Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
daha yakından bakalım. Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Pamuklu kumaş kategorisine giren renkli kumaşlar için ideal olan derece, çoğunlukla 40'tır. Ama ipekli ve benzeri daha narin kumaş tipleri için uygun olan yıkama sıcaklığı 30 derecedir. Sentetik kumaş tipindeki renkliler ise ön yıkama da yapılacaksa 50 yahut 60 derecede yıkanabilir.
Sentetik çamaşırlar arasında naylon çoraplar, korseler, yağmurluklar, montlar ve spor giyim ürünleri bulunmaktadır. Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir.
Sentetik sözcüğünün gerçek anlamı: En az iki farklı bileşenin karışımıyla oluşan. Sentetik sözcüğünün yan anlamı: Kendi kendine mevcut olmayan, sonradan üretilen.
Bu kapsamda çamaşır makinesinin "sentetik" program ayarı kullanılmalıdır. Bu ayar 50-60 derece sıcaklıktır. Yapacağınız ayarlamaya göre çamaşırlarınız hassas şekilde yıkanacaktır. Sentetik elbiselerinizin en temiz şekilde yıkanması için ön yıkama yapmayı da düşünebilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Renkli çamaşırlar genellikle 40°, 30° ve soğuk suda yıkanabilir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Hassas çamaşırlara zarar vermeden yıkar. Genelde de en hassas çamaşırların en yaygınları sentetik ürünler olduğu için adı sentetik yıkamadır. Sentetik ürünler dışında başka çamaşırlarınızı da bu programla yıkayabilirsiniz. Leke çıkartma gücü diğer programlar kadar yüksek olmayabilir.
Sentetik çamaşırlar, çamaşır makinesinde varsa sentetik programında, yoksa hassas yıkama programında yıkanabilir. Yanlış ısı veya yüksek devirde yıkama çamaşırların küçülmesine, renklerin karışmasına sebep olabilir.
Sentetik kumaşlar dayanıklı kumaşlar olmasının yanında kırışma yapmayan kumaşlar olmaktadır. Kullanım özellikleri arasında kırışmayan hafif ve parlak olmaları tercih edilmelerini arttırmaktadır. Tüketiciler için diğer bir tercih edilme nedeni ise kolay bulunabilen ekonomik kumaşlar olmalarıdır.
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Kot Pantolonu Çamaşır Makinesinde Yıkamak İçin
30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Yün vb. içeren narin çamaşırlarınızı bu programda yıkamayın. Pamuklu ve sentetik çamaşırlarınızı ayırmadan bu programda yıkayabilirsiniz. Pamuklu/sentetik karışımı örgü giysiler veya çoraplar gibi hassas çamaşırlarınızı bu programda yıkayabilirsiniz. Bu programın yıkama hareketleri daha narindir.
Ön yıkama nedir? Eskiden kirli çamaşırları temizleyebilmek için bir gün önceden yapılan çamaşır suyunda bekletme ve ıslatma işlemlerinin günümüzde makineler tarafından yapılan gelişmiş çeşidine "Ön Yıkama" adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri