başlamaz: Milliyet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tablosu, Mona Lisa tablosu… Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi…
Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu Son Akşam Yemeği hikayesi ve sırları ile büyük bir merak konusu oluyor. İlgili tablo Milano, İtalya'da bulunan Santa Maria delle Grazie Kilisesi'nin duvarında yer alıyor. Santa Maria delle Grazie Kilisesi, Lombardiya bölgesindeki Milano metropolünde bulunan bir Dominiken manastırı.
Sfumato, tonların birbiri içinde eritilmesiyle yumuşak etki yaratmayı amaçlayan bir boyama tekniğidir. Terim, İtalyanca fuma (duman) sözcüğünden türetilmiştir ve 15. yüzyılda yağlıboyanın keşfiyle, neredeyse algılanamayacak ton ve renk geçişlerini adlandırmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri