Soğuk ve Sıcak Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durmak: Kanal tedavisi sonrası belli bir süre sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasında fayda vardır. Bu süre, hastadan hastaya değişim göstermek ile birlikte, hastalara genelde ilk 2-3 saat sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.
Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir.
Kanal tedavisi sonrası bunlara dikkat edilmesi önemlidir: Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer? Tedavi sonrasında ağrıyı geçirmek için diş hekiminiz reçetesiz de satılan ağrı kesici ilaçlardan reçete edecektir. Ayrıca, soğuk kompres uygulamak da bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir ve sorunsuz ve hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Zonklayan ağrı genellikle ameliyattan 48 saat sonra zirve yapar, sonra düzelir. Ağrı kötüleşirse veya 72 saat sonunda hala devam ediyorsa tedavisi için diş hekiminize başvurun. Diş hekiminizin önereceği bir ağrı kesici ilaç sayesinde başınızdaki zonklama hissini azaltabilirsiniz.
Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir. Kanal tedavisinden sonra birkaç gün boyunca şiddetli ağrı hissederseniz derhal diş hekiminize veya bir endodontiste başvurun. Ağrı geçtiyse, o zaman birkaç gün içinde veya ertesi hafta diş hekiminizi ziyaret edin.
Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen fakat vücutta reaksiyona yol açmayan bir maddedir. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğu kağıt konlarla sağlanır ve açılan kanalların uzunluğu özel aletle ölçülür.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Yine uyuşukluk geçinceye kadar dil, yanak, dudak gibi yumuşak dokulara zarar verebileceğinden dolayı yemek yememeniz ve çok soğuk ve sıcak içecekleri içmemeniz gerekmektedir. Diş dolgusu yapıldıktan ve uyuşukluk geçtikten sonra, eskisi gibi beslenmekte bir sakınca yoktur.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Kök Kanalı Tedavisi Sonrası Diyet ve Beslenme
Diş hekiminiz, dişe baskı yaparak ağrı veya hasara neden olabilecek sert, çıtır veya yapışkan yiyeceklerden kaçınmanızı önerebilir. Bunun yerine, çorba, yumurta veya patates püresi gibi kolay çiğnenen yiyeceklere odaklanın.
Tersine, bu durum vücudun dişi rahatsız eden enfeksiyondan kendini kurtarması ve normal şartlarda bulunan sağlıklı doku ile yer değiştirmesi için geçecek zaman demektir. Eğer enfeksiyon dişinize bulaşmamışsa, kanal tedavisinin tam olarak iyileşmesi için 1 hafta ile 3 hafta arasında zaman geçmesi gerekir.
Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile telefon ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Diş kökünün bitiminde kan damarlarının dişe giriş yapmasını sağlayan küçük bir delik bulunmaktadır. Bazen kanal tedavisi sırasında bu küçük delikten dişi çevreleyen dokuya ulaşabilir. Bu durumda çevreleyen doku enfekte olur ayrıca iltihaplanması da olasıdır.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Kanal tedavisi sırasında ve sonrasında genellikle antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında antibiyotik verilebilir.
Özel hastanelerde yapılan işlemler vakalara göre farklı olmaktadır. 2023 tarifesine göre tedavi ücreti 1200 TL ilâ 2500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri