Hararet Nedeniyle Yolda Kalmamak İçin Bunlara Dikkat Edin! Zira araba hararet yaparsa motor ve motora bağlı parçalarda hasar oluşabilir. Bilindiği üzere motor arızası ve motor parçası değişimi de hem çok masraflıdır hem de motor ve motor parçası değişimi aracın değerini düşürür.
Araba hararet yaptığında ise motorun soğutma suyu ısınır ve soğuyamaz. Bu durumda motor soğutma suyu ısınmaya devam eder ve basınç oluşmasına neden olur. Oluşan ısı ve basınç, motorun yanma odasına en yakın olan parça ve bileşenlerin zarar görmesine neden olabilir.
Hararet yapan araçta motor soğutma suyu işlevini yerine getiremiyor. Böyle bir durumda yola devam etmek ise bir dizi sorunun gelişmesine kaynaklık ediyor. Bunun sonucunda hasar, yalnızca çalışamayacak hale gelen motorda değil; aynı zamanda motoru çalışır durumda tutmaya yarayan araç parçalarında da olabiliyor.
Her şeyden önce araç hararet aracınızı güvenli bir şekilde kenara çekmeniz gerekiyor. Ardından, aracınızı durdurun ve motorun soğumasını bekleyin. Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun.
Eğer zamanında fark edilmezse araç motorunda yeterli su bulunmadığı için motor hararet yapabilir ve silindir kapak contası yanar. Eğer hasar görmezden gelinir ve araç kullanılmaya devam ederse motor tamamen hasar görür ve kullanılamaz hale gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Motor sıcaklığı sonsuz, sınırsız bir ısı kaynağı değildir. Termostatınızda bir sorun olmasa bile kaloriferi açınca motorun ürettiği ısıdan fazlasını çekiyorsanız motor sıcaklığı düşecektir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir. - Sıcak olan motor suyuna soğuk su eklemek ve motoru çalıştırmak.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir. O yüzden araba hararet yaparsa uygun bir yere çekilip stop ettirilmeli ve gerekli müdahale yapılmalıdır.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
Antifiriz sıvının daha hızlı soğumasını sağlar ve su pompasının daha rahat çalışmasını sağlar. Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Evet; antifriz, motorun hararet yapmasını önleyerek motorun ömrünü uzatabilir. Kış aylarında kullanılan antifriz, motor suyunun donma derecesini yükselterek donmasını önleme görevi üstlenir.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Conta Yanıksa Nasıl Anlaşılır? Yanık conta testi sırasında contanın yanık olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Eğer gösterge yeşil renk görünüyorsa bu contanın sağlam olduğunu gösterir. Ancak gösterge kırmızı renkte veya başka bir belirgin renkte ise bu contanın yanmış veya hasarlı olabileceğini gösterir.
Motor hararet yaparsa ya da hararet göstergesi yükselirse motor istenenden fazla ısınır. Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
Kapak Contası Yandığı Nasıl Anlaşılır? Kapak contası yanığı aracın motorundaki yağ ve suyu adeta ayırma görevi görmektedir. Bu nedenle eğer üst kapak contası yanığın söz konusu ise yağ ve su birbirine karışır ve motor hararet yapar.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Araba Contası Yanarsa Ne Olur? Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır. Araba hararet yaparsa bu durum aniden yolda kalmalara neden olabilir. Contanın yanması nedeniyle oluşan herhangi bir sorunda hızlı aksiyonlar alınmaz ise aracın motoru ciddi hasar görebilir.
Silindir kapağı contası değişimi için önce buji ve kablolar sökülür. Sonrasında sırasıyla külbitör kapağı, hava filtre kazanı, devirdaim su hortumları, karbüratör, manifolt sökülür ve sonunda kapak sökülmüş olur. Conta yandığı için kapağa yapışık durumda olur ve kapaktan sökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri