Mor alevler için potasyum klorür kullan. Sarı alevler için sodyum karbonat kullan.
Ateşin sıcaklığını ise anlamanın en basit yolu ise rengine bakmaktır. Örneğin sarı renk düşük verimde bir yanmayı dolayısıyla daha az sıcaklığı gösterirken mavi renk olması yüksekverimli dolayısıyla yüksek sıcaklık demektir.
"Akkor, beyaz ateş" mânâsında olan bu tâbir fizikte: 1800 derece kadar olan hararette erimeyen cismin sıcaklık hâli demektir.
Bu durumda, alevin rengi turuncu veya kırmızıya doğru değişir. Bunun nedeni, alevin sıcaklığının düşmesiyle birlikte, alevdeki moleküllerin enerjisinin düşmesi ve daha uzun dalga boylarında ışık yaymasıdır. Bu ışık, turuncu veya kırmızı renkli spektrumda yer almaktadır.
Bilim adamları; ateş renginin ateşin sıcaklığı ile olan ilişkisini incelediklerinde, onun renginin once kırmızı, daha sonra sıcaklığı artırıldığında beyaz renge dönüştüğünü, sıcaklığı daha fazla yükseltildiğinde ise siyah bir ateşe dönüştüğünü gördüler. Bilim adamları bu duruma siyah cismin şuaları adını vermişlerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Ateşin ne renk olmasını istediğine karar ver.
Ateşin rengini mavi, turkuaz, kırmızı, pembe, yeşil, turuncu, mor, sarı ya da beyaz yapabilirsin.
Mavi lav (Api Biru olarak da bilinir), kükürt yandığında meydana gelen optik bir fenomendir. Mavi ateş veya kükürt ateşi olarak da adlandırılır. Adına rağmen fenomen, aslında volkanik bir patlamadan kaynaklanan gerçek lavdan ziyade lava benzeyen mavi sülfürik bir ateştir.
Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir. Ortamda yeterli oksijen olması halinde yanma sonucu karbondioksit gazı ile su buharı açığa çıkar.
Mavi renkli yıldızlar 30.000 santigrat dereceden fazla sıcak olabilirken, kırmızı renkli yıldızlar 2.500 – 3.000 derece kadar sıcaktırlar.
Kırmızı her ne kadar insanlar için yüksek sıcaklığı ifade etse de soğuğun rengi olarak algıladığımız mavi kırmızıdan daha “sıcaktır”.
Bin yıl yandıktan sonra sarı bir hal aldı." "Sonra cehennem bin yıl daha tutuşturuldu. Ve simsiyah bir hal aldı. O şu anda karanlık ve simsiyahtır.
Ateşte gözlenen sarı renkler, yakıtı tamamen yakabilecek yeterli oksijenin olmamasıyla oluşan is parçacıkların varlığının göstergesidir. Mavi ateş ise bu is parçacıklarının olmadığını, alevin yeterli oksijene sahip olduğunu gösterir.
Kızıl hastalığı, A grubu beta hemolitik streptokoklar adı verilen bir grup bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, strep boğaz enfeksiyonu etkeniyle aynı organizma olan Streptococcus pyogenes (S. pyogenes) bakterileri tarafından salınan bir toksinden kaynaklanır.
*alevi 2600 derece sıcaklığa ulaşabilmektedir.
Alev, ateş alevi. Alevlenmiş odun.
Yakıtları Ateş kaynağı: başka bir ateşten getirilen bir kor, çakmak taşının çelik veya pirit ile vurulduğunda çıkardığı kıvılcım, veya Kuvvetli sürtünmeyle tahtadan ayrışan sıcak, yarı yanık ve üflemeyle yanıcı karbonize siyah toz olabilir.
Bunsen Ocağı: 1300-1600 derece. Pürmüz Lambası: 1300 derece. Mum: 1000 derece.
Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Tütünlerin yanması alevsiz,kor halinde yavaş ve sürekli biçimde cereyan etmektedir. Tütünün tipine ve yanmanın hızına göre sigaranın ateş bölgesindeki ısı derecesi nefes aralarına göre nefes çekme anında daha yüksek olmakta ve çoğunlukla 500-700 0 C.arasında değişmektedir.
Bunun nedeni nedir? Yanan ateş, kaynağından uzaklaştıkça, alevi oluşturan partiküller soğuduğu için maviden kırmızıya doğru kayar. Örneğin üstteki kibrit fotoğrafında ateş, kaynağına en yakınken mavi renktedir.
Alev, yanma tepkimesine giren gazlar ve katıların karışımının yaydığı görünür, kızılötesi ve bazen de morötesi ışınımın tamamıdır. Alevin içereceği elektromanyetik dalgaların aralığı (görünür ışık mı olacağı, kızıl ötesi mi olacağı, mor ötesi mi olacağı, vs.), yanan cismin kimyasal yapısına bağlıdır.
Dalgalı ateş (Febris undulans): Ateş yavaş yavaş yükselerek 5-7 günde zir-veyi bulduktan sonra birkaç gün yüksek olarak devam edip yavaş yavaş azalarak normale dönen, izleyerek yeniden yükselerek dalgalanmalar gös-teren ateş şeklidir. Tipik örnekleri bruselloz ve Hodgkin hastalığında gö-rülen Pel-Ebstein tipi ateştir.
Ocağın alevi kırmızı renkte yanıyorsa, ocağın yanma havasının yeterli miktarda oksijenle karışmadığı anlamına geliyor. Alev, bu durumda daha düşük sıcaklıklı olduğundan dolayı kırmızı renkte yanar.
Birçok sebepten dolayı vücudumuza virüs ve mikroplar girebilir. Bu virüs ve mikroplar, hipotalamus denilen yerde birikerek vücudu uyarır ve vücut ısısının yükselmesine sebep olur. Vücut ısısındaki bu değişikliğe iç ateş denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri