Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler: Hastanın tam kan sayımı sonuçlarının kontrolünde kullanılır. Mavi kapaklı Koagulasyon Tüpleri :Kanın pıhtılaşmasını ölçmede kullanılmaktadır. Gri Kapaklı Glikoz Tüpleri :glikoz ve laktat tespiti için uygundur.
6)Mor kapaklı tüp-Hemogram tüpü (EDTA'lı tüp)
Tam kan sayımı eritrosit,lökosit,hemoglabin,hemotokrit,trombosit sayılarını gösteren testtir.
Mor kapaklı tüpler: K2 veya K3 EDTA içeren bu tüpler Hematoloji (CBC) ve Cross Match analizlerinde kullanılır. Kan alımı sonrası pıhtılaşma olmaması için tüp alt üst edilmelidir. Mavi kapaklı tüpler: Sodyum Sitrat içeren tüplerdir. Koagülasyon testleri (protrombin zamanı) için kullanılır.
Hematoloji laboratuvarında kan sayımı ve çevre kanı yaymaları için EDTA'lı, koagülasyon (pıhtılaşma) testlerinde ve pıhtılaşma faktörleri ölçümünde sodyum sitratlı (kısaca sitratlı) tüpler kullanılır. Tüplerdeki antikoagülanların (EDTA, sitrat) görevi kandaki kalsiyumu bağlıyarak kanın pıhtılaşmasını önlemektir.
EDTA'lı Plazma Örneği Hazırlama
Plazma; kanın şekilli elementleriden (eritrosit, lökosit,trombosit) ayrılmış halidir. Hastadan kan alındıktan sonra hiç bekletilmeden mor kapaklı edta'lı tüplere,tüpteki işaretli çizgiye kadar kan konulur.
İlgili 31 soru bulundu
Kan kültür şişesi (Mutlaka ilk sırada yer almalıdır.)
Cam tüp kullanıldığında kırmızı kapaklı tüp ilk alınır. üzerindeki seviye çizgilerine dikkat edilmelidir. Bu çizgiye kadar kan alındıktan sonra tüpler 4-5 kez yavaşça alt üst edilmelidir.
Vacusera Koagulasyon Tüpleri kan pıhtılaşma testleri için kullanılır.
Örnek Toplama Koşulları : Serum jel tüpleri alındıktan sonra 1 saat içinde santrifüj edilmelidir.
Pıhtılı numunenin en önemli sebebi, kanın tüpe alındıktan sonra antikoagülan madde ile karışması için yeterli miktarda alt üst edilmemesidir. Toplandıktan sonra kanın antikoagülan ile uygun olmayan şekilde karıştırılması pıhtılaşmış örnekleri açıklayabilir.
Bazı özel analizler ( koagülasyon testleri, D-dimer vb.) için gereklidir. Antikoagulanlı tüpe alınan kandan elde edilir.
Vazodilatasyonu ve yeterli kan akımını sağlamak amacıyla, kan alınacak bölge, 10 dakika süreyle 45°C sıcaklıkta tutulmalıdır. İlk damla silindikten sonra, kendiliğinden gelen kan, liyofilize heparin içeren kapiller tüplere alınmalıdır.
3. Lityum heparin ve jel separatörü (açık yeşil kapaklı).
2 mL tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Tüp: Mavi kapaklı sitratlı tüp Kan örneği 9:1 oranında sodyum sitrat içeren mavi kapaklı tüplere alınır. Venöz kan alımı esnasında damara ilk seferde zorlamadan girilmeli, turnike çok sıkı olmamalıdır.
Mavi kapaklı Koagulasyon Tüpleri :Kanın pıhtılaşmasını ölçmede kullanılmaktadır. Gri Kapaklı Glikoz Tüpleri :glikoz ve laktat tespiti için uygundur. Siyah kapaklı Vakumlu Sedimantasyon Tüpleri: Kanın sedimantasyon hızını tayin etmede kullanılır.
CRP (C-reaktif protein) Niçin Ölçülür? Enfeksiyon, herhangi bir iltihabi (enflamasyon) hastalık, tümör oluşumu veya tümör metastazı, kalp krizi ve inme riski gibi durumların teşhisini netleştirmek için hekiminiz tarafından ölçülmesi istenebilir.
Heparinli (Yeşil) tüpler; NT-ProBNP ve Plazma gerektiren diğer analizler biyokimya analizleri için kullanılır. Lityum düzeyi için sodyum heparin kullanılır. Amonyak düzeyi için sodyum veya lityum heparin kullanılır. Glikoz Tüpleri (Gri); Glikoz ölçümü ve ethanol gibi bazı maddelerin uzun süre saklanmasında kullanılır.
Tüp: Mavi kapaklı sitratlı tüp • Kan örneği 9:1 oranında sodyum sitrat içeren mavi kapaklı tüplere alınır. • Kan örneğinin sodyum sitrat ile karışabilmesi için tüpler işaretli çizgiye kadar tam olarak doldurulmalı ve 5-6 defa yavaşça alt üst edilerek kanın antikoagülan ile tam teması sağlanmalıdır.
Aptt değeri yüksekliği belirtileri nelerdir? Normal referans aralığı 26 ila 35 arasında kabul edilen Aptt değeri 100 ve üstüne ulaştığı takdirde vücutta kanamalar meydana gelmektedir. Pıhtılaşma bozukluğuna neden olan bu durum aşırı kanamalara ya da kanamanın geç durmasıyla sonuçlanmaktadır.
Yetişkinlerde kan, sitratlı tüplere konulmalıdır. Kan alındıktan sonra 2 – 3 sefer hafifçe alt üst edilmeli, ancak asla çalkalanmamalıdır. Ayrıca, tüpte bulunan kan, test için gerekli miktardan az ise, test uygulanmamalıdır. Koagülasyon testi sonuçları kısmen de olsa yanıltıcı olabilir.
Sarı kapaklı tüpler: Özel Jel formülasyonu sayesinde serumu kandan ayrıştırır ve serum elde edilmesini sağlar. Genellikle; Hormon, Biyokimya ve Mikrobiyoloji analizleri için kullanılır. Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Siyah kapaklı (Sitratlı) tüplerle sedimentasyon testi çalışır. Serum tüpleri (Sarı-Kırmızı); Biyokimya-Hormon-Mikrobiyoloji-Seroloji-İmmunoloji-Kan Bankası gibi birçok test için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri