Mosasaur'lar, okyanuslardaki besin döngüsünün en üst seviyesinde bulu- nan y›rt›c›lar. Bal›klar, deniz kaplum- ba¤alar›, yumuflakçalar ve kabuklular› içeren etçil (karnivor) diyetlerinin en tan›d›k üyeleriyse, yengeçler ve fosil kabuklular olarak bilinen ammonitler.
Mosasaurlar, Kretase döneminin sonunda okyanusun en baskın avcısıydı ve okyanuslarda yaşadılar. Büyük mosasaurlar, balıklar, köpekbalıkları, deniz kuşları ve hatta diğer mosasaurlar da dahil olmak üzere yakalayabildikleri hemen hemen her tür avı yiyebilirdi.
Mosasaurus ("Maas Nehri kertenkelesi"), sucul pulluların soyu tükenmiş bir grubu olan mosasaurların tip cinsidir. Bundan yaklaşık 82 ila 66 milyon yıl öncesine tekabül eden Geç Kretase'nin Kampaniyen ve Maastrihtiyen dönemlerinde yaşamıştır.
Mosasaur dinozorları bir deniz dinozorlarıdır ve zamanında Türkiye'de de yaşadığı tespit edilmiştir.
Yeni araştırmaya göre genellikle dinozorların yalnız kralı olarak düşünülen Tyrannosaurus rex, aslında kurtlar gibi ekipler halinde avlanmaya yatkın, sosyal bir etobur olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Spinosaurus'un daha kuvvetli olma ihtimali çok daha yüksek çünkü hem boy hem ağırlık olarak T-rex'ten büyük. Gelişmiş bir Spinosaurus, 16 metre uzunluğa ve 20 tona yakın ağırlığa sahipti.
T. rex'lerin günümüzden 90-66 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi'nde, Kuzeybatı Amerika'da yaşadığı tahmin ediliyor. T. rex'ler etçil dinozorlardır.
Timurlengia euotica ismi verilen bu dinozor özellikle küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir at büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Timurlengia'yı hemcinslerinden ayıran en büyük özelliği ise zekası.
Bu dinozorun tarih boyunca dünya üzerindeki en güçlü çene yapısı ve ısırma gücüne sahip canlı olduğu anlaşıldı. Araştırmacıların iskeletinden yola çıkarak ısırma gücünü ölçtükleri dinozorun bir ısırmada tam 6 ton bastığı görüldü.
Hoffman tarafından Hollanda'da bulunmuştur. Günümüze kadar bulunan en küçük Mosasaur 3-3.5 metre uzunluğunda iken, en irisi ülkemizde de saptanmış olan Mosasaurus hoffmanni, 17.5 metre uzunluğunda olup, sadece kafa uzunluğu 1.5 metreye yakındır ve kara dinozorlarından meşhur Tyrannosaurus rex ile eşit boyuttadır.
T. rex, yaklaşık 1,5 metrelik kafatası ve güçlü dişleri ile avını güçlü ısırıklarla delebiliyordu, türün fosil kayıtlarına dayanarak ortalama 12 metre uzunluğa ve 4,5 metre yüksekliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
İster Tyrannosaurus rex, Allosaurus veya Giganotosaurus olsun, iki ayak üzerinde yürüyen bu dev yırtıcı dinozorlar zamanlarının en iyi avcılarıydı. Etçil olan bu hayvanlar en büyük avı bile avlayıp, parçalayacak kadar yetenekliydiler.
Fiziksel özellikler. Bu dinozor cinsinin ortalama uzunluğunun, yaklaşık 13 metre olarak düşünülmektedir.
Stegosaurus (anlamı: "çatı kertenkelesi"), Stegosauridae familyasından Geç Jura döneminde (155-145 myö) Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış, bir kuş kalçalı dinozordur. Sırt levhaları ve kuyruk dikenleriyle ünlüdür.
Besin olarak kozalaklı bitkiler, atkuyruğu ve eğreltiotu bitkilerini tüketebilmektedir.
Araştırmacılar, Montana eyaletinde gözlerinin çevresinde boynuzlar bulunan yeni bir türe ait fosil buldu. Yaklaşık 76,5 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş kafatası ve iskelet parçaları ile keşfedilen ve Daspletosaurus wilsoni'nin verilen türün T. Rex'in atası olduğu düşünülüyor.
Jurassic World, Kretase Kampı'ndan ilham alan yeni melez dinozor Scorpios Rex, son derece hızlı, tehlikeli ve öngörülemez bir yaratık. Zehirli ve sivri diken uçlarıyla korku salıyor.
Yaşayan en hızlı dinozor gökdoğan adındaki bir yırtıcı kuş. Saatte 300 km hızı aşabiliyor!
Hendrickson'un fosilleri sayesinde paleontoloji çok sayıda önemli bilgiler edindi. Mesela kemiklerdeki büyüme halkalarının analizi sayesinde Tyrannosaurus'un çok hızlı büyüdüğü ve ömrünün en fazla 30 yıl olduğu anlaşılmıştı.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Dinozorların neslinin günümüzden 66 milyon yıl önce, kıtaların da günümüzdeki konumunda olduğu Geç Kretase Dönemi'nde tükendiği tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri