Periferik damarlara yapılan infüzyonlarda baĢlıca belirleyici faktörler ozmolarite, solüsyonun pH'sı, infüzyon hızı, kateter yapısı ve kateter çapıdır. ve nütrisyon tedavisi 7-10 günden uzun süre uygulanacaksa santral ven yolunun seçilmesi önerilir.
Periferik Parenteral Nütrisyon Ne Zaman Tercih Edilir? Kısa süreli (bir haftaya kadar olan) beslenmede, perife- rik damarları iyi durumda olan hastalarda periferik pa- renteral nütrisyon tercih edilebilir.
Parenteral Nütrisyonun Uygulanması
3 gün içerisinde normal beslenmesi mümkün olmayan hastalarda EN kontraendike veya hasta tolere edemiyor ise PN verilmelidir.
Periferik venöz beslenme: Kısa dönem beslenme ihtiyacı olan hasta¬larda kullanılabilen bir yöntemdir. Periferik parenteral beslen¬mede venöz komplikasyonlar santral ven yoluyla beslenmeden daha azdır; yöntem ucuzdur ve pratiktir. Başlıca komplikasyonu tromboflebit gelişme¬sidir.
Nütrisyon Tedavisi alanı, beslenme ihtiyaçlarını oral veya enteral nütrisyonla karşılamayan hastalar için tam parenteral nütrisyon rejimleri olana kadar yeterince yemek yemeyen veya yiyemeyen hastalarda takviyelerden normal oral diyetlere kadar her türlü beslenme desteğini kapsar.
İlgili 41 soru bulundu
Parenteral beslenme, olağan beslenme ve sindirim sürecini atlayıp, bir kişiye sıvı beslenme ürünlerinin damar yolu ile verilmesidir.
Hastanede yatma zorunluluğu bulunan hastaların bu dönemdeki süreçlerini, iyileşmelerine katkıda bulunacak şekilde ve kaliteli geçirmeleri için oluşturulan Klinik Nütrisyon biriminde; genel cerrahi, yoğun bakım ve iç hastalıkları bölümleri ağırlıklı hasta takipleri yapılarak beslenme programı belirlenmektedir.
Çeşitli patolojik nedenlerle oral yolla beslenmenin yapılamadığı durumlarda hastaların normal kan biyokimyası ve asit-baz dengesi intravenöz yol ile uygulanan sıvı ve elektrolit solüsyonlar ile sağlanır ki bu duruma TOTAL PARENTERAL BESLENME denir.
Periferik parenteral beslenme (PPB) sıklıkla beslen- me durumu iyiolan hastalarda kısa süreli uygulanan, EB veya SPB'ye geçiştebir köprü olarak kullanılan PB şeklidir. Uzun süre enteral beslenemeyecek, hiperka- tabolik kiliniği ve yüksek kalori ihtiyacı olan hastalar PPB için uygun hastalar değildir.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Besinler gastrointestinal sistem devre dışı bırakılarak intravenöz yolla verilir24. Total parenteral beslenmede hastanın günlük gereksinimi olan glikoz, protein, vitamin, yağ, elektrolit ve sıvılar periferik damar yolu veya santral venöz katater ile dolaşım sistemine verilir9.
Beslenme torbasına boşaltılan ürün 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı içinkullanılmamalıdır.
Pnömotoraks, hemotoraks, hava embolisi, venöz trombüs, kateter malpozisyonu, aritmiler, hipoglisemi, hiperglisemi, kolestazis, karaciğer yağlanması, sıvı-elektrolit denge bozuklukları, mide boşalmasında gecikme TPN uygulanan hastalarda gelişebilen başlıca komplikasyonlardır (8).
Nütrisyon destek ekibi; beslenme desteğine gereksinim duyan hastalara en etkili ve verimli desteği sağlayan, farklı meslek gruplarından oluşmuş sağlık personeli topluluğudur. Multidisipliner bir oluşumdur. Ekip üyeleri arasında; hekim, hemşire ve diyetisyenler yer almaktadır.
Total Parenteral Beslenme (TPN) oral veya enteral yoldan beslenemeyen hastalara uygulanmaktadır. Parenteral beslenmenin en yaygın kullanıldığı bebek grubu prematüre bebeklerdir. Parenteral beslenmenin bebeklerde ilk başarılı uygulamaları 1960'lı yıllarda yapılmıştır.
“Nütrisyon Destek Ekipleri” birden fazla uzmanlık alanından kişilerin birlikte görev aldığı ve farklı uzmanlık alanlarının birlikte çalışmasına önemli bir model teşkil eden ekiplerdir. Ekipte mutlaka doktor, diyetisyen, nütrisyon hemşiresi ve eczacı bulunmalıdır.
Parenteral beslenme solüsyonlar›nda amino- asitler, gliserol, ya¤, dekstroz, vitaminler, elektro- litler ve su bulunur.
Yoğun bakım hastalarında enteral beslenme desteğinin erken başlatılmasının (<36-72 saat) klinik gidişi olumlu yönde etkilediği, hastanede kalış süresini ve infeksiyon oranını azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
Bu tür durumlarda hasta damardan beslenmeye başlanır (TPN: Total Parenteral Nutrisyon). Bu işlem öncesi hastanın genişçe bir toplar damar yoluna geniş bir kateter takılarak, ihtiyacı olan enerji, protein, yağ, vitamin ve mineraller bu yolla uygulanır.
Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Hazırlama Sistemleri.
TPN Hazırlama Çözümümüz, kişiye özel TPN karışımlarının otomatik cihazlar yardımı ile, kapalı bir sistem içinde steril ve doğru bir şekilde hazırlanmasını ve gerekli tüm bilgileri içeren bir etiket ile etiketlenerek hastaya sunulmasını sağlar.
Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ihtiyacımız olan besin öğeleri olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli miktarlarda uygun zamanlarda almaktır.
Nütrisyon hemşirelerine görevlerinin dışında, nöbet dâhil ek herhangi bir görev verilemez. Kurumun ve Müdürlüğün belirlediği politika, hedef, kural ve düzenlemeler doğrultusunda, Nütrisyon destek ünitesindeki hemşirelik hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesinden sorumludur.
NRS-2002 (Nütrisyonel Risk Tarama-2002)2:
Bu tarama yöntemi özellikle akut hastalık durumunda beslenme desteğinin yeterliliğini değerlendiren bir tarama testidir. Bu test yaşlılar için değil hastaneye yatmış hastalar (yaşlı-genç) için geliştirilmiştir.
Kimler Parenteral Beslenmeye İhtiyaç Duyar? Paranteral beslenme gıda alımı, gıda sindirimi veya emilim bozuklukları gibi hastalıklar durumunda tercih edilebilir. Kısa bağırsak sendromu, GI sorunlar, bağırsak tıkanıklığı ya da akut pankreatit durumları bunlara örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri