Parasalcılara göre, ekonomideki istikrarsızlıkların birçoğu parasal kökenlidir. Bu nedenle para politikasının iktisadi sorunlara karşı, diğer iktisat politikası araçlarından daha etkili olduğunu düşünmektedirler. Bu görüşlerini özetle " Enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgudur" sözüyle ifade ederler.
Monetarizm, esasen enflasyon konusunu teorik ve ampirik çalışmalarla inceleme konusu yapmıştır. Monetaristler enflasyonun temel nedeni olarak para arzının hükümetlerce gereksiz yere ve aşırı ölçüde artırılmasını görmektedir. Monetaristlere göre, ekonomideki istikrarsızlıkların bir çoğu parasal kökenlidir.
Sabit parasal büyüme kuralı: 2006 yılında vefat eden Friedman, Fed'in paranın büyüme oranını reel GSYİH'nın büyüme oranına eşitlemeyi hedeflemesi gerektiğini ve fiyat seviyesini değiştirmeden bırakması gerektiğini belirten sabit bir para kuralı önermiştir.
Monetarizm büyük ölçüde, 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Amerikalı iktisatçı Milton Friedman tarafından geliştirilmiş bir teoridir. Friedman, 1976 yılında “Paranın Miktar Teorisi Üzerine Çalışmalar” başlığı altında, editörlüğünü yaptığı bir kitap yayınladı (Friedman: 1956).
İlgili 37 soru bulundu
Parasalcılara göre, ekonomideki istikrarsızlıkların birçoğu parasal kökenlidir. Bu nedenle para politikasının iktisadi sorunlara karşı, diğer iktisat politikası araçlarından daha etkili olduğunu düşünmektedirler. Bu görüşlerini özetle " Enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgudur" sözüyle ifade ederler.
Monetarizm kelimesi ilk kez 1968'de Karl Brunner tarafından kullanıldı. Keynesyen görüşe bir tepki olarak ortaya çıkan monetarizm Klasik Ekol'ün miktar teorisinden etkilenmişti.
Bu bağlam bu çalışma döviz kurunun belirlenmesinde parasalcı yaklaşımı ele almıştır. Modelde döviz kurlarını göreli para arzı, göreli gelir düzeyi, göreli faiz oranı ve göreli enflasyon belirlemektedir.
Alternatif Makro Modeller: Monetarist İktisat. Temsilciler; Cagan, Phelps, Brunner, Meltzer, Friedman, Schwartz, Temel olarak Keynesyen iktisada bir tepkidir.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Keynesyen görüşte para politikası faiz oranlarındaki değişmeler yoluyla reel ekonomiye aktarılmaktadır. Para arzındaki bir azalma faiz oranlarını ve dolayısıyla borçlanmanın maliyetini yükseltmektedir.
Para teorisi, ekonomi için en uygun (optimal) para politikasının belirlenmesini sağlar. Para politikasına, genellikle, "genişletici" ya da "daraltıcı" para politikası kavramlarıyla atıfta bulunulur.
Miktar teorisi veya paranın miktar teorisi, para arzının doğrudan doğruya fiyat seviyesiyle orantılı olduğunu belirten klasik ekonomi kuramı. Teoriye göre paranın değeri, ekonomideki para miktarına bağlıdır. Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir.
Faiz oranı kanalı standart Keynesyen parasal aktarım kanalı olarak da ifade edilmektedir. Bu kanal, borç paranın marjinal maliyetini değiştirerek ekonomik birimlerin nakit akımını ve tüketim tercihlerini etkilemekte, üreticilerin ise yatırım, tasarruf ve toplam talebini etkilemektedir.
Monetarist düşüneeye göre, uzun dönemde, para arzındaki bu artışın ekonomi üzerindeki gerçek etkisi, piya- sadaki fiyat ayarlamaları nedeniyle, ortadan kalkmaktadır.
Fakat Miktar Teorisi, Irving Fisher'in 1911 yılında yayımlanan “The Purchasing Power of Money” (Paranın Satın Alma Gücü) adlı eserindeki meşhur işlem (mübadele) denklemi ile açıklanmıştır.
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Phillips eğrisi, bir ekonomide enflasyonla işsizlik oranı arasındaki tarihsel ters yönlü ilişkiyi aktaran tek-denklemli emprik eğridir. 1958 yılında İngiliz istatistikçi ve ekonomist William Phillips tarafından bulunmuştur.
1929 bunalımı sonrasında ise Keynesyen Makro İktisat ortaya çıkmıştır. Keynesyen Makro İktisat, temelde J.M.Keynes'in argümanlarına dayanmaktadır. Keynes, serbest piyasa ekonomisinin her zaman tam istihdamı sağlayamayacağı ampirik gözleminden yola çıkmıştır. Büyük Bunalım, bu gözlemi teyid etmiştir.
Miktar Teorisi basitçe, diğer şartlar sabitken, paranın değerinin ya da satın alma gücünün, onun miktarıyla ters yönlü olarak değiştiğini açıklar. Nominal para arzındaki bir artışın, ona olan veri bir reel talep düzeyinde, parayla alınabilecek mallar açısından her bir birim paranın değerini düşüreceğini tahmin eder.
Makroekonomide, para arzı veya para stoğu, belirli bir zaman aralığında ekonomi genelinde dönen toplam paranın değeridir. Para arzı M1 ve M2 denen 2 araçla ölçülür. M1 (Money 1) ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamıdır.
Parasal taban: Bir analitik bilanço kalemi olmayan ancak analitik bilanço kalemlerinden türetilen Parasal Taban büyüklüğüne, rezerv paraya TCMB'nin açık piyasa işlemleri nedeniyle piyasaya olan nakit yükümlülüklerinin (ya da nakit alacaklarının) eklenmesiyle ulaşılır.
Yüksek para arzı, ekonomik büyümeyi teşvik ederken aşırı bir artış enflasyon riskinin artmasına da sebep olabiliyor. Ayrıca para arzının faiz oranları üzerinde de önemli bir etkisi bulunuyor. Bu nedenle merkez bankaları enflasyonu ve ekonomik istikrarı para arzını kontrol ederek yönlendiriyor.
Yeni Keynesyen Makro Modeller, kısa dönem fiyat katılık- ları nedeniyle toplam talebin, reel ekonomik faaliyetlerin te- mel belirleyicisi olduğu düşüncesini ortaya koymaktadır. Bu anlamda parasal politikanın reel ekonomi üzerinde güçlü etkileri vardır.
İşlem ve ihtiyat saikiyle para talebi söz konusu olduğunda faiz oranının ne derece etkili olduğu tartışmalıdır. Keynes'e göre, kişiler, aynı zamanda spekülasyon amacıyla da para talep ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri