Açık bilgi türü ise, iletişim kanalları yoluyla edinilen, üstünde birlikte düşündüğümüz, herkes tarafından bilinen, ulaşılabilen bilgidir.
○ Açık bilgi: Açık bilgi yazılı olarak var olan bilgidir. Dokümanlarda, veritabanlarında yer alırlar. Kelimeler yada rakamlardan meydana gelir. Kelimelere dökülebilen, formüllerle, şekillerle ve rakamlarla ifade edilebilen, kişiye özgü olmayan bilgidir.
Açık bilgi söyleyebildiğimiz, şeylerden oluşur; dil olarak kodlanıp iletilebilen bilgidir. Belgeler, talimatlar, grafikler ve depolanıp aktarılabilen bütün diğer mecralar belirtik bilgi içerir. Örtük bilgi ise, kişisel ve bağlama özgüdür. Bu bilgiyi biçimlendirip başkalarına iletmek zordur.
Örtülü bilgi, insanın aklına tecrübe ve iş aracılığıyla oturtulan bilgidir. Bu bilgi, tecrübe yıllarından gelen sezgi, duygu, değer ve inançları içeren bilgidir. Bu bilgi aynı zamanda, açık bilgiyi oluşturmak için kullanılan bilgidir ve diyalog, senaryo ve metafor kullanımıyla iletilmektedir.
Örtük bilgi: Herhangi bir sisteme göre düzenlenmemiş, açıkça ortaya konmamış bilgidir.
İlgili 38 soru bulundu
En basit şekliyle örtülü bilgi, söyleyebileceğinden daha fazlasını bilmek olarak tanımlanmaktadır (Ropo ve Parvainen, 2001: 3).
Örtük bilgi yönetimi mekanizmaları başlığı altında genellikle diyalog, öğretici hikâyeler ve mesleki topluluklar yer almaktadır. Örtük bilgi açısından temel mekanizmalardan biri olan diyalog, yaşamı oluşturan süreçleri, varsayımları ve bilinenleri toplu halde ve sürekli olarak araştırma olarak tanımlanabilir.
Örtülü bilgi (tacit knowledge), ifade edilmesi veya aktarılması zor olan genellikle kişisel deneyim ve sezgiye dayalı bilgidir. Sistematik olarak kolayca kodlanabilen ve aktarılabilen açık bilginin aksine, özneldir ve zamanla kazanılan iç görülere bağlıdır.
[1] Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir. Bu tip cümlelerde kıyaslamalara , aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır knk.
Açıkça ifâde edilmemiş, üstü kapalı, îmâ edilen: Batı ile medeniyetimizin mücadelesinde toplumsal değişmelere örtük veya açık eleştiriler getirilir (Türk Dili). Wittgenstein'ın felsefesi, aralarında örtük ve açık bazı bağıntılar bulunmasına karşın, iki ayrı döneme ayrılır (Cogito).
Bireysel bilgi, her bireyin zihninde var olan, sadece o birey aracılığıyla ve sorular sorularak erişilebilen bilgidir. Toplumsal bilgi ise, toplum veya toplumsal bir sistem tarafından toplanan, toplumun tüm bireyleri ta- rafından eşit ve serbestce erişilebilen bilgidir.
BİLGİ TEMELDE 2`YE AYRILIR: 1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
İnsan için bu kadar büyük bir önem taşıyan bilgiyi, genellikle bilen ile bilinen veya özne ile nesne arasındaki ilişkinin sonucunda ortaya çıkan ürün olarak tanımlanır. Bu ögelerden bilen özne bilinç sahibi olan insandır ve konu edindiği şeyi kavramak isteyen bireydir.
Teknik ve Uygulanabilir Bilgi (Know-How): Pratik
tecrübeden kazanılan derslerden oluşmaktadır ve uzmanlık bilgisine ulaşmak için gerekli bilgidir. şekillerde ve tutarlarda sahip oldukları bilgidir. Aynı zamanda, kazandıkları tecrübe ve olgulardan oluşan ve insanları kabullenmek için edindikleri bilgi türüdür.
Kurumsal bilgi, kurum içinde üretilen veya kuruma dışarıdan gelen, o kurumla ilgili kayıtlı ya da kayıtsız her türlü bilgiyi ifade etmektedir. İnsanların kafasında olan, kurumsal faaliyetler sonucunda oluşmuş ve yazılı bir şekilde kaydedilmemiş bilgiler de kurumsal bilgi kapsamında değerlendirilmektedir.
Bilgi yönetimi yazınından hareketle örgütlerde bilginin etkin yönetimi, beş temel sürece bağlanabilir. Bunlar sırasıyla bilginin üretilmesi, paylaşılması, yapılandırılması, kullanılması ve denetlenmesidir.
Bilgi yönetiminin en önemli amacı, örgütte var olan kayıtlı ya da potansiyel bilgi kaynaklarını ortaya çıkarmak ve iş süreçlerine dahil etmektir. Bilgi yönetiminin diğer bir amacı ise, çalışanların var olan enformasyona erişimini mümkün kılarak enformasyon kaynaklarından yeni bilgilerin üretilmesini sağlamaktır.
Bilgi yönetimi bir kuruluşun bilgilerini oluşturma, paylaşma, kullanma ve yönetme faaliyetidir. Herkesin doğru bilgiye erişmesini sağlayarak kurumsal hedeflere ulaşmak için çok disiplinli bir yaklaşımdır.
Genel olarak bilgi yönetimi, örgütün sahip olduğu bilginin örgütün amaçları doğrultusunda en etkin biçimde kullanılmasını hedefleyen bir perspektife sahip olan ve bu perspektif doğrultusundaki çaba- ları içeren örgütsel süreci ifade etmektedir. Bilgi yönetimi süreci sosyal bir süreçtir.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Bilginin kullanımı; -tıpkı günlük yaşamımızda olduğu gibi– “bilgi edinmek“, “bilgiyi kullanmak“, “edinilen bilgiyi tekrar kullanmak için gerekli işlemleri yapmak“, “yeni koşullara uyum sağlayacak şekilde mevcut bilgilerimizi uyarlamak” ile ilişkili ve kimi zaman “kolay” kimi zaman “zor” bir süreçtir.
Gündelik bilgi, yaşantı sırasında algılarımız yoluyla elde ettiğimiz tecrübe bilgisidir. ''Limon ekşidir'', ''Çay suyu kaynamışsa dili yakar'', ''Hava bulutlu galiba yağmur yağacak'' gibi bilgiler gündelik bilgiye örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri