Motivasyonun kutsal kasesi: Hiç sönmeyen bir ateş gibi içinizde yanıp sizi hedeflerinize taşıyan bir motivasyona sahip olmak. Ne yazık ki çoğumuz buna sahip olamayacağız. Motivasyonsuzluk hiçbir şey yapmama veya sadece çok kolay şeyleri yapma isteği olarak tanımlanabilir.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Motivasyon eksikliği bir işi yapmaya yönelik istek, merak, ilgi, heves ve coşkunun olmaması durumudur. Motivasyonun yetersiz olması, üretkenliği ve başarıyı engelleyen en büyük etkenler arasındadır.
İlgili 15 soru bulundu
Motivasyonun kaynakları konusunda çeşitli teoriler öne sürülmüştür ve genel olarak motivasyonun kaynakları olarak; içsel motivasyon faktörleri (bireyin kişisel hedefleri ve değerleri), dışsal motivasyon faktörleri (ödül, takdirname gibi dışsal teşvikler) ve çevresel faktörler (aile, arkadaş çevresi, iş ortamı vb.)
Motivasyon 1.0 çoğunlukla hayatta kalma ile ilgiliydi. İnsan davranışı açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar ve acıdan kaçma isteği gibi gereksinimlerle şekilleniyordu. İnsanlığın erken evrelerinde, bu hayatta kalma odaklı motivasyon kaynağı amacını yerine getirdi.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyon nedir; belirli bir hedefe yönelik bizi harekete geçiren ve bu hareketi yönlendiren ve sürekliliğini sağlayan sürece verilen isimdir. Bireylerin hedeflerine yaklaşabilmek, onları gerçekleştirebilmek için bu hedeflere doğru ilerleme kaydetmesi gerekir.
Motivasyon, kişinin daha yüksek performans göstermesine yardımcı olurken, başarıyı da arttırır. Olumlu motivasyon, kişinin daha yüksek hedeflere ulaşmasına yardımcı olurken, olumsuz motivasyon ise kişinin başarısını düşürür.
Beklentilerin netleştiği bir çalışma ortamında bir sonraki aşama doğru ve zamanında yapılan geri bildirim. Motivasyon 4.0 hedef ölçümlerini online olarak takip ederken başarılı performansların takdir edilmesi, geliştirilmesi gerekenler için aksiyon planlanması için devreye giriyor.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Öz motivasyon olarak da bilinen, bizi bir şeyler yapmaya iten güç, önemli bir yaşam becerisidir. Aksiliklerle yüzleşmemize devam etmemizi sağlayan ve nihayetinde daha tatmin edici bir yaşam sürmemize yardımcı olabilecek şey budur.
Ödül olarak algıladığımız bir uyarıcı ile -örneğin lezzetli bir dilim yaş pasta- karşılaştığımızda beynimizde dopamin salgılanır. Dopamin kişinin kendini mutlu ve ödüllendirilmiş hissetmesini sağlar. Bu nedenle ödül, mutluluk, tatmin gibi duygularla ilişkilendirilir.
Bunlar Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi, Douglas McGregor'un (X) ve (Y) teorisi, Alderfer'in ERG teorisi, Herzberg'in çift faktör teorisi ve McClelland başarı teorisidir.
Moral ve motivasyon nasıl oluşturulur? Moral ve motivasyon, hem bireysel hem de kurumsal başarı için çok önemli unsurlardır. Moral, kişinin kendine, işine ve çevresine olan güven ve saygısını ifade eder. Motivasyon ise kişinin belirli bir amaç doğrultusunda harekete geçmesini sağlayan içsel veya dışsal güdülerdir.
Motivasyon (güdüleme) iş görenleri çalışmaya isteklendirme ve örgütte verimli çalıştıkları takdirde kişisel ihtiyaçlarını en iyi şekilde tatmin edeceklerine inandırma sürecidir. Kısaca motivasyon, bir insanı belirli bir amaç için harekete geçiren güç demektir.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Motivasyon koçluğu danışanın kendi belirlediği hedeflere, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Koçluk bir gelişim sürecidir. Süreç boyunca danışan, kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak yetkinliklerini geliştirir.
Öz motivasyon başkalarının bizi motive edemediği durumlarda iç kaynaklarımızı harekete geçirerek istekli hale gelmemizdir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur.
Aşırı motivasyon, bir öğrencinin sınava çok iyi hazırlanmış olmasına rağmen sınavı kaybetmesi anlamına gelir. Bir çocuk çok iyi hazırlandıysa motivasyona ihtiyaç duymaz. Ailelerin motive etmek için kullandığı yöntemler var.
Motivasyon aynı zamanda yüksek performansı ve verimliliği de beraberinde getirir. Bu anlam da motivasyonun performansı arttırıcı bir özelliği olduğunu da söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri