Eğer fazla yağ koydunsan fazla yağı atıyordur ama yağı fazla deyilse motorun üflüyor yani sekmanlar motora hava alıyor ve motor iç basınç arttığı için havalandırmadan yağ atar.Buda demek olurki motorunun yeni piston sekmana ihtiyacı olduğudur.
Karter havalandırma sistemi yani PCV valfi bağlantısı gibi hortumların yerlerine düzgünce bağlı olup olmadığına bakın PCV valfi bozulduğu zaman sizinkine benzer sıkıntılar yaratır. Motor sağlam olsa bile bu karter havalandırması düzgün çalışmadığı için emme girişine yağ çekebilir.
eğer içerisindeki filtre pislikten tıkanacak dereceye gelmişse tıkanır. sen motora yüklenirsen filtren de tıkalı ise filtre kutusunun içine yağ toplar..filtreni temizle ve sakin kullan motorunu en fazla bir kaç damla yağ olacak hava filtresi kutusunda.. kendin de göreceksin..
Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir.
yağ atma durumu varsa ya yağ fazla geldiği için kapağı atınca atar,ya da üfleme yapınca basınçla atar.üfleme yapıyorsa sıkıntı,motorun sonuna yaklaşmış olabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Motor silindirlerinin üzerinde bulunan valf kapakları ise yağın sızmasını önleyen parçalardır. Bu kapaklar, bir süre sonra aşınabilir ve bu durum yağ sızıntısına neden olur. Kısacası yağ sızıntısına sebep olabilecek başka bir sebep ise valf kapaklarının yıpranan contası olabilir.
Motor Üflemesi Halinde Ne Yapılmalıdır? Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Araç üreticinizin önerdiği oktan seviyesi, ön ateşlemeyi önlemek için yeterlidir, ancak silindirlere yağ veya fazla yakıt girerse değil. Bu durum bir motor için acımasızdır ve üfleme, daha sonra tekleme yapacak ve supap karbon birikimi oluşturacak, yağ kaplı bujiler gibi sorunlara yol açabilir.
Öncelikle yağ filtresi değişmediği zaman yağdaki çeşitli partiküller süzülemez ve bu toz ve parçacıklar motor bloğuna geçerek çizilmelere sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra motor bloğuna geçebilecek parçacıklar pistonlar ve segmanlar arasında takılabilir. Bu da motorun kilitlenip çalışmamasına sebep olabilir.
Araç motorunu çalıştırmada zorluk çekersiniz.
Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Cevap: Hava filtresi kutusunda hava kaçağı ? Burdan hava aliyorsa islik sesi yapabilir, ama sensor hatasina sebep olmaz. Ve giren hava filtreye ugramiyorsa pislikte girebilir.
Havalandırma fanlarında elektrik ile çalışan bir motor ve motora bağlı pervaneler ya da kanatlar bulunmaktadır. Özel şekilli bu kanatlar dönme hareketi ile oluşturdukları basınç farkı ile ortamdaki kirli havanın dışarıdan gelen temiz hava ile yer değiştirmesine yardımcı olur.
Motor marş bastıktan ve çalışmaya başladıktan sonra bile hala yağ ışığı sönmüyorsa motor yağ basıncının düşük olduğu anlamına gelir. motorda yağ kalmamıştır yada yağ pompası çalışmıyordur.
PCV valfi, karterden ne kadar vakum çekilebileceğini düzenler. Girişe takılır ve vakum rölantide yüksek olduğunda, PCV valfi bu vakumun çoğunu durdurur. Vakum düştüğünde, PCV valfi daha yüksek hacimde gazların ve basıncın girişe çekilmesine izin vermek için açılır.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava filtresi kutusu hava alırsa, ya da motor fazla hava alırsa ne olur şeklinde yöneltilen bir soruya; motora kirli hava girebilir ve bu da motorun performansını olumsuz yönde etkileyebilir cevabı verilebilir. Kirli hava, motorun içindeki parçaların ömrünü kısaltabilir ve motor arızalarına neden olabilir.
Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan. normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır.
Katkılardan çok Mobil1 10w-60 yağı bi denemenizde fayda var.
Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur. Motorun rektifiye olması için hava filtresinin yağlanması yada filtre kabına yağ dolması gerekir.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri