Mor patates, rengi sebebiyle doğal bir pigment olarak pastalarda, böreklerde, çikolatalarda ve tatlılarda kullanılıyor. Haşlanarak ya da fırınlanarak pişirilebilen mor patates salatalarda da kullanılıyor.
Yüksek besin değerlerine sahip
Fakat bunun yanında birçok önemli ve tüketilmesi gereken besin içerirler. Mor patatesler karbonhidrat, kalsiyum, C vitamini, demir ve mineral açısından oldukça zenginlerdir. Bu yüzden hem kabukları hem içleri oldukça besleyicidir.
Kızartma ya da çiğ yenmesi yerine fırınlama ya da haşlama yöntemi ile pişirilmesi daha uygundur. Mor Patatesin Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan mor patates, vücut sağlığına faydalı olmasıyla rağbet görmeye başladı. Beyaz patatesten 10 kat daha fazla besin değerine sahip olan mor patates, karbonhidrat, kalsiyum, C vitamini, demir ve mineral açısından oldukça zengin.
İlgili 33 soru bulundu
Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip. Bu renk ona aynı zamanda faydalarını da getiriyor.
Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada 'mor mücevher' olarak adlandırılıyor.
ABD Tarım Bakanlığına göre ise, en koyu mor renkli patatesler diğer mor patateslere göre dört kat daha fazla antioksidan içeriyor. Colorado Üniversitesi tarafından bir yerel patates türünden geliştirilen tür görünümün aksine genetik yapısı değiştirilmiş bir ürün değil.
Patatesin yapılışı:
Fırını 200°C'ye ısıtın. Birkaç mor tatlı patatesi iyice yıkayın ve bir bulaşık beziyle kurulayın. Tepsiye dizip fırına verin ve büyüklüğüne göre 30-45 dakika pişirin. 30 dakikada ortasına çatal batırarak kontrol edin. Yumuşak olmalılar.
İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle Torbalı ilçesinde yetiştirilen tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri hasat edildi. Çapak Mahallesi'nde Şerafettin Baba'ya ait yaklaşık 15 dekar alanda, Türkiye'de üretimi az olan tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri yetiştirildi.
Yapılışı: Pişirmek için mor patatesleri yıkayıp küp şeklinde doğrayın. Patatesleri büyük bir tencereye koyun ve patatesleri kaplayacak kadar su dökün. Tencereyi patateslerle birlikte ocağa koyun ve orta-yüksek ateşte kaynama noktasına gelene kadar pişirin. Patatesler çatalla yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Mor tatlı patates kan şekerini dengeliyor
Antosiyanin içeriğinin insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu belirten Ağıllı, diyabet hastalarında light süt ve mor tatlı patates ile hazırlanacak pürenin lezzetli ve kan şekerini dengeleyici bir alternatif olduğuna dikkat çekti.
Hafif tatlı bir tadı olduğu için tartlarınızın içerisine koyabilir, püresini yapıp sütlü bir tatlınızla buluşturabilirsiniz. Ekmek harcından çörek içine her türlü hamur işi tarifinizin içerisinde tatlı patatesi kullanabilirsiniz. Tıpkı klasik patates gibi kızartmasını yapabilir ya da fırında pişirebilirsiniz.
Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup çatal ile hafifçe ezin. Sıcakken zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek karıştırın (patates sıcakken yağı ve limon suyunu çektiğinden lezzeti kat kat artıyor). Tamamen soğuyana kadar kenarda bekletin.
Filipinler ve Endonezya sınırında yetiştirilen mor patates, hafif bir tatlı tada sahiptir.
Türkiye'de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan ve "mor majeste" olarak adlandırılan patates türü, günümüzde ağırlıklı olarak anavatanı Peru ile diğer Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriliyor.
Mor Patates
Kalori: 93, Yağ: 0 gr, Kolesterol: 0 mg, Sodyum: 7 mg, Karbonhidrat: 20 gr, Lif: 1g, Şeker: 0 gr, Protein: 3 g.
Patatesler haşlandığında çatal ile ezip tüm malzemeyi karıştırın. Mor sebze karışımımızın patatese yavaş yavaş çok güzel bir renk verdiğini göreceksiniz. 4 patatese 2 yemek kaşığı pancar eklemek yeterli ama 1 ya da 3 kaşık da olur lezzeti değil sadece renk tonunu ve tabi besin değerini değiştirecektir.
Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur. Karaciğer yağlanması, kalp krizi riskini azaltır. Özellikle cilt ve prostat kanseri riskini de azaltmaya destek olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, içerisinde lif olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Bu 20-25 dakika sürmelidir.
Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000. Say say bitmez. Küçük, büyük, tatlı, tuzlu olmak üzere sınıflandırılan patates, dünyanın birçok yerinde yetişebilirmiş.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir.
Kabuğu kalın, parlak ve iri patatesler genelde kızartmalık patateslerdir. Üç numaralı diye tabir edilen ve küçük olan patatesler de hamurluk patatestir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri