Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
adana kebabı hazırlanışında karbonat ta konur (eti daha iyi tutsun diye) ve dinlenmeye bırakılır ara ara tekrar yoğrulur ve 1 gece bekletilir kıyma içine SOĞAN, KİMYON ve MAYDANOZ KONMAZ... sonra şişlere dizilir. yanında soğan salatası ve ince kıyılmış domates üzerine sıvı yağ ve nar ekşisi gezdirilir. servise hazır.
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir.
1 kg Kuzu Eti:
Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. Ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir kilo kıymadan kaç tane Adana şiş çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Fırın derecenizi 200 derece fansız programda ısıtabilirsiniz. Etlerinizi fırının teline dizin ve 20 25 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir.
Harbi Adanalı, Adana kebabın içinde karabiber ve benzerlerine yer yok der. İçine isot ya da kırmızı biber konur, karabiber ve kuzenleri değil.
Adana Kebap Yapılışı
Bütün malzemelerimizi aldığımız kabın içerisinde 15 dakika kadar yoğuruyoruz. Eğer yoğurma işlemi bir gece önceden yapılıp, Adana kebap harcımız bir gece buzdolabında beklerse çok daha iyi olacaktır.
dürümün içinde adana dışında yalnızca sumaklı soğan, maydanoz ,domates ve tercihe göre közlenmiş biber konulması caizdir. bunun dışında dürümün içine başka malzeme konulan yerleri tercih etmeyin hele de marul ya da salatalık görürseniz koşarak uzaklaşın, kebap yemenin de bir adabı var.
Kıyma kebabının dağılmasının iki sebebi vardır; kıyma ya hiç dinlendirilmemiştir ya da fazla yağlıdır. Çoğu kişi kebap kıymasına ekstra sıvı yağ ekliyor, kıymanın gereğinden fazla yağlı ve yumuşak olmasına sebep oluyor. Oysaki kuyruk yağı ile çekilmiş kıyma kebap için uygundur.
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Adana kebabın dağılmaması için evveliyatla etin durumu kontrol edilmelidir. Kıyma gereğinden fazla yağlı veya dinlendirilmemiş etin kıyması ise şişe saplanmaz, saplansa bile közle karşılaşınca dökülür. Tuzla yoğrulup buzdolabında birkaç saat bekletilmesi eti sıkılaştırır.
Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz . Afiyet olsun.
Suyuna ekmek banılacak yemekleri sevenler ve etten vazgeçemeyenler için bir klasiktir tas kebabı tarifi. Olmazsa olmazı dana eti, soğan ve suyuna lezzet veren salçadır.
Tepsi Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır? Maydanoz, soğan, biber varsa mikserden geçirilir veya çok ince doğranır. Kıyma ve baharatlarla karıştırılarak özleşene kadar yoğrulur pişerken parçalanmaması için iyice yoğurulmalı. 25-30 cm çapın da tepsiye bastırarak yayılır.
Kıyma, soğan, sarımsak, biberler bir kaba alınır. Acı biber salçası, karabiber ve tuzu koyulur iyice karıştırılır. Sonra iyice özleşene kadar yoğrulur. Şişlere sarılan kebaplar yaklaşık 1 saat buzdolabında dinlendirilir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri