mahremsiz yapması caizdir. Fakat sefer iki gece veya daha sürerse, onun bu yolculuğa mahremsiz olarak çıkması caiz değildir. bir mesafeye eşi ya da mahremi9 olmadan yolculuk yapamaz (yapmasın)."
Allah Rasûlü (s.) şöyle buyurdu: "Bir kadının, yanında mahremi olmadan üç günlük bir mesafeye yolculuk yapması helâl olmaz."
Birgün'den Mustafa Bildirci'nin haberine göre, Diyanet TV'de kendisine sorulan “Kadınlar yalnız yolculuk edebilir mi” sorusuna Sayar, şöyle cevap verdi: “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, ...
Bir kadın, üç günlük sefere, ancak kocası ile, fâsık olmayan ebedi mahrem akrabası ile veya [ihtiyaç halinde] mürahık erkek çocuğu ile gidebilir. Fâsık olan mahremi ile sefere çıkamaz. Salih mahremi yoksa, zaruret halinde yalnız çıkmaktansa, fâsık mahremiyle çıkmak daha uygun olur.
Bir kadının veya LGBTQ+ üyesinin tek başına tatile çıkmasının tamamen güvenli, risksiz veya cis-hetero bir erkeğin solo seyahati ile aynı olduğunu söylemek ya aşırı romantik ya da düşmanca bir söylem olur.
İlgili 32 soru bulundu
* Kadının evlilikle ilgili hakları: İstediği kişiyle evlenme hakkı, eşit miras hakkı, evlilik içinde cinsel birleşmeyi reddetme hakkı, şiddete maruz kalmama hakkı, kendi malına sahip olma hakkı, kumayı reddetme hakkı, resmi nikâh hakkı.
Kadın, yanında mahremi bulunmadıkça uzak veya yakın hiçbir yolculuğa çıkamaz.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Sayar, “Genel hükmü söyleyelim” ifadesiyle başladığı konuşmasını, “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, uygun değil” ifadeleri ile sürdürdü.
Mahremi olmayan kişiler ne yapacak? Kudüs ziyareti sırasında resmi işlemlerde mahrem aranmamaktadır. Kişisel tercih olarak mahremsiz bu yolculuğa çıkmayanlar da bu konuya bireysel bir çözüm geliştirebilirler.
İslam dininde seferi oruç şartları belirlenmiştir. Bir kişinin seferi orucunu tutması için şu durumları yerine getirmesi gereklidir: Seferi oruç şartları arasında en önemlisi yolculuk mesafesiyle ilgilidir. Yaşanılan şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapılacaksa; seferi oruç tutulabilir.
Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir. Şayet bunlar da bulunmazsa emniyet olduğu halde hacca gitmeye mecbur değildir. Amma isterse gidebilir (Muğni`l-Muhtaç).
Arabayla: Bir arabanın saatteki hızını 60 kilometre olarak kabul edersek; araba ile gidilen 90 kilometre yaklaşık olarak 75 dakika yani 1 saat 15 dakika sürecektir.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.
- Tek başına yolculuğun veya evde kalmanın dinî-dünyevî açıdan birçok sakıncası vardır. - Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm), ümmetini her konuda uyarmış ve onlara en uygun olan tavır ve davranışları göstermiştir. - Geceleyin tek başına yolculuğa çıkmak veya evde kalmak sünnete uygun değildir.
Bir vatandaşın, "Buluntu eşya (lukata) ile ilgili hükümler nelerdir?" sorusunu değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu, başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmenin de caiz olmadığının altını çizdi.
Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
Değerli kardeşimiz, Hanefi Mezhebi'ne göre bir hanım yanında kocası yahut da nikah düşmeyecek kadar yakını bir erkek bulunmadıkça, tek başına hacca gidemez. Kadın, şartları haiz bir mahremi olduğu zaman, kocasının izni bulunmasa dahi hacca gidebilir. Kocanın, hanımının hacca gitmesine engel olması caiz olmaz.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Dereceden erkek akrabaları olmadığı müddetçe umreye gitmeleri yasaktır. 45 yaşın altındaki kadın evli ise mahremi eşi, bekar ise mahremi babasıdır. 45 yaş üstündeki kadınlar ise herhangi bir mahreme ihtiyaç duymadan umreye gidebilir.
Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Eğer evliyseniz ve müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak istiyorsanız, eşinizin rızası zorunludur. Eşinizin rızasını Noter huzurunda imzalı beyan etmesi, diğer bir deyişle Noter onaylı muvafakatname gerekir.
Yurtdışı Çıkış Muvafakatname
Çocuğun yurtdışına çıkabilmesi için eğer ebeveynler evli değil ise velayeti altında olmadığı ebeveyni; eğer evli ise her iki ebeveynin de onayının olduğu bir izin belgesi gereklidir. Bu izin belgesine Muvafakatname denir.
Soruşturma aşamasında suç inat edilen kişiler hakkında kuvvetli şüphe bulunması durumunda, Cumhuriyet Savcısının talebi, Sulh Ceza Hakimi'nin kararı ile yurtdışına çıkışları engellenebilir. Yurtdışı çıkış yasağı, yargılama sürecinde kaçma veya delilleri karartma şüphesi bulunan sanıklar hakkında da uygulanır.
5 Aralık 1934'te (Her türlü oylamada ve tamamen) Türkiye'de kadınlara seçme - seçilme hakkı tanındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri