Motor hacmi büyüdükçe güç ve tüketim artar. Araçlar genel olarak küçük hacimli ve büyük hacimli olarak ikiye ayırılır. Örneğin 1-19,9 litre aralığındaki motorlar küçük olarak ifade edilirken 2,0 litre ve üstündeki motorlar büyük hacimlidir.
Motor hacmi küçüldükçe (motorun beygir gücü azaldıkça) motor araç ağırlığını kaldırmak için güç üretmeye zorlanacak ve gerekli gücü üretmek için yakıta yüklenecektir. Ayrıca şuna da dikkat edilmelidir. Motor hacminin büyük olmasından kasıt, aracın beygir gücünün fazla olmasıdır.
Arabanın motor hacmi küçüldükçe yakıt tüketimi oranı da düşer.
Bir araçtaki motor hacmi ne kadar büyükse aracın gücü ve yakıt tüketimi de o kadar fazladır. Eğer aracı sadece eve, işe ve ara sıra gezmeye gitmek için kullanacaksanız çok büyük motor hacimli bir araca ihtiyacınız olmayacaktır. 1.2 ve 1.6 litre arasındaki motorlar ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.
Örneğin 2.000 cc motor hacmine sahip bir benzinli aracın son hızı (beygir gücü) dizel araca göre daha yüksek, çekişi (torku) daha düşük, ancak 2.000 cc dizel bir motora sahip dizel aracın ise son hızı (beygir gücü) benzinli araca göre daha düşük ancak çekişi (torku) daha yüksektir.
İlgili 16 soru bulundu
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
92 beygir güç üreten yepyeni 755 cc'lik çift silindirli motoru, 190 kg'lik ağırlığı ve gelişmiş sürüş teknolojileriyle Yeni Hornet, şehri karıştırmaya geliyor.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Tork da ise işler biraz daha farklıdır. Yüksek torka sahip bir araç, maksimum hızlara daha çabuk bir şekilde ulaşabilir. Aynı zamanda, eğimli yerlerde etkisini daha iyi gösterir. Bununla beraber, beygir gücü yükseltme günümüzde çok sık başvurulan bir yöntemdir.
küçük motor hacmine ve ürettiği güce göre çok daha fazla yakar.küçük motorların büyük motorlara göre en büyük kaybı genleşme oranlarının(expansion ratio) büyük motorlara kıyasla kısa olmasıdır.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
motor hacminin pek bir önemi yoktur, 1.6 lt olup beyin, turbo, manifold-egzoz modifiye edilmiş bir motordan 700 beygir alırsan, 400 beygirlik 3 lt motorlu aracı da tokatlarsın. motor hacmi sadece performans potansiyelini gösterir. ama düşük motor hacmi ve daha yüksek devir çevirerek daha yüksek motorlu araçlardan daha ...
Motor hacmi, her silindirin sahip olduğu hacim değerlerinin toplamını ifade ediyor. Örneğin 1,4 litrelik 4 silindirli bir motorun her bir silindiri yaklaşık olarak 350 cc hacim değerine sahip oluyor.
Motor hacmi, silindir hacmi ve silindir sayısının çarpılması sonucunda bulunur. Genellikle araçlarda bulunan motor hacmi modelin ismi ile birlikte anılır. Silindirin hacmini bulmak için strok boyunun ve silindir çapının santimetre cinsinden çarpılması gerekir.
1.2 16v 75 bg Manuel Vites 5
CC. Motor Hacmi Silindir Hacmi olarak da tanımlanır.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Eğer araçtan beklentiniz daha yüksek devirlerde kullanmak ve yüksek hızlara ulaşmak (otoyol vs. yollarda yüksek hızla gitmek) ise beygir gücü yüksek araç tercih etmeli, eğer beklentiniz daha düşük devirlerde daha yüksek performans almak (dik yokuşlarda araç geçmek) ise tork gücü yüksek araç tercih etmelisiniz.
1.2 motor araba yokuş çıkar mı konusu birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. 1.2 motor hacmine sahip araba modelleri doğru sürüş tekniği kullanıldığı takdirde yokuşları çok rahat bir şekilde çıkabilmektedir.
ortalama bir insan 0.20 civarında beygir gücüne sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri