Madde 163 fıkra iki – (18/1/1972 tarih ve 1512 sayılı Kanunun hükmüdür.) Birlik kuruluş amacına aykırı işlerle ve siyasetle uğraşamaz.
Noterlik Mesleği: Madde 1 – Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.
Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur. Noterde çalışanlar devlet memuru statüsüne girmemekle birlikte serbest meslek erbabı olarak sayılırlar. Katip ve hizmetliler iş kanuna tabidir.
Noterlik görevinin ve hizmetin gereği gibi yapılmasına engel olabilecek hiçbir iş yapamazlar, dolaylı ve dolaysız olarak kendilerine ve yakınlarına herhangi bir yarar, kâr ve kazanç sağlayacak herhangi bir uğraşı içinde bulunamazlar.
Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
İlgili 28 soru bulundu
Denetim yetkisi ve zamanı Madde 83 - Noterlikler, Türkiye Noterler Birliği ve organları, Adalet Müfettişleri ile Cumhuriyet Savcılarının sürekli gözetim ve denetimi altındadır.
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
eleman.net verilerine göre, Noter 2023 yılında ortalama 81.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter , Ocak 2023 yılında ortalama 68.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 42.372 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
“Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile ku- rulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşu- dur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir.
NOTERLİK KANUNU YÖNETMELİĞİ Madde 2 - Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde kurulan noterlik dairesinin yeri, o noterliğin bağlı bulunduğu noter odası ile mahalli Cumhuriyet Savcılığının düşüncesi alındıktan sonra Adalet Bakanlığınca tespit edilir.
Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir. En son Noterlik Belgesi Numarası kaçtır? Bakanlığımızca 2020 yılı Haziran ayı itibariyle verilmiş en son belge numarası 54964'dir.
Nasıl Noter Katibi Olunur? Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 162. maddesinde düzenlendiği üzere noterler, bir işin yapılmasından veya hatalı yahut eksik yapılmasından dolayı zarar görmüş olanlara karşı sorumludur. Noterlerin hukuki sorumluluğu kusursuz sorumluluk olup, zarara uğrayan kişinin kusurun varlığını ispatlamasına gerek yoktur.
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Noterlerin maaşları, ülkelerine, görev yaptıkları bölgenin nüfusuna ve noterlik işlerinin hacmine göre değişebilir. Türkiye'de bir noterin ortalama aylık maaşı, 15.000 TL ile 37.000 TL arasında değişebilir. Ancak, noterlerin çalıştıkları yer, çalışma saatleri, deneyimleri ve iş hacimleri maaşlarını etkileyebilir.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
6572 SAYILI KANUNUN 1512 SAYILI NOTERLİK KANUNUNDA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER. 6572 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair torba Kanun, 18.01.1972 tarihli ve 1512 sayılı Noterlik Kanununun aşağıda belirtilen maddelerinde değişiklikler getirmiştir.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız gerekir.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
2023 yılı itibari ile 18 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kaymakam maaşları 51030 TL'dir. En düşük Kaymakam maaşı 40820 TL iken, en yüksek Kaymakam maaşı 102830 TL'dir. Güncel Kaymakam maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Noter Ücretleri
Bulundukları konuma göre kazandıkları para değişse de örneğin bir birinci sınıf noter aylık 1 milyon TL'ye bile ulaşan para kazanabilir. Üçüncü sınıf bir noter ise, yine konuma göre değişmekte olup, aylık ortalama 60 bin ile 80 bin arasında değişen rakamlarda para kazanmaktadır.
Noterler, güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek adına yapılan işlemleri kanunlara uygun olarak belgelendiren kişilerdir. Özellikle resmi işlemlerde bulunmak zorunda olduklarından önemli bir meslek grubudur. Noterlik resmi bir kurum olup, sadece resmi gün ve saatlerde çalışır, ancak serbest meslekten sayılır.
Noter, günlük çalışma süreleri dışında iş kabul edemez. Noterler hafta içi her gün mesaiye 09:00'da başlar ve öğle tatili olan 12:00'a veya 12:30'a kadar (Noterlerde iş yoğunluğuna göre öğle arası 12:00-13:00 arası veya 12:30-13:30 arasında değişiklik gösterebilir) çalışmaya devam eder.
Bilindiği gibi Türkiye genelinde bin 931 noterlik faaliyet gösteriyor. Bu noterliklerde halen bin 595 noter görev yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri