Bacaklardaki kılcal damarlar, mor veya kırmızımsı renklerdedirler ve dallanma şeklinde ciltte belirirler. Ayak bileklerinde, baldır bölgesinde ve kaslarda oluşan kılcal damarlar; kalıtımsal açıdan, kötü kan dolaşımından ve hareketsiz yaşam gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Genişleyen kılcal damarların çapı daha büyükse ve damarlar derine yerleşmişse bacakta mavi damar belirginleşmesi olur. Bu tip variköz damarlar ilerleyen yaştaki kadınlarda damar yetmezliğine bağlı olmaksızın genetik ve hormonların etkisiyle ortaya çıkabilmektedir.
Vücutta en çok ayaklarda rastlanmakla birlikte toplardamar ve kılcal damarların genişlemesiyle meydana gelmektedir. Bacaklara binen vücut ağırlığı basınca maruz kalmaktadır ve bu sebeple ortaya mavi veya mor renkli damar görüntüsü ortaya çıkmaktadır.
Kılcal damarlar, derinin üst tabakasında bulunan en küçük kan damarlarıdır. Genellikle kırmızı veya mor renkte görünen ince çizgiler veya noktalar şeklinde kendini gösterirler. Kılcal damar çatlaması genellikle zararsızdır ve ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez.
Yaşlandıkça cildiniz incelir ve elastikiyetini kaybederek damarlarınızı daha görünür hale getirir. Ayrıca yaşlandıkça damarlarınızdaki kapakçıklar zayıflar. Bu, kanın damarlarınızda daha uzun süre birikmesine neden olabilir. Bu damarları büyütür.
İlgili 18 soru bulundu
Normal olarak tüm insanlarda var olan göz çevresi mor damarlar, bazı kişilerde görsel olarak belirgin hale gelmiştir. Şakak bölgesinde belirginleşen damarlarda bazen baş ağrısı olmaktadır ve tedavi sonrası bu baş ağrıları da bariz bir şekilde geçmektedir.
Cilt alt tonunu belirlemede kullanılan en basit yöntem, damar kontrolü. Gün ışığında bileğinizdeki damarlarınızı kontrol ediyorsunuz; damarlarınız mavi görünüyorsa soğuk, yeşil görünüyorsa sıcak alt tona sahip olduğunuz anlamına geliyor. Hem yeşil, hem maviyse de nötr alt tonu demektir.
Bacakta görülen her damar varis değildir. Bazı hanımların çok ince cilt yapısı olduğu için normal damarları da dışarıdan görülmektedir. Varis muayenesi için gelen bazı hastalarımız bu sebeple gelmektedir.
Bacaklarda aşırı damar belirginleşmesi dünya genelinde en çok görülen hastalıklardan birisi olan varis ya da diğer bir tabirle damarlarda genişleme probleminin belirtisi olabilir. Bacaklarda aşırı varislerin oluşması pıhtılaşma bozukluğunun işareti olabilir.
Kılcal damarların içindeki basınç değişikliği ile damar kaslarının zayıflaması sonucu kan birikir ve damar çatlaması meydana gelir. Bu durum ciltte örümcek ağı benzeri bir görüntü oluşturur. Kılcal damarların çatlaması hastanın maruz kaldığı iç ve dış fiziksel sebepler sonucu meydana gelir.
Bacaklardaki kılcal damarlar, mor veya kırmızımsı renklerdedirler ve dallanma şeklinde ciltte belirirler. Ayak bileklerinde, baldır bölgesinde ve kaslarda oluşan kılcal damarlar; kalıtımsal açıdan, kötü kan dolaşımından ve hareketsiz yaşam gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Damarları bakan bir kişide göz ve kan arasına yansıyan renkleri bloke edecek bir filtre konulduğunda, algılanan renk değişecektir, insanlarda bu renk filtresi cilttir ve buna bağlı olarak damar yeşil olarak görülür. Aslında renk değişikliğini belirleyen oksijene demir miktarı ve karbondioksit miktarıdır.
Akut damar tıkanıklığı
En sık sebebi, bozuk kalp kapakçıkları üzerinde oluşan pıhtıların kopup belli bölgedeki damarı tıkamasıdır. Bu durumda tıkanan damarın olduğu bölgenin aşağısında dolaşım bozulur. Saatler içerisinde çok şiddetli ağrı, ayakta bacakta soğuma, renk değişikliği (morarma) ortaya çıkar.
Yaşlandıkça cildiniz incelir ve elastikiyetini kaybederek damarlarınızı daha görünür hale getirir. Ayrıca yaşlandıkça damarlarınızdaki kapakçıklar zayıflar. Bu, kanın damarlarınızda daha uzun süre birikmesine neden olabilir. Bu damarları büyütür.
Vücutta Oluşan Morarma İçin Hangi Doktora Gidilir? Vücutta çarpma sonucunda oluşmamış morluklar için mutlaka bir hematoloji doktoruna gidilmelidir.
Yüzdeki kılcal damar tedavisi için genellikle lazer ve ışık tedavileri ön plana alınabilmektedir. Bununla beraber yüzdeki kılcal damar tedavisi yöntemleri arasında IPL, KTP Lazer ve 4D Lazer gibi uygulamalar yapılabilmektedir.
Bacaklardaki safen damarlardaki tıkanık ve kabakçık bozulmaları nedeni ile açığa çıkmaktadır. Cilt altında oluşmaları nedeni ile derinin rengini değiştirmemektedir. Özellikle bacakların iç kısmında ve baldır bölgesinde oluşan büyük toplardamar varisleri; damarın rengi olan yeşil renkte görülebilmektedir.
İlk belirtiler, yürümekle veya efor ile gelen bacak ağrısıdır. Ağrı hastalar tarafından genellikle yanma ve bıçak saplanır tarzda olarak tarif edilir. Dinlenmekle gerileyen ağrı belirli mesafe yürümekle tekrar ortaya çıkar. Darlık ne kadar ciddi ise ağrı o kadar kısa mesafede hissedilir.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Varisler vücuttaki herhangi bir damarda ortaya çıkabilse de, en yaygın olarak bacaklarda ve özellikle baldırlarda gözlemlenir. Damar duvarı ve kapakçıklar zayıf düşmüş ve hasar görmüşse kan düzgün bir şekilde akamaz ve damarda birikir. Bunun sonucu olarak mor-mavi renkli kıvrımlı damar görünümü ortaya çıkar.
Bacaklarda ağrı ve ağırlık hissi, yorgunluk, ayaklarda yanma, bacak kaslarında kramp, bacakta şişme, varis bölgelerinde ve etrafında kaşıntı, varis etrafında deri değişiklikleri, deriye yakın varislerde damar duvarının incelmesine bağlı kanamalar varisin belirtileri arasında gösterilir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Aksi takdirde sonuç, yanıltıcı olabilir. Eğer damarlarınız; mavi veya mor ise soğuk alt tona, yeşil ise sıcak alt tona, hem yeşil hem de mavi/mor ise nötr alt tona sahipsiniz demektir.
Damarların rengi de aslında kanın etkisi ile kırmızı görünür. Ancak derimizin dışından baktığımızda mavi-mor karışımı bir renk görürüz. Mavi renk kısa dalga boyundadır ve iç kısımlara ulaşamadan saçılır.
Kılcal damarlar birçok farklı sebeple oluşabilir. Genetik faktörler, hamilelik, cilt yaşlanması, güneşe maruz kalma, ani kilo alımları, dar kıyafetler ve sıkı çoraplar tercih etmek, gereğinden az sıvı tüketmek kılcal damar oluşumunun bazı sebepleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri