Kaç günde bir sulanır? Normal şartlarda genellikle, yaz aylarında 4-5 günde 1, kış aylarında ise 6-10 günde 1 bir su bardağı suya ihtiyaç duyar. Bulunduğu ortam, aldığı güneş miktarı, ortam sıcaklığı gibi dış etkenlerden doları bu süre değiştirebilir.
Orkide için sulama hayati derece önemlidir. Fazla sulama bitkinin köklerine onarımı zor hasarlar verir. Orkidenin sulaması bitki ihtiyacına ve iklime göre değişir. Ancak genellikle haftada bir kez ya da aynı ölçüdeki suyu iki ayrı güne bölerek ve dinlenmiş oda sıcaklığındaki su ile sulanmalıdır.
Mor Orkide Bakımı
Işığı sevdiği için kış aylarında bile oda sıcaklığında bulunmalıdır. Çiçeğin bulunduğu yerin ışık alması gerektiği gibi aynı zamanda havadar da olması gerekir. Orkide çiçekleri yılda 2 kere çiçek açar. Eğer bakımı düzgünce yapılırsa 3 ya da 4 kez çiçek açma ihtimalleri de vardır.
Sağlıklı orkidenin saksı içindeki köklerinin rengi susuz ise gri renkte, suya ihtiyacı yoksa yeşil renkte olacaktır. Yapraklarının ise sert (diri), canlı olmasına ve yaprak diplerinde sararma, siyahlaşma, çürüme gibi hastalık belirtileri olmamasına dikkat etmelisiniz.
Orkidelerin ömrü ne kadardır? 10-12 sene arasında değişebilir. Orkidenin yaşam süresi düzenli bakıma, sulamaya ve gübrelemeye bağlıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Orkidenizi de saksınızı da aldıktan sonra, orkideyi yerleştireceğiniz odanın havadar ve ışık alan yapıda olması gerekmektedir. orkide direkt olarak gün ışığına maruz kalmayı sevmez. Bu nedenle gün ışığı alan bir yerde, ancak gölgede muhafaza etmeniz, bitki için en doğrusu olacaktır.
Orkideler aydınlık bir yerde bulunmalıdır fakat bu ortamın direkt güneş ışığı almaması; klimadan, kaloriferlerden, cam ve balkon kapılarından uzak olması gerekir. Işık aldığı yöne doğru eğilen bir bitki olduğu için her hafta saksının yönü değiştirilerek bitkinin diğer tarafının ışık alması sağlanmalıdır.
Orkide, iç mekanda konumlandırılacak ise ideal oda sıcaklığı 17-22 derecelerde olmalıdır. Güneşli havayı seven orkideler için kış mevsiminde de odanın aydınlık olması gerekir. Orkideler güneşi sever dedik, fakat doğrudan güneş ışığıyla temas eden bitkinizin yaprakları zarar görecektir.
Mümkün olduğunca hassas davranarak hem orkidenizin yapraklarına hem de gövdesine vazelin sürmek kısa sürede kendisine gelmesine ve çiçek açmasına yardımcı olur. İnce bir tabaka halinde sürmek büyük önem taşıyor. Bu şekilde kısa sürede açan çiçekleri göreceksiniz.
Orkide; genel olarak çok fazla su istemeyen, suyun içinde çok fazla kalması durumunda köklerinde çürümeler meydana gelen bir bitkidir. Bu yüzden ona ihtiyacı kadar su verilmeli ve saksının altında uzun süre su bekletilmemelidir.
Mor Orkide Çiçeğinin Anlamı
Sürekli bulunan bir renk değildir ve bu sebeple çok değerlidir.
Asil duruşuyla gücün ve ihtişamın temsilcisi olan mor orkide, en saf duyguların paylaşılmasında, en özel anların kutlanmasında ya da güzel dileklerin iletilmesinde rol oynar. Siz de nadir bulunan türler arasında yer alan mor orkideyle hislerinizi anlatabilir, sevdiklerinize kendilerini özel hissettirebilirsiniz.
Mor orkide anlamı, asalet olarak karşımıza çıkıyor. Hatta geçmiş zamanlarda kraliyet ailelerinin en çok tercih ettiği renk mordu. Asaletle birlikte sadakat gibi güçlü duyguları ifade eder. Sevdiğiniz birine mor renk orkide aldığınız zaman ona karşı olan değerinizi en güçlü şekilde gösterebilirsiniz.
Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarken yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kökünde belirli oranda neme gereksinim duyan orkidenin haftada 2-3 kez sulanması çoğunlukla yeterlidir.
Orkide bakımında bitkinin konumu
Phalaenopsis düşük ışık orkidesidir ama bu insana göre değil bitkiye göre düşük ışıktır, yani orkidenizin güneşi doğrudan almayan, aydınlık bir köşeye koymanız onun için en ideali olacaktır. Doğrudan güneşe maruz kalması orkidenizin yapraklarını çok çabuk yakar.
Ortalama 3 ile 5 yıl arasında orkidenin çiçek açması için beklemek gerekebilir. Fakat olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren orkide sonrasında her yıl iki veya üç kez çiçeklenebilir. Orkideler türlerine bağlı olmakla beraber sonbahar ya da ilkbaharda çiçeklenmeye başlarlar.
Çiçeği günün aynı saatlerinde sulayın. Özellikle sabah saatlerinde sulamak, daha etkili olabilir. Yaprakların hastalıklara yakalanmasını önlemek için, haftada en az 1 kez nemli bezle yapraklarını temizleyin. Mantar oluşumu başladıysa, yaprakların üzerine bir kez tarçın serpiştirip bekletin.
Kullanım Talimatı Her sulamada (10 günde 1) 1 litre sulama suyuna 1 kapak katılarak Orkideler sulanır. Bitki besininin katılacağı sulama suyu, oda sıcaklığında olmalıdır ve besin katılan su, kullanılmadan önce karıştırılmalıdır. Zehirli değildir, ancak çocukların erişemeyeceği yerlerde bulundurulması tavsiye edilir.
Gerekli Malzemeler: 1 adet sürahi İçme suyu Maden suyu (2 adet orkide için 1 adet maden suyu) bir adet orkide için yarım şişe maden suyu + 1/2 çay bardağı içme suyu Sonra yarım saat kadar sürahiyi bir kenarda beklet maden suyu soğuk olmamalı! oda sıcaklığında olmalıdır.maden suyunu direkt orkidenin köküne dökmemeli!
Orkide, sıcağı çok sevmese de ışığı sever. Ancak ışığı doğrudan almaları gerekmez. Bu nedenle az güneş alan, güneşin doğrudan gelmediği bir pencerenin önü onun için idealdir. Eğer onu bol güneş alan bir pencerenin önüne koyacaksan güneş her geldiğinde kalın perdelerini çekmen gerekir.
Orkide sulamada genel kabul görmüş bir kural saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulamaktır. Bu nedenle dökme sulamada bol suya ihtiyaç vardır. Eğer su kaynağınız orkideler için uygunsa çeşme altına tutarak sulama yapabilirsiniz.
Orkide çiçeklerini dökünce hemen endişelenmeyin ve bir süre bu şekilde bekletin. Sapının rengi koyulaşmaya başlayınca prkide sap budaması işlemine hazır hale gelmiş demektir. Budama zamanı gelince ilk olarak çiçeğinize dayanak yaptığınız çubuğu saksıdan çıkarın. Orkidenin sapındaki boğum yerlerini tek tek belirleyin.
Pirinç suyu ile orkide coşturan besin den bir kaşık verin orkideniz bol çiçek açsın. Sağlıklı kökler versin. Evde bitki besini yapımı nda pirinç kullanabilirsiniz. Pirinç suyunun içeriğindeki vitamin ve mineraller ile açmayan orkide kalmasın.
Orkide, renk türlerine göre farklı anlamlar taşır. Beyaz orkide masumiyeti, saflığı simgeler. Saf bir aşkı ve zarafeti anlatan beyaz orkide en çok tercih edilen çiçek türüdür. Mor orkide ise asaleti simgeler.
Orkidelerin taç yaprak ortasından çıkan süs dalı sonrası pek çok kişi bunu bir cinsiyet belirtisi olarak algılar ve bitkinin bir daha hiç çiçek açmayacağını da bitkilerde dişilik ya da erkeklik yoktur. Tozlaşma yolu ile tohum elde edilir ve doğa ana bunu uygun zaman ve mekânda yeniden yeşertir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri