Hemipleji denince bir vücut yarısının tutmadığını, hastanın kolunu ve bacağını oynatamadığını anlarız. Kuvvetsizlik tek bir kol veya bacakta ise buna monoparezi diyoruz.
Vücudun her yerinde felç, koma veya ölüm hali dışında olmaz. Nörolojik olarak felçler derecelendirilmektedir. Tam güç kaybı durumuna pleji, kısmi güç kaybı durumuna ise parezi denmektedir.
Felç duyu kaybı ile seyreden, kas fonksiyonlarının azalması veya kaybı ile sonuçlanan bir durumdur.
Fasiyal sinir (CN VII, Latince: nervus facialis) on iki çift olan kraniyal sinirlerin yedincisidir. Sinir, beyinsapından, pons ile omurilik soğanı arasından çıkar. N. facialis, somatomotor, duyusal ve parasempatik lifler içerir.
Hemiparezi, vücudun bir yarısında gelişen kas güçsüzlüğüdür. Vücudun yalnızca sağ veya yalnızca sol tarafını etkileyebilir. Vücudun bir tarafında kol, bacak ve yüz kaslarında zayıflık görülür.
İlgili 21 soru bulundu
Hemiparezi, vücudun bir yarısında meydana gelen kas güçsüzlüğüdür. İnme geçiren kişilerde, yaygın olarak tek taraflı kas güçsüzlüğü yani hemiparezi tablosu ile karşılaşılır. Bu kişilerde, sağ veya sol tarafta kol ve bacak hareketleri etkilenir. İnme sırasında beynin etkilenen bölümleri yeterli oksijeni alamazlar.
➢Quadriparezi/pleji: Tüm ekstremitelerin güç kaybı.
Gevşek bebek sendromu, yer çekimine karşı bebeğin vücudunun kas direncinde azalma olması ve buna bağlı olarak kas gevşekliği durumunun ortaya çıkması olarak tanımlanır. Diğer bir adı da hipotonidir.
Sinkinezi nedir? Sinkinezi 'istemsiz hareket' demektir. Bell's palsi veya fasiyal sinir kesimi ve onarımı sonrası, fasiyal sinirin anormal rejenerasyonu sonucu yüz hareketlerinde istenmeyen kas gruplarının kendiliğinden hareket etmesi şeklinde olur.
Bell paralizisi yüzün sadece bir tarafındaki kasları etkileyen, aniden gelişen ve nedeni bilinmeyen bir yüz felci şeklidir. Altta yatan tümör, kafa travması gibi açık bir sebep yoktur. Yüz sinirinde ödem ortaya çıkması neticesinde içinden geçtiği kemik yapılarda sıkışması sonucunda ortaya çıktığı düşünülür.
Etkilenme düzeyine göre: Sinir dokusundaki etkilenmenin gerçekleştiği düzeye bağlı olarak felç kaslarda şiddetli kasılma veya tamamen gevşeme şekilde meydana gelebilir. Kaslarda kasılma ile güç kaybının oluştuğu felce spastik felç adı verilirken gevşeme ile seyreden felce flasid felç adı verilir.
Parezi, belirli bir kas grubunda istemli gerçekleştirilen hareketin azalması sonucu gerçekleşen hafif felç ya da hareket etkinliğinin bütünüyle kaybolması. Oftalmopareziye benzerlik gösterir.
Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS, esas olarak istemli kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalık grubudur. İstemli kaslar çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketlerin yapılmasında görevlidir.
Hemipleji, kol ve bacağın vücudun bir tarafında felç olmasıdır. Parapleji, hem bacakların hem de pelvis gibi alt vücudun bazı bölgelerinin felce uğramasıdır. Tetrapleji veya kuadripleji, her iki kolunun ya da bacaklarının felce uğramasıdır.
Hemipleji vücudun bir yanında tam bir güç kaybı ya da felç anlamına gelirken; hemiparezi yüzde, kolda hafif bir güç kaybı demektir.
Klinik Belirtiler
Bazen beyin damarlarında tıkanma çok kısa sürer ve geçici bir bilinç kaybı konuşamama, kısmi felç gibi bulgular görülür ve hasta tamamen iyileşir.
Hemipleji ya da yaygın bilinen diğer adıyla felç, vücudun bir tarafında yüz, kol ve bacak kaslarının işlevini kaybetmesi ya da güçsüzlük durumudur ve inmenin en sık belirtilerinden biridir.
MS, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin myelin kılıfını etkileyen otoimmün bir hastalıkken, ALS genellikle vücudun oldukça lokalize bir bölümünde başlayan üst ve alt motor nöronu etkileyen dejeneratif bir hastalıktır.
Mevcut tedaviler ile hastanın yaşam kalitesi iyileştirilir. Hastalığın başlangıcından itibaren hayatta kalma süresi farklılık gösterir. %5 oranında hasta 20 yıldan fazla yaşarken, hastalığın başlangıcından itibaren hayatta kalma süresi ortalama 4-6 yıldır. Ancak, 10 yıl ve daha uzun yaşayan pek çok hasta vardır.
ALS Tanısı Nasıl Konur? ALS'nin erken dönemde teşhis edilmesi güçtür; çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG (elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon (belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi uygulanır.
Yüzdeki hareketi kontrol eden sinirlerde hasar olduğunda fasiyal sinir yaralanması meydana gelir. Bu tür yaralanma, kaza gibi travma sonucu veya kanser gibi tıbbi bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, yaralanmaya viral bir enfeksiyon neden olur.
Yüzün mimik ve hareketlerinde azalma olur. Gözün tek taraflı kapanamaması, gözyaşının azalması, alın kırıştıramama, burun kanatlarının nefes alırken hareketsizliği, ıslık çalamama, tükürük salısında azalma, tad bozukluğuna kadar değişik bulgular eşlik edebilir. İstirahat durumunda görüntü tamamen normal olabilir.
Aniden oluşan yüz felcinde hastaya, ilk günlerde yüksek doz kortizon tedavisi uygulanır. Daha sonra kortizonun dozu yavaş yavaş azaltılarak tedavi tamamlanır. İlaç tedavisi, yüzdeki sinirin hasar durumuna göre belirlenir. Yüz felcinin oluşumuna, enfeksiyon ve travma gibi nedenler yol açmışsa, tedavi şekli farklılaşır.
Felç yani inme çeşitleri iskemik (damar tıkanması), hemorajik (damarda kanama) ve travmatik felç olarak 3 farklı şekilde sıralayabiliriz.
Bazı çalışmalara göre rehabilitasyon servislerinde sol taraf felç hastalar, sağ taraf felç hastalara kıyasla daha kötü performans sergilemektedir. Başka çalışmalarda ise böyle bir fark görülmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri