Moral belirsizlik; etik sorunların, etik ilke veya değerlerin neler olduğunun bilinmemesidir. nedenlerle çözüm yolunun seçilemediği durumdur. seçeneğin bulunması durumudur (Jameton 1984) .
AHLAKSAL ŞÜPHECİLİK VEYA AHLAKİ BELİRSİZLİK: Belli bir duruma uygulanacak ahlaki kurallarda kişisel değerler, inaçlar, etik ilke lerden emin olunmadığında ortaya çıkar.
Etik ihlali: Mesleki eylemi düzenleyen standart kuralların çiğnenmesi olarak ifade edilir. Davranışın belli bir ilkeye, kurala veya tereddüde yer bırakmayacak biçimde aykırı olmasını ifade eder. Genellikle, ilkeler arasında ikilemler yaşanır. İhlal ise, daha çok kurallar için geçerlidir.
Etik sorun, sorunun çözüm yolunun bilinmesine rağmen çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır.
Fintek Etiği hakkındaki yazı dizimizin beşinci ve son temel etik ilkesi gizlilik veya mahremiyettir. Gizlilik kavramı; güven, yakınlık, hesap verebilirlik ve kültürel gecikme de dahil olmak üzere bu yazı dizisinde ele aldığımız tüm kavramların birleşimidir.
İlgili 42 soru bulundu
Gizliliğe saygı ilkesi: Hastanın bilgileri gizlilik içinde saklan- nr,ılıdir. 7. Özerklige saygı ilkesi (otonomi): Sağlık personeli sağaltmak amacıyla uygulamalarda hastanın haklarına saygı göstererek, bilgi vererek aydınlattıktan sonra, hasta özgür iradesi ile ser- bestçe ve kendi iradesi ile işleme katılmalıdır.
Mahremiyet, kişinin yaşam alanında ve özel hayatında başkalarıyla paylaşmak istemediği tüm duygu ve düşüncelerin toplamıdır. Demokratik toplumlarda tüm bireylere mahremiyet hakkı tanınmıştır. Kişi, kendisine ait bilgileri, sadece kendi isteği dahilinde başkalarıyla paylaşabilir.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Bir insanın etik davrandığını, ahlaklı oluşundan insanlara saygı, sevgi ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşmasından, sorumlu olmasından gibi bir çok davranışından anlayabiliriz.
Etik ihlaller, psikoloğun etik yönetmelikteki ilke ya da kurallara uymadığı ve/veya davranışlarıyla hizmet verdiği kişilere ya da kurumlara zarar verdiği durumlardır.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Belirsizlik, olayların gerçekleşme olasılığının bilinmediği durumu anlatmaktadır. Matematiğin bir dalı olarak olasılık, geleceğin tahmin edilmesi veya belirsizliğin ölçülmesidir.
Kişinin ahlak ya da etik çatışmasıyla karşı karşıya kaldığı “ahlaki ikilem” ya da “etik ikilemdir”. Böyle bir ikilemde, bir durumu seçmek diğerini ihlal edecek; ya da, bir şeyi yapmak olumlu sonuçlar verecek ama ahlaki açıdan yanlış olacaktır.
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Örgütlerde bireylerden kaynaklanan etik dışı davranışları temelde; demografik, kişisel, kültürel ve toplumsal faktörler olarak ele almak mümkündür.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Psikolojik Mahremiyet: “Bireyin değerleri, inançları ve onu etkileyen diğer konulardaki bilgileri kontrol etme, düşünce ve duygularını, hangi koşullar altında ve kiminle paylaşacağına karar verme hakkını kapsar.”
Bu hak aynı zamanda işkence, yaralama ve her çeşit şiddetten arınmış olarak kendi bedenimizi kontrol etmemize ve zevk almamıza olanak tanır. Cinsel mahremiyet hakkı. Bu hak başkalarının cinsel haklarına müdahale edilmediği sürece yakınlaşma konusunda bireysel karar verme ve davranma hakkını içerir.
1960 yılında yürürlüğe giren Deontoloji Tüzüğü sır saklama konusunda şu hükmü verir: Tabip ve diş tabibi, meslek ve sanatının icrası vesilesiyle öğrenmiş olduğu sırları, kanuni mecburiyet olmadıkça ifşa edemez. Tıbbi toplantılarda takdim edilen veya yayınlarda bahis konusu olan vakalarda hastanın hüviyeti açıklanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri