Arabalar belli zamanlarda motor boğulması denen olayı yaşarlar. Motor boğulmasının sebebi ise motorun çalışması için benzin ve hava karışımı ile birlikte silindirlere aşırı derecede benzin girmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Motor boğmak arabanın bağırması veya motorun gürültülü çalışması anlamına gelir.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur.
Boğulmuş motoru temizlemek için, kontak anahtarını kapatın ve jikle kolunu tamamen off konumuna getirin. Gazı sonuna kadar açın ve motoru ayak marş pedalı ile birkaç kez çalıştırın. Kontak anahtarını ON konumuna alın ve gazı yavaşça açın; motoru ayak marş pedalını kullanarak çalıştırın.
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
İlgili 35 soru bulundu
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
LPG Enjektör Kaynaklı Sebepler
LPG enjektörleri zaman içinde bozularak değişim gerektiren parça olup enjektörlerden her hangi birinin arıza yapması durumunda sıralı sistem araçta gazda tekleme kaçınılmaz olur. LPG Enjektör arızası tespit edildiğinde duruma göre tek veya takım halinde değişmesi gerekir.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Motosikletinize yeterli yakıt gitmediği zaman gaz yememe sorunu ortaya çıkar. Eğer motor, depodan yeterli yakıtı çekemiyorsa yapmanız gerekenler çok basit. Depodan başlayıp, yakıt hattını kontrol etmelisiniz. Yakıtın gitmesini engelleyecek noktayı bulup tamir ederseniz motosikletinizin çalışmasında bir sorun kalmaz.
Bunun nedeni arızalı bir yağ pompası veya tıkalı bir yağ filtresi olabilir. Soğuk havalarda çok kalın bir yağ viskozitesi kullanmak, üst supaplara yağ akışını engelleyebilir. Bu da ses ve aşınmalara neden olabilir. Aşınmış, sızdıran veya kirlenmiş iticiler, supapların ses yapmasına neden olabilir.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Eğer araç 3000 devrin üzerinde için çok fazla durursak çok yakar, motoru da çok zorlar. Yani bir aracı ne kadar zorlarsanız aracın motoru o kadar eskiyecektir. Eğer arabayı sakin bir şekilde kullanılırsa herhangi bir bozulma veya aksamada da bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir.
Teknik açıdan “alıştırma” anlamına geliyor. Yani henüz işlem görmüş ya da yeni üretilmiş bazı parçaların birlikte yapacakları ilk çalışmadaki uyum sürecini tanımlıyor. Ancak rodaj kelimesi Türkiye'de en çok “motor açma” anlamı ile kullanılıyor.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
LPG'li araçlarda titreme sebepleri motor ve/veya hortumlarda oluşan aşınma, LPG sisteminin yanlış uygulanmış olması, aracın LPG'ye uyum sağlayamamış olması şeklindedir.
*Gaz beyni diyaframı kaliteli değilse veya yırtıksa, beyin işlevini göremez ve araç çekişten düşer. Gaz beyninin hava ve gaz ayarı iyi değilse araç çekişten düşer.
Araba Gaza Basınca Neden Tekler? Eğer aracınız özellikle çalıştığı esnada ve gaza basıldığında tekliyorsa sorunun kaynağına yönelik ihtimaller daha aza inmiş demektir. Bu durumun en yaygın nedenlerden biri, bujilerin aşınmış olmasıdır. Bujiler aşındığında, yakıtı tutuşturmak için yeterli kıvılcımı sağlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri