Mor lahana, C vitamini , antosiyaninler, karotenoidler, kaemprefol gibi flavonoid antioksidanları bünyesinde barındırır. Bu bileşenler vücudumuz için son derece faydalıdırlar. Mor lahananın içinde sülfür bileşeni bulunur.
Mor lahana insan vücudunda pek çok alanda olumlu etkiler gösterir. Karaciğerden cilt sağlığına, kalp sağlığından bağışıklık sistemine, kanserden romatizmal hastalıklara, deri hastalıklarından gut hastalığa kadar pek çok sağlık problemine iyi gelir. Bu yüzden tüketimi yoğun olarak tercih edilmektedir.
C vitamini deposu olarak bilinen kırmızı lahanada birçok vitamin bir arada bulunur. Bunun yanında sülfür bileşeni de bulunur. Bu bileşen sayesinde lahana sivilce ve akne izlerine oldukça iyi gelir. Aynı zamanda protein, karbonhidrat, yağ, lif ve sodyum da bulundurur.
Mor lahana mutfaklarımızda oldukça popüler olan sebzelerden biri. B12 Vitamini Eksikliği için bu kürü kullandığınızda gün gün B12 değerleriniz artıyor ve en geç 1-2 ay sonunda B12 vitamin değerlerinizi ölçtüğünüzde B12 eksikliğinden eser kalmayacak.
Aynı zamanda riboflovin, tiamin, C, K, B6 ve A vitamini açısından da zengin olan kırmızı lahanada yüksek oranda potasyum, az miktarda demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko bulunuyor.
İlgili 40 soru bulundu
Suyu çıkan mor lahanaların sularını süzdürün. Eğer turşu olarak kullanacaksanız yıkamadan bir kavanoza alın. Direkt yiyeceksiniz ya da salataya koyacaksınız süzdürebilirsiniz. Çok tuzlu gelmişse yıkayıp süzdürebilirsiniz ve yeniden tatlandırabilirsiniz.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Ayrıca lahana, A vitamini, demir ve B2 gibi diğer mikro besinleri içermektedir. C vitamini açısından da yüksek olan lahana, görme kaybına karşı koruyarak kalp hastalıkları ve kanser türlerine karşı koruma sağlar.
C vitamini kaynağı olan beyaz lahana, kış aylarında artan soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı vücudunuzu kuvvetlendirecektir. Beyaz lahana, romatizma sorunlarının giderilmesinde de etkilidir. İyi bir demir kaynağı olan beyaz lahana, demir eksikliği çekenler için de yararlı olabilmektedir.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da bilinmektedir.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor
Kan basıncını dengelediği, tansiyon sorununa iyi geldiği için uzun vadede kırmızı lahana kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor.
Lahana suyu; damar sertliğini minimuma indirmektedir. - Bağırsak sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olan lahana suyu; kişiyi kolon kanserinden korur. - Kan şekerinin düşük olması durumunda lahana suyu içilebilir. Lahana suyu, kansızlık sorununu yaşayan bireylerin, kan şekerini ve kan değerini yükselttir.
Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır. Kırmızı lahana çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
6) Kas ve Kemik Gelişimini Destekler
Özellikle büyüme çağındaki çocukların mor lahana tüketmesi, ileri yaşlarda kemik erimesi riskini ortadan kaldırır. Kas ve kemikleri güçlendirdiği gibi aynı zamanda mor lahana B12 ihtiyacını da karşılar ve böylelikle zihin gelişimini destekler.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir.
Tüketildiği ya da maskesi yapılan lahana kısa bir süre içerisinde cildin rahatlamasını sağlıyor. Aynı zamanda cildin alt tabakasında bulunan yağ üretimini kontrol ederek kırışıklıkları gidermeye yardımcı oluyor.
Mor lahananın içeriğindeki antioksidan karaciğer sağlığına da iyi gelir.
Beyaz lahana, besleyici ve faydalı sebzelerden biridir. Antioksidan etkisi kuvvetli olan lahananın, iltihap önleyici, kalp hastalıklarına ve karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri