Çocuğun günlük yaşamını etkileyen ve akademik başarısını düşüren beyin ve kas koordiansyonunun etkilenmiş olduğu sıklıkla motor yetersizlikle karakterize olan durumu
Sık düşme, hızlı koşamama, zıplayamama, el becerilerinde zayıflık, kötü el yazısı, ayakkabı bağcığını bağlayamama, atılan topu yakalayamama, belirli bir hedefe topu atmakta zorlanma, tek ayak üstünde duramama şeklinde belirtiler verir. Bu belirtilerin hepsi ya da bir kısmı görülebilir.
Günlük hayatta gerekli olan hareketleri yapabilmeye motor beceri, bu hareketleri yapabilmek için kullanılan kasların uygun hale gelmesine de motor gelişim denir. Çocuklarda motor gelişim, beslenmekten yürümeye, oynamaktan yazmaya kadar her türlü faaliyetlerini kapsar.
Yürüme, koşma gibi etkinliklerde bir değişiklik fark edildiğinde motor gelişimi geriliği tespit edilebilir. Motor gelişimi geriliği belirtilerine örnek olarak 2 yaşındaki bir çocuğun hala yürüyememesi ya da konuşamaması verilebilir.
Topa elle veya ayakla vurmak, atılan bir topu yerde ya da havada yakalamaya çalışmak; çocukların el, kol ve ayak kaslarını geliştirir ve kaba motor gelişimi için önemlidir. Dans etmek de vücutta birçok kasın çalışmasını sağlayarak çocuklarda motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Motor gelişimi, yaşamın ilk 6 yılında büyük ölçüde tamamlanır. Söz konusu yetenekler 6 yaştan itibaren ise hızla artmaya devam eder.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
Büyük Kas Motor Gelişim Testi (BKMGT-2) iki alt testten oluşmaktadır. Bunlar; yerdeğiştirme beceri alt testi ve nesne kontrolü beceri alt testleridir. Yerdeğiştirme beceri alt testi, toplam 6 beceriyi ( koşu, gallop, tek ayak sıçrama, koşarak engel üstünden atlama, uzun atlama ve kayma becerileri) içermektedir.
Motor Gelişimi Etkileyen Faktörler
Motor gelişimi etkileyen faktörleri 3 grup altında toplayabiliriz. Bunlar doğum öncesi, doğum sırası, doğum sonrası faktörlerdir.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde ince motor beceriler veya kaba motor beceriler gibi koordinasyon bozukluklarına yol açan bir bozukluktur çeşididir. GKB, genellikle erken yaşlarında başlar ve çocuğun hareket ederken veya motor becerilerini kullanırken zorluk yaşamasıyla kendini gösterir.
Gelişim geriliği, Denver II Tarama Testi ve alanında uzman bir psikoloğun klinik değerlendirmesi sonucunda tespit edilebilir. 0-3 yaş arasındaki her bebeğin, en az altı ayda bir pedagog tarafından gelişim kontrolünün yapılmasında fayda var. 3-6 yaş arasındaysa, en az senede bir defa kontrolden geçmesi tavsiye edilir.
Çocuklarda büyüme geriliği nedenleri
Anne karnında yetersiz beslenme nedeniyle düşük doğum ağırlığı Doğumdan sonra, özellikle ilk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri. Kronik hastalıklar. Büyümeyi sağlayan büyüme hormonu ile tiroit hormonunda görülen eksiklikler.
Çocuk gelişimi hangi doktor bakar sorusunun cevabını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları olarak verebiliriz.
Çocukta Gelişim Geriliği Neden Olur? Gelişim geriliklerinde doğum öncesi, doğum esnası ve doğum sonrası biyolojik faktörler etkili olabileceği gibi, çevre faktörleri de etkili olacaktır. Özellikle gelişim geriliklerinde çevre faktörleri etkilidir.
Gelişim Bozukluğu neden olur? Fiziksel ve zihinsel gelişim biyolojik etmenlere bağlı olabildiği gibi, çevresel faktörlere göre de değişim gösterebilmektedir. Çevresel faktörler en az biyolojik faktörler kadar önem taşımaktadır. Kötü ve yetersiz beslenme, düzensiz ve yetersiz uyku çevresel faktörlerin başında gelir.
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir. Motor sistemi ince ve kaba motor olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük kas gruplarının çalışmasıdır.
Motor beceri ve duyu gelişimi, çocukların sağlıklı büyümeleri için hayati öneme sahiptir. Motor beceriler, kaslarının ve vücutlarının kontrolünü sağlama, koordinasyonu geliştirme ve günlük yaşam becerilerini kazanma konularında temel oluşturur.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri