2.1.Miktar Teorisi ve Monetarist Yaklaşım V, Paranın gelir dolaşım hızını, P, Ortalama fiyatlar seviyesini, Y, Reel mal ve hizmet akımlarını gösterir. Miktar Teorisinin temel önerisi, fiyat artışlarının para arzındaki artışlara bağlı olduğu şeklinde bir ifadedir.
Monetarizm, para arzı ile fiyatlar genel seviyesi arasındaki ilişkileri inceleyen bir iktisat teorisidir. Monetarizm, esasen enflasyon konusunu teorik ve ampirik çalışmalarla inceleme konusu yapmıştır.
Monetaristler enflasyonun temel nedeni olarak para arzının hükümetlerce gereksiz yere ve aşırı ölçüde artırılmasını görmektedir. Monetaristlere göre, ekonomideki istikrarsızlıkların bir çoğu parasal kökenlidir.
Para talebi ile merkez bankasının tarafından gerçekleştirilen para arzı eğrilerinin kesiştiği nokta para piyasasında dengeyi ifade etmektedir. Para arzı sabitken gelir düzeyindeki bir artış likidite talebini arttırarak, para talebinin para arzına eşit olduğu faiz oranını yükseltmektedir.
Ancak monetarizm (parasalcılık) adı verilen ekonomik düşünce okulu, para arzının ('bir ekonomideki toplam para miktarı'), kısa vadede (cari Amerikan doları cinsinden) GSYİH'sının (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) ve daha uzun süreler boyunca fiyat düzeyinin başlıca belirleyicisi olduğunu ileri sürer.
İlgili 40 soru bulundu
Keynesyen iktisatçıların yerini alan, para politikasını temel bir iktisat politikası aracı olarak kabul eden bu iktisatçılar, Monetarist (Paracı) olarak adlandırılmaktadırlar.
Parasalcılık veya monetarizm, 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Amerikalı iktisatçı Milton Friedman tarafından geliştirilmiş bir teoridir.
Monetarist düşüneeye göre, uzun dönemde, para arzındaki bu artışın ekonomi üzerindeki gerçek etkisi, piya- sadaki fiyat ayarlamaları nedeniyle, ortadan kalkmaktadır.
Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.
Sabit fiyat düzeyinde, para arzı artışı LM eğrisini sağa kaydırır. Faiz oranlarını düşürür. Bu sayede yatırımlar artar.
Yüksek enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarında sürekli bir artışa ve paranın satın alma gücünün düşmesine neden olur. Stagflasyon, genellikle talep şokları ile ilişkilidir. Talep şokları, mal ve hizmetlere olan talebin hızla azaldığı veya talep düşüşünün beklenmedik şekilde gerçekleştiği durumları ifade eder.
Enflasyon, mal ve hizmetlerin genel fiyat seviyesindeki artışı ve buna paralel paranın satın alma gücündeki düşüşü ifade eder. Deflasyon ise mal ve hizmetlerin genel fiyat seviyesindeki düşüşü ve buna paralel satın alma gücündeki artışı ifade etmektedir.
Deflasyon, enflasyonun zıt anlamı olacak şekilde fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade eder. Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir.
(Monetarism) Monetarist görüşü benimseyenler para arzının kısa dönemde cari fiyatlarla milli gelirin başta gelen belirleyicisi olduğunu savunmaktadır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Keynesyen iktisat olarak da tanımlanan bu görüşleri ile Keynes'e göre; piyasada egemen olan durum tam istihdam değil eksik istihdamdır. Ekonomiyi otomatik olarak tam istihdama getirecek bir doğal düzen yoktur. Para ise nötr bir değişim aracı değil, önemli bir iktisadi politika aracıdır.
Merkez Bankaları, faiz oranlarını artırarak para arzını sınırlayabilir ve bu şekilde talebi düşürmeye çalışır. Faiz oranlarındaki artış, borçlanma maliyetlerini yükseltir ve tüketici harcamalarını kısıtlar. Bu da talebi azaltarak enflasyon baskısını hafifletebilir.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
Likidite tuzağı eğrisi, toplam talebin faiz oranlarına göre düşük olduğu bir çizgi olarak çiziliyor. Buna göre; Grafiğin yatay ekseni faiz oranlarını temsil ediyor. Bu eksende genellikle nominal veya merkez bankası politika faiz oranları yer alıyor.
Stagflasyonla mücadelede maliye politikası önemli bir rol oynar. Maliye politikasında gevşeklik uygulanarak talep canlandırılabilir. Vergi indirimleri, harcama artışları veya bütçe açıklarının artırılması gibi önlemler alınabilir. Bu, ekonomik büyümeyi teşvik edebilir ancak enflasyon riskini artırabilir.
Para arzı teorisine göre; para arzının artması enflasyonu artırırken, para arzının azalması enflasyonu düşürür.
Bu bağlam bu çalışma döviz kurunun belirlenmesinde parasalcı yaklaşımı ele almıştır. Modelde döviz kurlarını göreli para arzı, göreli gelir düzeyi, göreli faiz oranı ve göreli enflasyon belirlemektedir.
Keynes'e göre para talebi sadece cari gelirden etkilenir, bu yüzden de para talebi ve paranın dolasım hızı istikrarlı de˘gildir. Friedman'a göre para talebi sürekli gelirden etkilenir. Bu nedenle, para talebi ve paranın dolasım hızı is- tikrarlıdır. Keynes'e göre faizler para talebini etkiler.
1950'ler ve 1960'lardaki entelek- tüel topluluk içinde neredeyse tek başına olan Friedman, fiyat sisteminin azamî serbestlikte çalışmasına izin vermek amacıyla, hükümet politikasının kurallarla kısıtlanmasını savundu.
Değişim Denklemi (M.V=P.y) esas alınarak açıklanan Miktar Teorisi'nin, bugünkü matematiksel biçimi ya da modern biçimi, Irving Fisher tarafından “Paranın Satın Alma Gücü(1911)” yılında yayınladığı kitabında ifade edilmiş ve bu sayede teori ampirik ölçüm ve doğrulamalara cevap verebilir forma dönüşmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri