Moro Refleksi ve Bebeğin Gelişimi Gelişim döneminin bu basamaklara uygun gerçekleşmemesi durumunda gelişim geriliği ortaya çıkar. Gelişimsel gerilik dil gelişiminde, konuşmada, bilişsel ve motor gelişimde yaşa göre olması gereken evrede bulunmamayı ifade eder.
Bazen uyku sırasında bebek sıçrama ile uykudan uyanıp ağlayabilir ve bu Moro refleksini tetikleyebilir, bu durumda bebek kollarından kundaklanabilir, yatağa yavaşça konulabilir ve ten teması ile sakinleştirilebilmektedir.
Refleks, sinir sisteminin işleyişinde büyük öneme sahip bir etkinliktir. Refleksleri olmayan canlı organizmaların, dış etkilere karşı yeterince hızlı tepki verememeleri nedeniyle, yaşamlarını sürdürme olanakları azalır. Refleks mekanizması omurilik tarafından yönetilir.
Yani bebeğin merkezi sinir sisteminin bu ay aralığındaki gelişimi ile ortaya çıkar. Bebeğin kendi başını desteklemeye başladığı 2. ayda kaybolur. Bebeğin beyni olgunlaştıkça ve yaptığı hareketler üzerinde daha iyi kontrol geliştirdikçe bebek, bu ilkel reflekslere artık ihtiyaç duymamaya başlar.
Moro refleksi, bebeğinizin ilk birkaç haftasından 2 aylık olana kadar süren istemsiz bir "sıçrama" refleksidir. 2 ayın sonunda yok olan Moro refleksi, bazen geceleri uyku sırasında da gerçekleşebilir. Bebeğinizin sıçrayarak uyanmasını önlemek için onu kundaklayabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Bebeklerde İrkilme
Düşüyormuş gibi hissetmek, kötü bir rüya görmek, çok yemiş ve yediklerini hazmedemiyor olmak, aç olmak ya da başka konforsuz durumlar sıçramaya yol açar. Bebeklerde uykuya dalarken sıçrama, uyku esnasındaki den fazla olabilir. Bebeklerde sıçrayarak uyanma da çok yaygın şekilde görülür.
Sıçrama (Moro refleksi)
Elle gürültü çıkarma, ani ses veya fotoğraf makinesi flaşı bile refleksin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Sırt üstü yatan bebeğin başı biraz kaldırılarak baş arkaya doğru bırakılır veya bebeğin iki elinden tutularak vücut hafif kaldırıldıktan sonra kollar aniden bırakılır.
Moro refleksi genel olarak yeni doğan bebeklerde görülür ve bir kaç ay içerisinde kendiliğinden sonlanır. Moro refleksi doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Zaman içerisinde bebeğin sinir sisteminin gelişmesine bağlı olarak da kaybolmaktadır.
Önce kollar omuzlardan geriye doğru açılır, düz bir şekilde uzatılır. Sonra kollar dirseklerden bükülür ve tekrar gövdeye yaklaşarak sakinleşir. Bu refleks anne karnında başlar, doğumla devam eder ve 3'üncü aydan itibaren azalarak kaybolur.
Elle Yakalama (Palmer) refleksi, bebeğin avucuna herhangi bir nesneyle dokunduğunuzda onu sıkıca yakalaması ve tutmasıdır. Bu kavrama hareketi yaklaşık 3 ila 4. ay dolaylarında ortadan kalkar.
Beyinde lezyon oluşumu, santral sinir sisteminin zedelenmesi ve ağır bir hastalık bebeğinizin moro refleksini kendiliğinden göstermesine yol açabilir. Tek taraflı refleks gösteren bebeklerin çapraz kolunda sinir felci olması mümkündür. Köprücük kemiği kırığı da bu noktada ihtimal dâhilindedir.
Babinski Refleksi
Bebeğin ayağının altında, alt taraftan topuğa doğru vurularak test edilen refleks türüdür. Bu müdahale sırasında bebeğin ayak parmakları dışarıya doğru açılacaktır. Normal bir yetişkinde, tam tersi ayak parmakları içe doğru kıvrılır.
Ikinci ayda başını yattığı yerden kaldırabilir. İkinci ayda anneyi tanıma gelişir. Göz göze temas kurabilirsiniz. Üçüncü ayda sık gördüğü anne ve baba dışındaki kişileri de tanımaya başlar.
Moro refleksi, yenidoğan bebeğin sağlıklı olduğunu gösteren en önemli reflekslerden biridir. Bu refleks, bebeğin ani bir sürpriz veya tehlike algıladığında bacaklarını ve kollarını açması ve geri çekilmesi ile ayırt edilir. Moro aynı zamanda sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu da göstermektedir.
7-Landau refleksi: Bebek yüzüstü durumda iki el ile gögsünden tutularak yavaşça kaldırıldıgında baslangıçta sadece basını kaldırır, sonra sırtını ve bacaklarını gerer, sırtı konkav bir duruma gelir. İlk bir yıl içinde dört faz halinde görülen bu refleks, en karakteristik görüntüsüne altıncı ayda ulaşır.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir,daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde, tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
Bebeklerde gerinme hareketi bebeğin doğuştan getirdiği yaşamsal reflekslerden birisidir. Bebekler dünyaya geldiklerinde hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan reflekslerle doğarlar. Örneğin beslenme için kritik olan emme bu reflekslerden birisidir.
Uykusuzluk da bebeklerin uykuda irkilmesinin altında yatan tetikleyicilerden bir diğeridir. Eğer bebeğin uyku sorunu yaşıyorsa ya da uykuya dalamama gibi problemleri varsa zaman zaman irkilmesi son derece normal.
Emme hareketi bebeklerde, ruh hali ve uyku düzeni için çok önemli olan, sakinliği ve huzuru sağlayan serotonin üretimini uyarır. Bu nedenle, beslenme fonksiyonunun yanı sıra, emme hareketi bebeğe konfor sağlar ve özellikle uyku vaktinden önce rahatlamasına yardımcı olur.
2 Aylık Bebek Motor Gelişimi
Emme refleksi devam eder ve bebekler parmaklarını emmeye başlayabilir. Eşyaları kavrayamazlar, ancak önlerinde asılı duran bir oyuncağa vurabilirler. Ellerini açıp kapatabilirler.
7 – 9 Ay: Ekmek kırıntısı gibi küçük nesneleri fark ediyor, yarısı gizlenmiş objeleri fark etmeye başlıyor. Bebekler genellikle 8.ayda emeklemeye başlarlar, böylece el göz koordinasyonu daha da gelişiyor. 9-12 Ay: Bir bebek gördüğü küçük nesneleri başparmak ve işaret parmağıyla kavramaya başlayacak.
Bebekler 7 ila 12 aylık dönemden itibaren ayaklarının üzerine basmaya başlar. Bu süreç öncesinde ise bebeklerde emekleme eylemi gerçekleşiyor.
Bebeğin ağlaması, solunum ve el kol hareketleri, verilen uyarılarla yüzünde oluşan mimik değişiklikleri, cilt rengi ve kalp atımlarının doğduktan sonraki 1, 5 ve 10. dakikalarda hızla değerlendirilerek verilen puan bebeğin sağlık durumunun ne kadar iyi olduğunu göstermesi açısından çok önemlidir.
Emme Refleksi: Doğumdan itibaren başlayan emme refleksi, istemli emme alışkanlığı gelişene kadar devam ediyor. Bu süreç genellikle dördüncü aya tekabül ediyor. Yakalama Refleksi: Bebeğin elle yakalama refleksi doğumdan altıncı aya kadar, ayakla kavrama refleksi ise doğumdan on ikinci aya kadar devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri