Kuşlar, koku ve tat duyularına insanlardan daha az bağımlıdır. Çoğu kuşun koku duyusu için çok az kullanımı vardır. Yiyecek, av, düşman veya eşlerin kokuları hızla rüzgarda dağılır. Kuşlar koku bezlerine sahiptir, ancak arka bahçelerimizdeki ötücü kuşlar da dahil olmak üzere çoğu türde iyi gelişmemiştir.
Görme organları diğer duyu organlarına göre çok daha iyi gelişmiştir. Koku alma duyusu kısmen körelmiştir. Kuşlar, metabolizma hızları en yüksek olan canlı grubudur.
Aerosol formundaki toksinlere karşı oldukça hassas olan benzersiz solunum yolları nedeniyle kuşların bulunduğu ortamlarda ek tedbirler alınmalıdır. Bazı mumların fitillerinde aerosol hâline gelebilen kurşun bulunur. Tütsü, yemek pişirme dumanı ve parfüm gibi uçucular kuşların solunum yollarını tahriş edebilir.
muhabbet kuşları, tüylerini gagaları ve tombik dillerini kullanarak temizlerler. sürekli bir tüy temizleme halindedirler. koku da muhtemelen ağızlarındaki kokunun tüylere geçmesiyle oluşuyor.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Kuşların depresyon belirtilerini anlamak ise hasta olduklarını anlamaktan çok daha zordur. Kuşlar mutsuz ya da stresli olduklarında hissettikleri duygular aşırı hale gelinceye kadar gizlerler. Sonunda ise fiziksel ya da davranışsal olarak hissetiklerini dışavururlar.
Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir.
Kuşlar, koku ve tat duyularına insanlardan daha az bağımlıdır. Çoğu kuşun koku duyusu için çok az kullanımı vardır. Yiyecek, av, düşman veya eşlerin kokuları hızla rüzgarda dağılır. Kuşlar koku bezlerine sahiptir, ancak arka bahçelerimizdeki ötücü kuşlar da dahil olmak üzere çoğu türde iyi gelişmemiştir.
Muhabbet Kuşunun Huzursuz Olması
Muhabbet kuşunda alışılmadık hareketler veya susmadan sürekli ötmesi huzursuzluk belirtisi olarak karşımıza çıkar. Muhabbet kuşu zaman zaman o kadar çırpınır ve öter ki en sonunda halsiz düşüp kendinden geçebilir. Bu tür hareketlerin temel sebebi strestir.
İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir. Kuşlarda görülen diğer korku tepkileri arasında donakalma, sinme, hızlı hızlı nefes alıp verme, gözlerin genişlemesi ve aşırı ses çıkarma yer alır.
KAFESİN KONUMU
Kafes, kuş tüneğindeyken göğüs hizasında olacak şekilde yerleştirilmelidir. Bundan daha alçak olması, kuşun heyecanlanmasına ve kendini savunmasız hissetmesine neden olur. Göğüs hizasından yükseğe de yerleştirilmemelidir, çünkü yükseklik, kuşlarda üstünlük anlamına gelir.
Evcil muhabbet kuşlarının yaşam süreleri beş ile sekiz yıl arasında değişir. Ancak 15-20 yıla ulaşan kuşlar bilinmektedir.
KUŞ KOVUCU YÖNTEMLERİ
Koku olarak kafirun kokusunu sevmezler. Rüzgârgülleri ya da renkli balonlarda işe yarayabilecek doğal yöntemler arasında yer almaktadır.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
Eğer kuşlarımızın stresli olduklarını fark edemezsek, yani uzun süre strese maruz kalırlarsa bağışıklık sistemi zayıflar ve bu da onları hastalıklara karşı güçsüz hale getirir.Dolayısıyla bu onlar için ölümcül olabilir. Kuşlarımızın stresli olduğu zamanlarda onlara probiyotik ve vitamin takviyesi yapmalıyız.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Kuşların iyi duyan kulakları vardır ancak bundan daha önemlisi sesleri duyma eğilimlerinin bizimkinden farklı olmasıdır. İnsanlar sesleri göreli olarak algılarken kuşların bazı şeyleri algılaması ve hatırlaması tama yakındır. Çok az insanın duyması ve hatırlaması tamdır.
Muhabbet kuşları her ne kadar insanlarla etkileşim kurmaktan hoşlanan sosyal canlılar olsalar da her kuşun öpülmekten hoşlanacağını söylemek doğru değildir. Psittakoz, Chlamydia psittaci'nin yol açtığı ve kuşlardan insanlara bulaşabildiği için kuş besleyen kişileri tehdit edebilen bir hastalıktır.
Özellikle yaz aylarında su tüketiminin önemi bir kat daha artar. Yeni yiyecekler ve taze su oldukça zeki olan kuşları mental yoldan uyarmanın yöntemlerinden birisidir. Özellikle taze meyveler muhabbet kuşunu rahatlamaya yardımcı olacak besinler arasında yer almaktadır.
Dolayısı ile de muhabbet kuşu; Boncuk, Şapşal, Çapkın, Çarli Şapşik ve Bambiş gibi isimler taşıdığı zaman bunları kolay bir şekilde öğrenebiliyor. Kuşların daha rahat söyleyebildiği insan isimleri için de durum aynıdır.
Nasıl ki insanlar da konuşma kabiliyeti var ise muhabbet kuşlarında da bu kabiliyet vardır.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Muhabbet Kuşlarının En Sevdiği Besinler? Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri